Do 20. oktobra vas v sto izbranih slovenskih restavracijah in gostilnah pričakuje dvesto menijev Tedna restavracij v vsaj treh hodih za 19 evrov – Izberite, rezervirajte, uživajte

Piše: Uroš Mencinger

 

Dober tek na jesenskem Tednu restavracij 2019! Mize za najbolj okusni teden v letu, ki zato traja deset dni in se vsako leto dvakrat ponovi, so pogrnjene! Pričakuje vas kar sto odličnih gostiln in restavracij po vsej Sloveniji. Danes se začenja slovenska kulinarična jesen! Dobrojedci, dobrodošli!

jure dretnik kuhinja delo7

Začelo se je, z izbiranjem – www.tedenrestavracij.si – in rezerviranjem – preko spletne strani ali po telefonu, kot je navedeno ob predstaviti vsake sodelujoče restavracije na www.tedenrestavracij.si –  sicer že pred dvema tednoma, toda sedaj se začenja – uživanje. In dobra vest že takoj na začetku: zasedenih je le nekaj gostiln in še nekaj terminov v drugih, zato je prostora še dovolj za vse dobrojedce.

V jesenskem Tednu restavracij sodeluje točno 100 restavracij in gostiln, ki so pripravile okrog dvesto posebnih menijev v najmanj treh hodih – marsikje jih je še več, kar vse izveste na www.tedenrestavracij.si – po fiksni ceni 19 evrov. To so le izbrane gostilne in restavracije, ki so s srčki na www.vivi.si dokazale, da sodijo med najboljše v Sloveniji.

 

Vsi srčki Tedna restavracij

 

V Tednu restavracij lahko sodelujejo zgolj restavracije in gostilne, ki ustrezajo merilu kakovosti, po metodologiji kulinaričnega ocenjevanja Šole okusov. To pa pomeni, da povabimo le restavracije, ki so ocenjene s srčki (www.vivi.si). Le izjemoma, zaradi regionalne razpršenosti, smo v preteklih letih k sodelovanju povabili tudi restavracije, ki so prejele oceno ”na dobri poti” (do srčkov). Zato se število teh restavracij zdaj zmanjšuje, in zato se je to jesen v Teden restavracij uvrstilo osem novih restavracij. Med njimi sta največ srčkov (tri in dva) osvojila chefa, ki sta stara šele 27 let! To je kakovost slovenske kulinarike!

 

Vse o srčkih

Vse o Tednu restavracij

 

I feel Slovenia

Sto sodelujočih restavracij je razporejenih po vsej Sloveniji, kar bo v desetih dneh jesenskega Tedna restavracij dobrojedcem omogočilo, da bodo izkoristili za kulinarične izlete, tudi tja, kjer še niso bili, zaradi restavracij, ki jih še ne poznajo. Med gosti Tedna restavracij bodo to jesen tudi tuji ljubitelji dobre hrane, saj je partner Tedna restavracij postala Slovenska turistična organizacija.

logotipa zdruzeno

Slovenija bo leta 2021 Evropska gastronomska regija, Teden restavraciji pa združuje odličnost slovenske kulinarike. Direktorica STO Maja Pak ob začetku Tedna restavracij vsem sodelujočim sporoča:

”S sodelovanjem v Tednu restavracij aktivno pomagate predstavljati najboljše, kar slovenska gastronomija lahko ponudi gostom. STO predstavlja Slovenijo kot butično, zeleno in trajnostno usmerjeno destinacijo za 5* doživetja. Gastronomija bo v prihajajočih dveh letih krovna tema promocije slovenskega turizma. Veseli me, da soustvarjate prepoznavno destinacijo z visokokakovostno, inovativno, avtentično gastronomsko ponudbo. Želim vam uspešen jesenski Teden restavracij!”

Iz Osrednje Slovenije sodeluje v jesenskem Tednu restavracij 25 gostiln in restavracij (1 x 4 srčki, 4 x 3 srčki, 5 x 2 srčka, 10 x 1 srček, 5 x Na dobri poti); iz Južne Slovenije 14 (4 x 3 srčki, 2 x 2 srčka, 6 x 1 srček, 2 x Na dobri poti), iz Severne Slovenije 19 (4 x 3 srčki, 6 x 2 srčka, 7 x 1 srček, 2 x Na dobri poti), iz Vzhodne Slovenije 27 (3 x 3 srčki, 5 x 2 srčka, 13 x 1 srček, 6 x Na dobri poti), iz Zahodne Slovenije 15 (2 x 3 srčki, 4 x 2 srčka, 6 x 1 srček, 3 x Na dobri poti).

 

Manj, toda boljše

Ob lepih krožnikih tudi kozarci niso prazni … Zato je letošnji poudarek Tedna restavracij vinska spremljava (z doplačilom) k izbranim menijem. S poudarkom na povezovanju vin s hrano si Teden restavracij prizadeva, da bi pili boljše, a zato manj. Ne nazadnje je zaradi tega v ponudbi Tedna restavracij tudi šampanjec – uradni šampanjec je Deutz -, po promocijski ceni in na kozarec.

niko huber cana2

Če boste v času Tedna restavracij določeni za šoferja na popotovanju med najboljšimi slovenskimi gostilnami in restavracijami, lahko nazdravite tudi z vodo. Uradna voda Tedna restavracij je Cana, kraljeva voda iz Prekmurja, nova slovenska premium mineralna voda, z edinstveno mineralno zasnovo, zaradi velike vsebnosti kalcija in male natrija. Cana prav v času Tedna restavracij na tržišče prihaja še z nežno gazirano Cana Royal vodo. Za Michaela Mascha in Martina Reissa, najbolj priznana vodna sommelieja na svetu, je ta nova in nežna Cana Royal prava revolucija na svetovnem trgu vod. Solastnik Cane Niko Huber (na sliki) je tudi prvi slovenski vodni somelje.

Dober tek in na zdravje, dobrojedci Tedna restavracij!

Tags: , , , , , ,