Priprave na Martina – Ni vse množično na avstrijski južno-štajerski vinski cesti – Vrhunski chef za eno mizo

Piše: Uroš Mencinger

 

Rebenhof je najvišja vinogradniška kmetija na avstrijski južno-štajerski vinski cesti, Thomas Gruber pa je novi chef restavracije Schlossstern v najboljšem hotelu Vrbskega jezera, v Schlosshotelu Velden, v Vrbi ob Vrbskem jezeru. Posebnost chefa je, da avstrijsko-koroške jedi meša z azijskimi vplivi in okusi, posebnost vinarja pa, da nova avstrijsko-štajerska vina dela na stari način in tudi po načelih Demetra. Gruber je na Rebenhofu tri dni kuhal, a vedno le za eno omizje.

 

Vinska cesta

rebenhof vinograd 2Avstrijska južna štajerska vinska cesta, ki ima pod seboj naše, svečinsko vinorodno področje, je fenomen. Za nas … Ker je pri njih od spomladi do pozne jeseni vino turizem in je tako polno, da so avtobuse kar prepovedali. Pri nas pa vsa čast izjemam …

Toda tudi pri Avstrijcih so, na srečo, izjeme. Ni vse v množičnosti in tudi vsa vina niso za popit. Zato je potrebno poiskati takšne, ki na leseno desko dajo še kaj drugega kot vsi, pa čeprav se je hrustljavo pečenim svinjskim prsim težko upreti, in ki natočijo še kaj več od aromatične svežine iz le lanske letine, in ne le s pomočjo tehnologije in pesticidov.

Zato je Rebenhof nekaj posebnega! Stara vinogradniška kmetija (od leta 1924 v družinski lasti Aubellovih), ki pa je šele 2008 dobila vinarja, ta pa jo je leta 2013 spremenil v bio-dinamično, z Demetrovim certifikatom. Hartmut Aubell se je za to dolgo šolal pri znanih vinarjih, po Avstriji (Sepp Moser, Emmerich Knoll), Nemčiji (Geltz-Zilliken) in Franciji (Chateau Hermitage v Bordeauxu, Didier Dagueneau v Loiri). Na skoraj desetih hektarjih strmih in terasastih leg dovoli trtam, ki so stare tudi 40 let, le majhen donos (do 2.500 litrov na hektar). Tri leta je trajalo, da je kmetijo povsem preobrazil v bio-dinamično. Le nekaj besed zadostuje, da opiše svojo filozofijo: ”Nič ne pride zraven, nič ne gre stran.”

 

Naravna vina

1rebenhof vinaRebenhofova vina so zato značajska. Ne podrejajo se modi, pa čeprav je sonaravno zdaj in, ne da se jih stlačiti v kalupe, pa čeprav so vsa ”le” naravna, v kozarcu je vedno presenečenje, pa čeprav na steklenicah piše kot pri sosedih, laški rizling, morillon, sauvignon, rumeni muškat.

Sicer je vedno nek vrstni red. Najprej za žejo, laški rizling, beli burgundec in/ali klevner. Svežina, ki pa je naravna, ne tehnološka. Nato naslednji korak nima več le okusa po soku, temveč po celih grozdih, pred stiskanjem (maceracija) in po njem (droži, nefiltrirano). To so rumeni muškat, morillon, sauvignon in drožni laški rizling. Kdor ima rad rdeče, sta topli zweigelt in leden, bordojski Saignee rose. Do sem se na najvišji terasi južno-štajerske vinske ceste odžejaš in privežeš, saj zajemo družno in s sredine mize. Štajerski humus je keber, lardo ima okus po brinovih jagodah in rožmarinu, sladka je Kikina linška torta, kruh je iz krušne peči.

Potem postane resno. Hišne ljubljenčke dekantirajo v steklenice za mleko. V njih ni le grozdje, temveč vse, kar je v tleh ”maceriralo” 15 do 17 milijonov let. Globoke grozdne korenine imajo težko delo, ko se prebijajo skozi peščenjake in muljevce (opoka) do bolj grobega peska in gramoza. Vina so zato izrazito mineralna, toda, čeprav so sosedi na istem hribu in istih legah (že ime najboljše lege, gosposke, Herrenberg, vse pove), levo, desno, spodaj in v dveh državah, so to še bolj izrazito prepoznavna vina, ki izdajajo predvsem ”rebenhofovski” terroir: Morillon Silt, Herrenberg 500 (zvrst sauvignona, morillona in renskega rizlinga, grozdje stisnjeno skozi pleteno sito, zorjeno v hrastu), Herrenberg 300, Iz, Quercus 328 ali Lewis, po luninem koledarju, toda zorjen v inoxu, izbrani in zelo zreli grozdi, maceracija, spontano vrenje, le za dva tisoč steklenic. 

Pravzaprav nikoli ne veš, kaj te čaka. Vsak letnik je drugačen, vsak ima svoje posebnosti, tudi na etiketah. Le spremljava se ne spreminja. Siri so od umetnika Bernharda Gruberja iz  Riegersburga, mesni sir, še vroč, še hrustljav, še s hrenom in gorčico, pa od mesarja Thomasa Bernharda.

Ne za začetek, ker ta je rezerviran za suho aromatičnost nefiltriranega rumenega muškata, temveč za konec, pa ”sprudel”, na način pat nat (prekinjeno prvo vrenje se nadaljuje v steklenici). Zato pa imajo tudi sedem viničarskih sob.

 • Thomas Gruber

  Thomas Gruber (v sredini) je dobil priložnost, ki je ni mogel izpustiti. Svojo gostilno v Porečah ob Vrbskem jezeru je prodal Kitajcem, sam pa odšel v Vrbo, za chefa v restavraciji Schlossstern v Falkensteinerjevem Schlosshotelu Velden. Jesenski vikend je izkoristil za obisk južno-štajerske vinske ceste, kjer je na Rebenhofu tri dni kuhal za eno omizje.

  rebenhof thomas gruber
  od
  Avtor slike: UME
 • Omizje

  Dolga miza, visoki oboki, starodavna dvorana z zavitimi okroglimi stopnicami, idealno prizorišče za kulinarično omizje, vrhunskega chefa in značajska vina.

  rebenhof omizje
  od
  Avtor slike: UME
 • Cmok

  Zunaj kitajsko, v notranjosti po domače. Svinjska glava dolgo in počasi kuhana ter natrgana za nadev, in vzhajani cmok za objem, v hoisinovi omaki, ki pa ji je značilno rdečkasto barvo dala rdeča pesa.

  rebenhof thomas gruber soparjen cmok svinjska glava rdeča pesa
  od
  Avtor slike: UME
 • Zlatovščica

  Zlatovščica iz lastnega ribnika, rahlo dimljena, s ponzu omako, a brez sojine, z brinovimi jagodami, kaviarjem zlatovščice in svežo kumaro. Kislost, ki te naredi radovednega.

  rebenhof thomas gruber zlatovščica kumara ponzu kaviar
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrtnica

  Vrtnica z Vrbskega jezera … V cvet zvita rdeča pesa, z listi vrtnice, pinjenec, bezgov kis in miso pasta. Tuji zgledi, domače sestavine, vrhunska izvedba in kuhanje z domišljijo. Čestitke za kompleksno preprostost!

  rebenhof thomas gruber rdeča pesa volovsko srce pinjenec
  od
  Avtor slike: UME
 • Srna

  Srnin tatar, volčje jabolko, koruza, vložene lisičke, zraven pa kreker iz mešanih semen. Prava spremljava gosposkemu sauvignonu, sauvignon blanc, Herrenberg, 2014.

  rebenhof thomas gruber srnin tartar
  od
  Avtor slike: UME
 • Klobasa

  Domača chorizo klobasa iz svinjskega vratu z doma dimljeno papriko. Pujs je zrasel na sirarski kmetiji, zato se je mastil s sirotko, in zato jo je chef dodal omaki. Dirigirala sta koromač v okusu klobase in zelena majoneza na njeni koži.

  rebenhof thomas gruber chorizzo
  od
  Avtor slike: UME
 • Jeroboam

  To je še pospešilo žejo, zato je bila steklenica, Bergwein, sauvignon, morillon, renski rizling, 2012, temu primerno velika, jeroboam, dvojni magnum.

  rebenhof sauvignon jeroboam
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnjetina

  Jagnječji vrat, sous vide, tri vrste topinamburja (pire, surove rezine, okisani čips), nakockani jurčki, naravna omaka. Herrenberg 500, 2013, sauvignon, morillon in renski rizling, pletena preša, zorjeno v hrastu.

  rebenhof thomas gruber jagnjetina topinambur jurčki
  od
  Avtor slike: UME
 • Polenta

  Kavna krema, popcorn sladoled, kokice s karamelo, polentina krema in na vrhu še čipka iz koruznih žgancev. Quercus 328, 2015.

  rebenhof thomas gruber sladica polenta kava
  od
  Avtor slike: UME

 • Ob cesti

  Rebenhof je v Račanah ob cesti, po kateri se za vikende premikajo trume lačnih in žejnih. Toda Rebenhof pred vrati ne peče kostanjev in s ceste se ne vidi njegov slovenski razgled. Rebenhof je za poznavalce.

  rebenhof
  od
  Avtor slike: UME
 • Na meji

  Rebenhof je na meji, ki teče na dnu najbolj strme lege. Svečina je kot na dlani.

  rebenhof vinograd dvojezični napis
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinograd

  9,5 hektarja strmih leg in bio-dinamično obdelanih vinogradov.

  rebenhof vinograd svečina
  od
  Avtor slike: UME
 • Kmetija

  Aubellovi so tukaj od 1924. Ob kmetiji so viničarske bajte, ki ponujajo mestno udobje (od bazena do wifi) v kmečkem okolju.

  rebenhof bajta
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinotoč

  Vinotoč je zadaj na terasi. Ponudba je vinska, ker pa so vina drugačna kot povsod naokrog, je drugačna tudi spremljava k njim.

  rebenhof jedilni list na tabli
  od
  Avtor slike: UME
 • Pokušina

  Najboljše se je prepustiti. Gospodar odpira steklenice in pripoveduje. Vsaka steklenica ima svojo zgodbo, v vinu in na etiketi.

  rebenhof vino laški rizling
  od
  Avtor slike: UME
 • Sir

  Sirni namaz, zelišča in štajersko bučno olje. Kruh pečejo sami, v krušni peči.

  rebenhof sir
  od
  Avtor slike: UME
 • Lardo

  Lardo in rose. Nič drugega ni potrebno dodati.

  rebenhof lardo rose
  od
  Avtor slike: UME
 • Salama

  Drugje imajo brettljause, tukaj pa povoščen papir in debelo narezano salamo. Posebnost je v kozarcu zraven, domača zelenjava je vložena na kislo, brez sladkorja (kot je običaj v Avstriji).

  rebenhof kislo salama
  od
  Avtor slike: UME
 • Mesni sir

  Jetrno-mehka sredica, mesno-hrustljava koža, hitro iz peči, spodaj z gorčico, zgoraj s hrenom, zraven z morillonom silt, 2014.

  rebenhof mesni sir morillon silt
  od
  Avtor slike: UME
 • Pita

  Pita na linški način po Kikino. In vino na Hartmutov način, sauvignon Iz, 2014.

  rebenhof pita sauvignon
  od
  Avtor slike: UME
 • Trdi siri

  Trdi siri sirarskega umetnika in sur lie vinskega, Herrenberg, 2013.

  rebenhof trdi siri herrenberg
  od
  Avtor slike: UME
 • Etikete

  Rebenhofova posebnost so tudi vinske etikete. Diši po zmagi, sauvignon Iz, 2013.

  rebenhof pita sauvignon
  od
  Avtor slike: UME

 

Rebenhof
Ottenberg 38, Ratsch a.d. Weinstrasse, Račane, Avstrija
od začetka aprila do konca novembra
od sobote do torka od 10.30 do 18. ure
Telefon +43 3453 25750
der@rebenhof.at
www.rebenhof.at

Tags: , , , , , , , ,