Najbolj kulinaričen teden v letu ponovno rekordno množičen

Piše: Uroš Mencinger

 

Še v nedeljo, zadnji dan, ste nekateri rezervirali. Čeprav je bilo marsikje že na začetku tedna polno. A to tudi pomeni, da je bilo oboje, zanimanje pri gostih do konca, in polno pri (skoraj) vseh gostiteljih. Dobrojedci ste tako brskali po spletni strani med sto predstavljenimi restavracijami in njihovimi meniji, rezervirali po mailu in telefonu, obiskovali in – sodeč po srečnih in zadovoljnih odmevih – uživali ob jesenskih menijih TR 2018, da je bilo znova rekordno! Spomladi je bilo več kot 40 tisoč gostov, jeseni pa jih je bilo več kot 50 tisoč! Torej več kot 90 tisoč menijev TR v letu dni!

jurg TR18j kruh 2Zato smo tudi organizatorji srečni in zadovoljni, pa še malo ponosni za povrh. In zato čestitamo obojim, več kot 50 tisoč gostom, ki ste že pravi dobrojedci, saj so vam dobre jedi in uživanje v dobrih gostilnah vedno bolj način življenja, in stotniji gostiteljev, sodelujočim restavracijam, gostilnam, hišam, domačijam, z več kot tisoč slovenskimi gostinci, ki so deset dni res dobro in pridno delali!

”Vas za konec lahko počastimo s požirkom domačega žganja,” je vprašal gostilničar, ki je nato, seveda, tudi trčil zraven. ”Škoda, da je že konec, čeprav, priznam, smo tudi veseli, ker se se bomo jutri lahko, končno, naspali …”

jurg TR18j amuse slanina motovilec ocvirki bučna krema 2Seveda, zgodaj je bilo potrebno začeti. Mnogi so se na deset dni jesenskega Tedna restavracij začeli pripravljati vsaj že mesec dni prej. Ni enostavno pogostiti, nasititi in zadovoljiti takšne množice gostov, ki so iz akcije v akcijo tudi večji in boljši dobrojedci. In potem se je vsako jutro budilka že zgodaj oglasila, saj je bilo potrebno zamesiti tri vrste kruha, s skorjo pregrešno hrustljavo in sredico prav tako mehko. Ko smo v nedeljo, med rogaškimi griči, dobili na mizo puhasti ajdov, dišeči beli in sočni zeleni (z moko iz bučnih semen), smo ”navalili”, kot da ne bi bilo za nami deset dni kulinaričnih potepanj po najboljših slovenskih gostilnah. A ko so nas zatem iz kuhinje pozdravili z motovilcem, zavitim v domačo slanino, ocvrtimi ocvirki in majonezo iz bučnega olja, smo hrustali, kot da ne bi pred tem spraznili cele košare kruha.

jurg TR18j dušen jagenjček polenta ocvrta čebula 3Pa se je kaj poznalo? Morda danes malo na tehtnici, a saj je Teden restavracij le dvakrat na leto …, prav nič pa včeraj pri goveji juhi s peteršiljevim raviolom, polnjenim z jetrnim moussom, tudi ne pri dušenem jagenjčku z ocvrto čebulo na mehki polenti, sploh ne pri zorjenem prašičku iz krušne peči s pečenim krompirjem, pirejem peteršiljevega korena in travo gomoljne zelenjave, ter, logično, še manj pri sladoledu iz izabele z grozdjem in bučo.

jurg TR18j miza 2

Zato nič ni ostalo na krožnikih, le na mizi … Ko je bilo, po desetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu in po 50 tisoč zgodbah rekordnega Tedna restavracij, v nedeljo, žal in končno, konec, je ostala na mizah dolga vrsta praznih kozarcev in steklenic, zmečkanih prtičkov, umazanih prtov in pomazanih krožnikov. A ni trajalo dolgo, čeprav utrujeni od rekordnega števila gostov, so gostinci, ker zanje je vsak dan novi začetek, preden so šli na počitek, sveže pogrnili in se začeli že pripravljati na – novi Teden restavracij. Na svidenje, do spomladi na Tednu restavracij 2019 in že kmalu v eni od stotih TR gostiln in restavracij!

Tags: , , , , , , , , , ,