Ponovno smo ocenili mariborsko restavracijo Mak – Genialnost Davida Vračka je potrebno razumeti in mu (tudi) odpuščati

Piše: Uroš Mencinger

 

Slišiš nič, če pa že kaj, ne razumeš. Že pri vhodu je elektronski jedilni list, toda še ob odhodu ne veš, koliko kaj stane. Dogovoriš se za štiri hode, potem pa jih je še pred prvim najmanj šest. Restavracija je na Pobrežju, toda njena predstava še mrtve prebudi. David Vračko – Mak je tako mariborski, da ni niti približno podoben ničemur, kar je sicer v Mariboru uspešno … Saj ni le ”cota” čez ramo, temveč je tudi sveža brisača za roke po rebrcih. To ni le vljudno, temveč je tudi koristno. Toda, ali je res potrebna nova kuhinja, da bo Mak, ki nikogar, ne v eno in ne v drugo smer, ne pusti ravnodušnega, končno napolnil parkirišče, obe jedilnici, klet in še novi chef’s table?

Jakobova pokrovača je s kremo rdeče paprike, z mesom pečene zelene paprike in ”zabelo” bele čebule čisto nasprotje lososa in blitve, pene in omake, s krompirjevo kremo in poširanim prepeličjim jajcem ter ”štajerskim belim tartufom” (hrenom). Chef torej ve, zakaj igra na dveh deskah/krožnikih hkrati. Losos je nežen, ker je tako ”surov”, da si tako upajo (ali znajo) le redki. Kapesanta pa je tako pikantna, da velja enako. A to je potrebno razumeti, kar pa gre le, če se med nastopi uspeš posvetiti tudi hrani. David Vračko se ne sprijazni le z ustvarjanjem hrane, temveč ves čas želi ustvarjati tudi vzdušje. A to dela nespretno, čeprav hkrati tudi simpatično. Kakor za koga …

Mak ti pove resnico. Si ali nisi? Če si prvič (v takšni avtorski restavraciji), boš ali zadnjič ali pa jih boš začel zbirati. Če si stari gost, pa si tako že vajen; da te, namreč, vedno znova, tako ali drugače, preseneti. Mak je odklop, tako kot je njegov chef ”odštek”, zato sta oba le za tiste, ki hrane nočejo le pojesti, temveč tudi doživeti.

Rad Dobrojem priporoča: ”Nekje se le kuha, drugje pa tudi ustvarja. Ker nekje ne polnimo le želodca, temveč tudi možgane. Zato se nekje neha gostilna in se začne predstava. Ker nekje je ta predstava le kuharska, drugje pa tudi gledališka. Zato je s tem tako kot v gledališču, nekaterim je všeč, nekaterim pa ni. Ne reče se, torej, zaman, da je kuhanje (tudi) umetnost. O vsem tem razmišljaš, ko ne le ješ, temveč poslušaš, gledaš, čutiš in se čudiš v Maku. Ne pojdite tja le lačni, temveč še radovedni, a tudi potrpežljivi!”

Restavracija Mak

 

Tags: , , , , , ,