Od 12. do 21. oktobra bodo vrhunske slovenske chefinje in chefi v 102 sodelujočih restavracijah goste razvajale s posebnimi meniji, polnimi svežih lokalnih jesenskih okusov, po enotni ceni 18 evrov.

Teden restavracij je postal vseslovenski leta 2013. To jesen bomo zato dobro in poceni jedli že devetič. Pa vseeno je vsak Teden restavracij še vedno bolj množičen. Zakaj? Ker dvakrat na leto vrhunski slovenski chefi in chefinje družno povabijo za svoje mize in postrežejo s skrbno izbranimi meniji, polnimi sveže pridelanih dobrot. Takrat se na deset-tisoče dobrojedcev in dobrojedk odpravi na kulinarične izlete po vsej Sloveniji, da bi okusili najnovejše trende nove slovenske kuhinje. In ker je dobra hrana (naj)boljša v dobri družbi, se s vsakim Tednom restavracij nad vrhunsko domačo kulinariko navdušuje več zadovoljnih gostov.

Jesen zaradi tega za dobrojedke in dobrojedce ne predstavlja zatona ali konca, temveč nov začetek – uvod v bogato zimsko kulinarično sezono. In ker sta letošnja Tedna restavracij v znamenju pozdrava, bo ta uvod še kanček slajši. Pozdrav iz kuhinje je namreč tista dobrodošlica, s katero se chef predstavi gostom in jim napove, kaj in kako bodo uživali ob njegovi kulinarični predstavi, ki ima v času Tedna restavracij (najmanj) tri dejanja (hode) in prijazno ceno (18 evrov).

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:
”Poznate kakšno gostilno pri nas, ki na jedilnem listu nima burgerjev? To je zdaj moda in vsi mislijo, da brez tega ne morejo preživeti. Včasih so bili čevapčiči, potem pizze, zdaj smo ameriško-fast-food naravnani. Smo?! Ne, ne vsi, gre predvsem za mlade, ki jim je, logično, modno vedno najbolj všeč, in po njih se gostinci najbolj ravnajo. Toda, ravno Teden restavracij je dokaz, da to ni tako samo po sebi umevno. Jedci, mladi in stari, pač najraje jemo tisto, kar poznamo, in strah nas je vsega, kar ne poznamo. To je območje udobja. Teden restavracij pa je območje učenja. Na Tednu restavracij ugotovimo, da je fino, če nas najprej pozdravijo iz kuhinje, potem pred glavno jedjo dobimo predjed in po njej še ni konec, da to niso ne burger ne pizza in še najmanj čevapi, a nam je vseeno zelo všeč. Zato organiziramo ta Teden, ki zato traja kar deset dni in kar dvakrat letno! In zato, ker je ta Teden najbolj množična kulinarična akcija pri nas, je strah nepotreben. Niso – in vedno manj bodo! – le burgerji in pizze.”

Na jesenskem Tednu Restavracij 2018 se bodo prvič predstavili:

Sodelovanje na osnovi srčkov

Osnova za vabilo k sodelovanju v Tednu restavracij so ocene gostiln in restavracij na spletni strani Šole okusov. V Teden restavracij so tako vključene le tiste gostilne in restavracije, ki ustrezajo merilu kakovosti srčkov (4, 3, 2, 1), posebno povabilo pa prejmejo tudi gostilne in restavracije, ki so na dobri poti do ocene vsaj 1 srček.

V spomladanskem Tednu restavracij 2018 sodelujejo, po ocenah:
4 srčki: 1; 3 srčki: 17; 2 srčka: 24; 1 srček: 35; na dobri poti: 25

 

Sprejemanje rezervacij se začne v petek, 28. septembra, ob 8. uri. Od tega dne bodo vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev dostopne na spletni strani Tedna restavracij: www.tedenrestavracij.si.

TR2018 jesen napoved

Tags: , , , , , , , , , , , , ,