Ocenili smo pametne grižljaje chefa Jakoba Pintarja z Ribjega trga ob Ljubljanici – Pametna hrana, ki se ne prilagaja svoji okolici, se pa vsakemu gostu posebej

Piše: Uroš Mencinger

 

Kozarec vina. Majhna lakota. Druženje s prijatelji. Držanje za roke v kotu. Branje knjige pod lipo. Opazovanje uličnega živžava. Le grižljaj, kar mimojede. Hitro kosilo. Dolga večerja. Najprej en krožnik za dva, potem dva za vsakega, nato pa se še po sladkem ne konča in se začne lahko spet znova. Vse to pa brez pravil. Španci so za takšne želje, ki najprej nimajo lakote, potem pa preštevajo krožnike, ki se jim sprva mudi, konca pa ni, izumili tapase, TaBar pa potemtakem tabarse. In ti so prav zdaj najboljši!

Sediš pod košato lipo in opazuješ. Prav z zadnjega dela Ribjega trga je razgled na najbolj poln del ljubljanske turistične ”milje” najbolj zanimiv. Vidiš, kako jih takoj za Tromostovjem v roke dobijo animatorji, ki jim pod nos molijo jedilne liste svojih gostiln vzdolž Ljubljanice. V njih je takšna, turistična, tudi ponudba, vsem znana in ljuba, zato povsod enaka. Za isto mizo se popotniška družina z nahrbtniki slika s kranjsko, škampi, špageti in čevapčiči. Za drugo mizo so štruklji skupaj s pizzo. Ni čudno, da je povsod tako polno. Tukaj pa so mize brez prtov, na vseh pa je napis Rezervirano, in na steni piše, da je le bar, zato so krožniki tako majhni …

TaBar, ki je začel tako, da se je skozenj šlo v trgovino, je že dovolj dolgo, da ima za seboj pisano zgodovino chefov in šefov. Medtem so se Ljubljani zgodili turisti, slovenski kulinariki pa Ana Roš. Da je prav slednja redna gostja TaBara, ko jo skozi prestolnico vodi pot po svetu, je povedno. Da se v stari Ljubljani prav tukaj najboljše je, pa jih vseeno šele malo ve.

Rad Dobrojem priporoča: ”Ker je tako v kuhinji, naj bo tudi za mizo brez zavor. Naročajte pametno, to pa pomeni sproti, tako hrano kot vino. Opazujte turizem, krmite vrabce, okušajte vina, ki jih nimajo niti vinski bari, in se sproščeno družite, s prijatelji, dobro voljo ter Jakobovimi finimi grižljaji.”

TaBar

 

Tags: , , , , , , , ,