Ocenili smo restavracijo Kamin z izolskega Belvederja, v hotelu Cliff

Piše: Uroš Mencinger

 

Hotelska restavracija (tudi) za ne-hotelske goste ali karpačo, šavor, pršut in narezek, pašte z morjem, divjačino in tartufi, juhe, goveja, škampova in ribja, ribe, gojene in divje, v pečici in na žaru, meso, po istrsko in ”nonino”, za v dvoje pa hobotnica iz skupnega lonca in tomahavk čez dva krožnika, ali olive s tisoč tristo Belvederjevih oljk v morski ali mesni Kaminovi pokušini. Vse to pa – z razgledom!

Kamin ni le za hotelske goste, ki se jim ne ljubi iz hotela, ker je na (tej) terasi najlepše, in tudi ne le za naključne goste, ki jim je Belvedere hkrati dovolj blizu, ker je tik ob cesti in ima lokacija dolgo tradicijo, ter dovolj daleč, ker je do Izole lep razgled, do Portoroža pa čez hrib. Ker je ob ”klasičnem” morsko-mesnem jedilnem listu tudi degustacijski, ki z vinsko spremljavo druži eno najboljših razmerij cene in kakovosti, kar jih poznate, je tudi za zahtevne jedce, ki ne ”jejo” le razgleda.

Rad Dobrojem priporoča: ”Sicer ne boste videli kamina, a zato terasa vidi največ morja v Sloveniji, gost pa najboljše razmerje kakovosti in cene degustacijskega menija.”

Restavracija Kamin je tukaj

 • Kaj potrebuje turizem na obali? Pogled na širno slovensko morje! Še kaj? Hotel, seveda. Čim lepši in čim bolj nov, toda na stari in znani lokaciji, na vrhu hriba, sredi oljčnika, skrit pogledom in cesti. Je to vse? Sploh ne! Vse to ti nič ne pomaga, če nimaš prave vsebine, a ne le v bazenu, savni, fitnesu, na plaži, temveč tudi, in vse bolj, na krožniku. Ne le čaj za zajtrk, črn ali zelen, juha za kosilo, vroča in goveja, bife za večerjo, hladen in topel, vsak dober hotel mora imeti tudi chefa. Belvedere je pripravljen na turiste! Sicer ne boste videli kamina, a zato terasa vidi največ morja v Sloveniji, chef pa ponuja pokušino.

  kamin chef podpečan
  od
  Avtor slike: UME
 • Na terasi in pod njo bo (za prihodnjo sezono) potrebno še kaj postoriti, da ne bosta le daljni razgled in število miz, a za letošnjo bo dovolj, da ima ekipa lepe kravate, bele bluze, polno vinsko vitrino ter someljeja in chefa. Prvi natoči štajersko penino, drugi, ki je s Štajerskega za štiri sončke kuhal že v hotelu Piran, pa z refoškom zameša pozdravni kruh. Zraven je v sveži košarici še krompirjev in za namazat sta domača jetrna pašteta in tapenada iz črnih oliv. Točno takšen pa je tudi Kamin, v katerem greje sonce, ni vse le ribje in ni le za penzionske goste.

  kamin pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilni list je klasičen, lahko bi mu rekli tudi neambiciozen. To je spisek za hotelske goste, ki se jim ne ljubi iz hotela, ker je na (tej) terasi najlepše, in za naključne goste, ki jim je Belvedere dovolj blizu, ker je tik ob cesti in ima lokacija dolgo tradicijo, in dovolj daleč, ker je do Izole lep razgled, do Portoroža pa čez hrib. V tem, čeprav so za v dvoje hobotnica iz lonca, rezanci z jastogom in tomahavk iz pečice, še ne prebereš ”najboljše najboljšim po vzoru sestrične Marine” (hotel v Izoli, 2 srčka). Za kaj več je potrebno naročiti degustacijski meni, kar pa v Kaminu sploh ni ”težko”. Težko je le vprašanje, kje pri nas se še da dobiti štiri degustacijske hode z vinsko spremljavo na takšnem nivoju za takšno ceno!

  Restavracija Kamin - zunaj
  od
  Avtor slike: Belvedere
 • Oljke

  Mize v jedilnici so polno opremljene, z vsemi kozarci, krožniki, stekleničkami in – oljčnimi vejami. Oljka, saj ima Belvedere tudi oljčnik s 1300 drevesi, je rdeča nit Kamina, ki zaenkrat sicer še ni dovolj izrazita, a marmelade se že vkuhavajo, olje na mizi pregrešno diši, večerja pa se konča z olivnim trojčkom.

  kamin 3oljke
  od
  Avtor slike: UME
 • Morski meni uvede že (v Piranu) ”videni” cipelj na šavor, zato je še boljši sardelni rilletes, grob v teksturi in zapečen v okusu, ki zato dovoljuje česen in je vesel gorčičnih semen. Paradižnikov grisin deluje preveč hotelsko (množično).

  kamin šavor cipelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Raviola, bel in črn, z ikrami in pinjolami, v gosti škampovi juhi, iz dovolj lupin, da so naredile pravi bisque in so ostali repi za plavanje, naredita razliko. To ni več le hotelsko, zato je potreben kar razmislek, ali se že na vrhu hriba ni dobro odcepiti iz kolone, ki cinca proti Strunjanu. Še posebej, ko bo chef testo še malo tanjše razvaljal in bo vroči krožnik še hitreje na mizi.

  kamin ravioli bisque
  od
  Avtor slike: UME
 • Za glavno ribjo jed je chefova pokušina predvidela ”le” škrnicelj in v njem ”le” rep morske žabe, z (belvedersko) zelenjavo in krompirjem. Toda narekovaji so nastali šele, ko smo škrnicelj razprli! Klasična jed, ki naredi vtis spodaj v vrsti (in) na rivi, je bila tukaj, namreč, drugačna, riba ni bila spotena in utrujena, zelenjava ni bila postana in dolgočasna, iz škrniclja je ob odpiranju res zadišalo. Zakaj bi potemtakem dodajal kremice in penice, saj je že rožmarin dovolj opravil, se je jedec ”moral” strinjati s kuharjem.

  kamin grdobina škartoc
  od
  Avtor slike: UME
 • Tudi mesna pokušina se začne klasično, a vseeno z malo več. Domača salama je s tartufi, bela slanina lardo je od mangalice, sir je ovčji in z zelišči, omembe vredne so še olive, ker niso iz Grčije.

  kamin salama lardo
  od
  Avtor slike: UME
 • O njokih iz sladkega krompirja v fazanovem sautéju pa je mnenje deljeno. Mesojedcu je takšna konkretnost, ki je bolj zdušena kot popečena, všeč, dobrojedec pa meni, da v mesnem meniju ni kaznivo, če kakšen hod nima mesa v glavni in dominantni vlogi. Če bi bili, na primer, ravioli, ne morski, a tudi ne mesni, bi bilo dovolj že nekaj sotiranih rezin fazana, ki se tudi ne bi tako osušil.

  kamin fazan
  od
  Avtor slike: UME
 • Ta dobronamerna pripomba pa ni (le) zaradi fazana, temveč zaradi goveda, slovenskega in (45 dni) zorjenega, s hrbta (rostbifa), v refoškovi omaki, s čompami (krompirjem) in kraško skuto. O takšnem mesu, ki ne prestraši z velikostjo, temveč razveseli s kakovostjo vzreje, prehrane in priprave, pove veliko že delitev, ki tokrat ni bila bratska, ker je ona več mesa in je njemu ostalo več ribe.

  kamin goveji hrbet3
  od
  Avtor slike: UME
 • Tudi sladka delitev ni bila enostavna. Ob lešnikovem biskvitu, ovitem z belo čokolado, je bil trojček z belvederskih oljk, prah in kaviar iz olivnega olja ter marmelada iz oliv. A bila je še trikrat tudi čokolada, kot panakota, ganache in zemlja. Potem je bil razgled še lepši.

  kamin 3čokolada
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Za hotel je pravi nivo! Zato, ker ni le penzionsko, da nasiti, ko lep razgled, spust do plaže in welness & spa utrudijo, temveč je tudi dovolj chefovsko, da je na terasi svetlobno igranje morja, Kopra in Tržaškega zaliva daljše ter lepše. Hotelska kuhinja tudi za nehotelske goste.

  kamin chef podpečan vodja ambrož
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , ,