Kmečka gostilna ob avstrijski avtocesti, ki je na dobri poti, da se ustavite za nakup, ob tem pa tudi kaj dobrega za pošteno ceno pojeste

Piše: Uroš Mencinger

 

”Rezanci ali čebula?” To je prvo vprašanje, ki si ga deležen še preden prav sedeš. Mochoritsch je avtocestna restavracija (avtocestni priključek Grebinj – Griffen, pred Velikovcem v smeri Celovca), zato je hitrost pomembna. A Mochoritsch ni le to!

Mochoritsch je slovenska gostilna v Avstriji, ima slovenskega chefa in istrske specialitete, zrasla je s kmetije, ima številne kmetovalce, ki jo oskrbujejo, ponuja pa ”dobro za pošteno ceno”. Če bi jo ocenjevali ”zares”, bi dobila oceno ”na dobri poti”. Če bi izbirali med Rosenbergom pri izvozu za Velikovec, le nekaj kilometrov bližje Celovcu, in Mochoritschem pri izvozu za Griffen, bi se odločili za ”našega” Mochoritscha!

Pravzaprav smo Mochoritscha hoteli ocenjevati za Nedelo. Tudi zato, ker smo tja poslali Ano Roš, ko se je konec lanskega leta vračala z Dunaja. ”Dobro smo jedli! Pravo presenečenje! Pa saj imajo našega chefa …” je bila zadovoljna po obisku.

A za resno oceno zaradi tistega vprašanja na začetku ni časa. Cela stran je preveč za le hiter obisk. Ni pa Mochoritsch prehiter za Šolo okusov, saj ob naših cestah in avtocestah lahko od njega veliko naučili.

Ob avtocesti te ne zaustavi radovednost, temveč lakota. Zato hočeš hitro pojesti in se še hitreje odpeljati naprej. Prav to pa Mochoritsch zelo dobro uresničuje. Ker še cena sodi k temu, je v Grebinju res ”dobro za pošteno ceno” (njihov slogan). Ne manjka ničesar, je ocvrto, je sladko, so testenine in solate, tudi burgerji, tudi Fondini brancini, celo vok, a predvsem je vse meso bio in ”naši kmetovalci imajo imena, Micej, Samo, stric Hansi, Pepo, Hanza”.

Malo naprej je pri Velikovcu ob avtocesti Rosenberger. Toda Mochoritsch ima svoje adute v primerjavi z največjo avstrijsko verigo avtocestnih restavracij. Zato, ker je kljub velikosti in tudi podružnicam še vedno tudi – gostilna!

To pa pomeni, da je eden od šefov vedno tam, da je postrežba hitra, prijazna (in slovenska), da je vse meso bio, da se kuha, peče, cvre sproti, da se oskrbujejo z lastne kmetije in pri sosedih, da jih razumeš in te razumejo tudi slovensko, da vsak najde nekaj zase (vključno z irharcami v trgovini z oblačili) in da se nihče ne odpelje lačen.

 • Avtocestna restavracija

  Mochoritsch je slovenska gostilna v Avstriji, ima slovenskega chefa in istrske specialitete, zrasla je s kmetije, ima številne kmetovalce, ki jo oskrbujejo, ponuja pa ”dobro za pošteno ceno”. Če bi jo ocenjevali ”zares”, bi dobila oceno ”na dobri poti”. Če bi izbirali med Rosenbergom pri izvozu za Velikovec, le nekaj kilometrov bližje Celovcu, in Mochoritschem pri izvozu za Griffen, bi se odločili za ”našega” Mochoritscha!

  mochoritsch zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica

  Mochoritsch je gostilna ob avtocesti. To je sicer ”tovarna”, z ogromno jedilnico in stranskimi sobami, s pogledom v kuhinjo, ki je velika za pol nogometnega igrišča, velikim žarom, trgovino, nadstropjem …, ki pa tudi ob avtocesti zna poudarjati svoje poreklo. Iz kmetije v Rikarji vasi (Rueckersdorf) pri Šentprimožu (St. Primus) je zrasla kmečka gostilna, iz nje pa avtocestna restavracija, ki ima ob stari matični gostilni še svoj Eck ob Klopinjskem jezeru.

  mochoritsch jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Ponudba

  Mochoritsch kuha ”lahko in mediteransko”, torej od Alp do Jadrana, seveda pa je to tako ob avtocesti predvsem klasika, ki zahteva dolgo branje treh jedilnih listov. Svinjska pečenka s kislim zeljem in kruhovim cmokom je za 12,90, toliko stane tudi ”naš klasični” dunajski zrezek s prilogo po želji, z velikega žara, ki je na oglje, so čevapčiči (z ajvarjem, čebulo in pomfritom) po 10,90, od istrskih posebnosti je duet hobotnice po 14,90 in  sredozemska ribja ponev v škrniclju po 14,50.

  mochoritsch žar na oglje
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveja juha

  Za kosilo, ki traja ves dan, izbereš glavno jed, za njeno ceno pa zraven dobiš še juho, solato, sladico. Goveja juha je bila sicer razredčena, a z rezanci, sicer ne (logično ob takšnem prometu!) na roko rezanci, niso skoparili in korenje je bilo l dente.

  mochoritsch goveja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Čebulna juha

  S čebulno juho je bilo drugače. Juha iz starih časov: veliko prežganja, zdrizasta čebula, razmočen kruh.

  mochoritsch čebulna juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Solata

  Zelje takšno in drugačno, a ne po avstrijsko s sladkorjem in dovolj sveže, da osvežilno. Krožnik, če se zaljubiš v vzorec, lahko kupiš za domov.

  mochoritsch solata
  od
  Avtor slike: UME
 • Hobotnica

  Igor Delak je bil včasih chef v elitnem portoroškem hotelu Palace Kempinski. Tudi to pove, da Mochoritsch ne kuha le hitro in množično.

  Hobotnica je duo, pečena na žaru in dušena v rdečem vinu. Grahov pire doda barva, sicer pa ni najbolj posrečena spremljava. Zelenjava je dovolj pestra in sotirana hitro ter sproti, zato ni postana. To je za Avstrijo, ki nima morja, in glede na ceno pravi hit, za Slovenijo pa sicer ni presežek, a je vseeno boljše kot v marsikateri množični primorski gostilni.

  mochoritsch hobotnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Škrnicelj

  Še bolj je zadišalo iz škrniclja, ki je bil, prvič, vzorčno zvit, in je, drugič, imel bogato vsebino, ki se je v njem res soparila. Brancin, škamp, kozica, ligenj, klapavica, vse za pojest. Krompir in paradižnik sta bila nagrajena z morskim sokom.

  mochoritsch ribji škrnicelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Sladko

  Slaščičarski del je slabši člen Mochoritscha. Res pa je sladica vračunana v ceno in je za gibanico, zamorčka v srajčki in druge klasike potrebno doplačati.

  mochoritsch sladici
  od
  Avtor slike: UME
 • Trgovina

  Najboljši del Mochoritscha pa je kmečka trgovina. Je v Sloveniji kakšna delikatesa tako dobro (kakovostno) založena?! Ustavite se za nakup in zraven še nekaj pojejte.

  mochoritsch trgovina
  od
  Avtor slike: UME

Mochoritsch Griffen-Rast
avtocesta A2 – IZVOZ 273, Grebinj, Griffen
vsak dan od 7. do 21.30 ure
telefon +43(0)4233/25353
www.mochoritsch.at

Tags: , , , , , , ,