Na pomladnem in jesenskem Tednu restavracij skupno več kot 90 tisoč gostov!

Slovensko dobrojedsko gibanje je vedno večje. Najbolj okusen teden v letu je bil znova rekorden: jesenski Teden restavracij je v 97 sodelujočih gostilnah in restavracijah po vsej Sloveniji v desetih dneh obiskalo skupno 49 tisoč gostov! V letu 2017, potem ko je imel spomladanski Teden 43 tisoč gostov, je tako Teden restavracij postregel kar 92 tisoč dobrojedcem!

Rekorden pa ni bil samo obisk restavracij, temveč tudi navdušenje dobrojedk in dobrojedcev. Napoved najokusnejšega tedna jeseni na družbenem omrežju Facebook je doseglo več kot 115.000 navdušencev in zbralo več kot 1.800 všečkov ter malce manj kot 1.000 komentarjev, na omrežju Instagram je bilo v okviru jesenskega Tedna restavracij objavljenih več kot 430 utrinkov obiskov sodelujočih restavracij. Naraščajoče zanimanje za kulinarično akcijo je botrovalo tudi prenovi spletne strani, ki je v novi podobi zaživela ob pričetku rezervacij.

Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: ”Ne raste le količina gostov, temveč tudi kakovost menijev in gostinskih storitev nasploh! Nenazadnje je oboje tesno povezano, Teden restavracij je postal sinonim za dobre gostilne in dobre jedi, s tem pa ne traja več le dva Tedna, temveč gostje vse leto izbirajo tiste gostilne in restavracije, v katerih so bili zadovoljni z meniji po prijazni ceni in potrjeni kakovosti.”

Dobrojedska akcija, ki se je v samo nekaj letih iz lokalne ideje preobrazila v vseslovensko gibanje, pa ima še en zelo pomemben vidik – izobraževanje dobrojedcev. S vsakim novim letom namreč ne raste zgolj število gostov, temveč tudi njihova pričakovanja – postajajo izkušeni in aktivni obiskovalci ter okuševalci najnovejših kreacij vrhunskih chefov in chefinj, ki se med Tednom restavracij preobrazijo v kulinarične kritike, izkušajo zadnje trende nove slovenske kuhinje ter razširjajo svoja obzorja z novimi tehnikami, okusi, teksturami in kombinacijami. Zato je Teden restavracij v svojem bistvu tudi dobrojedska šola – Šola okusov.

Ker je vsako gibanje neprestano v procesu spreminjanja, že razmišljamo in načrtujemo, kako obogatiti najokusnejša tedna v letu 2018.

gostisce kapusin, meni TR, Sladoled vanilije v hrustljavi skorjici domace potice na pomarancni omaki s kostanjevim medom, jogurtom in cvetnim prahom, foto Uros Rastresen

Tags: , , , , , , , , , , , ,