V vinski kleti Ducal nad Svečino: spotani renc, kraljevski laški, zlata Sontia in kapljice modrega – Zapomnite si: laški rizling 2018 in renski rizling 2017

Piše: Uroš Mencinger

 

Poskusili smo iz soda in si zapisali v koledar za naslednja leta, da se postavimo v vrsto za laški rizling, 2018, iz amfore, in renski rizling, 2017, iz 500-litrskega hrastovega soda, z lastnimi kvasovkami (spontana fermentacija). Zato vam izlet k Ducalu nad Svečino, tik pod mejo z avstrijsko južno-štajersko vinsko cesto, priporočamo že prej!

ducal vitrina

Pogled naokrog zajame že 11 Ducalovih hektarjev. Nove lege modrega pinota in laškega rizlinga gledajo ves dan sonce, ko jim je Avstrija tik za temenom in svečinski grad čisto na dlani. Kmalu bo nova tudi cesta skozi vinograd, ki bo pred klet iz železne patine pripeljala skozi drevored cipres. V dnevni sobi gorijo polena, v stoletni vinski kleti, ki jo je nova le objela, osenčena svetloba skriva velike maske, ki bdijo nad kvevri, lesenimi sodi in betonskimi jajci. Sprehod skozi ekološki vinograd je strm, trte laškega in renskega rizlinga, šipona, chardonnaya in modrega pinota so zbrane v mogočnem amfiteatru, ki pa ne opazuje, temveč kaže. Ducal je na Štajersko s seboj prinesel tudi svojo primorsko mentaliteto.

V tem Ducalovem amfiteatru se grozdje že 35 let bori in zvija skozi lapornata tla, ki imajo od 2016 tudi ekološki certifikat. In ko se jagode zleknejo na tem soncu, kar nočejo v gajbice in gor v klet. Večina mošta ima zato dovolj sladkorja za pozno trgatev (nad 95 Oe), a posladkati se je potrebno s kremšnito, ki jo je Joži razstavila za Kekca. Če se komu zdi to pravljično, je nalašč, saj je tukaj toliko čisto drugače. Botritis ne čaka ledu, maceracija se začne že na trti, sok ne zapusti kožic, droži ostajajo v sodu, amfore niso v morju, temveč v kamenju, in jajca imajo zlati rez v betonu … Je ob tem še potrebno dodati, da se pri Ducalu nihče ne čudi, ker mu ne ponudijo kisle vode?

Mehurčki so le v penini, ki ima ime po Soči (Sontia), lani pa so se nad njo, letnik 2014, iz šipona in laškega, tako navdušili v Londonu, da so ji podelili zlato medaljo. Zaradi tega je v Ducalovi kleti zdaj nova tudi zorilnica penin, kjer prazne police čakajo letnik 2018, da se bo tam za pet let skril pred kupci.

Takšna je narava tam zgoraj v Svečini, ki veliko da, a tudi vzame. Zato smo pomrznjeni letnik 2016 zaman iskali v sodih, a smo zato našli naravnega renca 2017, ki je kar sam naredil vino! Ko bo letos šel izbrani renski rizling, 2017, v magnume, tako strukturiran in bogat, čeprav še mlad, se bodo zgornji (avstrijski) sosedje vprašali, ali so te lege najboljše res le za sauvignone. Gospodar pa se bo, najbrž, odločil, da bo svojim naravnim vinom odrekel še zadnjo potuho in bodo v kleti iz sladkorja delale alkohol tudi za druga njegova vina le še kvasovke iz lastnega vinograda. Tega spontanega renca je zdaj, namreč, le 500 litrov, vinski pisci pa bodo imeli o njegovem terroirju in karakaterju kmalu toliko za povedat.

ducal klet

Laški rizling lanskega letnika, ki je dobil le najlepše in najbolj zrele jagode, je šel drugo pot. Najprej je trdo delal v kvevrih, zdaj pa zasluženo počiva v velikem, 2.600-litrskem, sodu. Ker mu nedelo tako paše, mu bo dobro delo še vsaj dve leti. Zato, ker je že zdaj tako ”nelaški”! Da je Ducal na dobri poti spreminjanja krote v princa, dokazuje še tistih nekaj zadnjih steklenic laškega rizlinga letnika 2012, za katere mora Mitja Lo Duca prepričevati pivce, da se ni zmotil v nalepki in je laha zamenjal s kraljem. Tudi laški rizling lahko, skratka, petrolejsko gori (diši), oziroma, tudi štajerski laški je lahko veliko vino!

V novem vinogradu, ki ga ducalovca obnavljata pod mejo, bosta zato le laški (1,5 hektarja) in modri pinot. Slednji zaradi letnika 2015, ki ga točijo le še po kapljicah in zato s tisto Mojčino sladico.

V Ducalovi kleti smo si iz soda zapomnili tudi šipon, 2017, iz jajca, osem mesecev z jagodami, ki bo ”si bon” že kmalu, renski rizling, 2018, iz velikega soda, ki še ima čas, zato ga bo zanimivo redno okušat in spremljat, ter laški rizling, 2017, tudi iz jajca, ki je že nared, da gre v steklenice.

 

Ducal Wines
Svečina 22, Zgornja Kungota
www.ducalwines.com

 • Mitja

  Gospodar na Ducalovem je Mitja Lo Duca, Satan iz alpinističnih časov, Kekec s Kekčeve domačije in Primorec iz Svečine.

  ducal klet mitja lo duca
  od
  Avtor slike: UME
 • Ducal

  Ducal je znamka ekološko pridelanih vin iz Svečine, ki z maceracijami iz poznih trgatev, kvevri iz Gruzije, jajci iz betona in samoukim vinarjem s Primorskega burkajo tradicijo štajerskin vin.

  ducal vitrina
  od
  Avtor slike: UME
 • Dnevna soba

  Topla dnevna soba v sto let stari vinski kleti.

  ducal dnevna soba
  od
  Avtor slike: UME
 • Obrazi

  Nad starim in novim, tradicionalnim in modernim bdijo v kleti veliki, kamniti obrazi.

  ducal klet
  od
  Avtor slike: UME
 • Kvevri

  V lončenih kvevrijih, ki jim pri nas pravimo kar amfore, skupaj s kožicami in vsem ostalim, kar premorejo grozdne jagode, mošt fermentira v vino in zatem macerira osem mesecev. Potem vino pretočijo v velike lesene sode, kjer zori naprej.

  ducal klet amfore
  od
  Avtor slike: UME
 • Jajca

  Trem betonskim jajcem se bo kmalu pridružilo še deset novih. ”Vina jih imajo rada, v njih prej in boljše dozorijo” je nad njimi navdušen vinar-samouk Mitja Lo Duca.

  ducal betonska jajca
  od
  Avtor slike: UME
 • Penine

  Iz chardonnaya, 2015, je nastala ”blanc de blanc” penina Sontia.

  ducal palete
  od
  Avtor slike: UME
 • Zorenje

  Novi regal za penine Sontia, kjer bodo na kvasovkah zorele pet let.

  ducal klet regal za penine
  od
  Avtor slike: UME
 • Radič

  Treviški radič s staranim tolminskim sirom. Po pokušini štajerskih vin s primorskim karakterjem sledi primorsko okrepčilo.

  ducal treviški radič tolminski sir
  od
  Avtor slike: UME
 • Pašta

  Primorska pašta iz Svečine.

  ducal testenine
  od
  Avtor slike: UME
 • Kremšnita

  Razstavljena je še boljša kot sestavljena.

  ducal razstavljena kremšnita
  od
  Avtor slike: UME
 • Oče in sin

  Ducalova vinogradnika in vinarja, Mitja, bivši alpinist, zdaj v nogometnem dresu, Tim, bivši nogometaš, ki zdaj brca v Avstriji.

  ducal dres mitja tim
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , ,