Svet rokodelskih, ekoloških, bio-dinamičnih in naravnih vin – Od Slovencev Čotar, Movia in Domačija Butul

Piše: Uroš Mencinger

 

Marca je bil v Londonu, novembra bo gostoval tudi v ZDA, v New Yorku in Los Angelesu, maja pa je bil v Berlinu. Raw Wine je najbolj pomemben festival naravnih vin na svetu. Tudi zato, ker še kar traja kresanje mnenj o tem, kaj sploh so naravna vina … Toda ustanoviteljica Raw Wine je Isabelle Lageron, master of wine, svetovna avtoriteta na področju naravnih vin, ki jo imenujejo tudi ”nora Francozinja” (iz oddaje na Travel channelu That crazy French woman). Leta 2004 je na 15. Slovenskem festivalu vin v Ljubljani vodila ocenjevanje oranžnih vin.

Isabelle Lageron: ”Ne presojam različnih postopkov pridelave vin, temveč mi gre predvsem za informacijo, da vemo, kaj pijemo.” V tem smislu morajo vsa vina na sejmu Raw Wine ustrezati skupnim kriterijem, izraženim v Listi kakovosti Raw Wine:

 • Kmetija in vinograd: organsko in/ali bio-dinamično kmetovanje; ni nujno, da s certifikatom
 • Trgatev: ročna
 • Vinsko vrenje: spontano; uporaba naravnih kvasovk; izjema je lahko le uporaba nevtralnih kvasovk za drugo vrenje pri peninah; 
 • Aditivi: vsi vinarski aditivi so prepovedani (kvasovke, encimi, vitamini …), izjema je le nizka stopnja sulfitov, ki pa morajo biti navedeni; skupni sulfiti ne smejo presegati 70 mg/l
 • Tehnološki postopek: prepovedana je uporaba vseh nasilnih tehnoloških postopkov (koncentracija, osmoza …)
 • Dodani sladkor: če se v izjemnih letnikih pri vrenju dodaja sladkor, je to potrebno navesti
 • Filtriranje: v pravilu vina niso filtrirana; izjeme morajo biti navedene

V Berlinu se je na pokriti tržnici Markthalle Neun, ki vsak četrtek gosti glavni berlinski street food, svet ekoloških, bio-dinamičnih in naravnih vin, pri katerih je človeški poseg v delo narave minimalen, predstavilo 160 vinarjev-obrtnikov iz 19 držav. Čeprav je Slovenija v vrhu kakovosti oranžnih vin (bela vina, ki so vinificirana na način rdečih vin) na svetu, naše zastopstvo v Berlinu ni bilo množično. A bilo je opazno! Mitja Butul z Domačije Butul (Manžan pri Kopru) je na posebni delavnici predstavil svoja oranžna in ekološka rdeča vina, na sejmu pa sta sodelovala še Čotar in Movia.

Sejem Raw Wine je v Berlinu trajal dva dni, toda v mestu so ga raztegnili čez cel teden. To je bila priložnost za restavracije in vinske bare, da so predstavili svoje vinske zgodbe (več v foto zgodbi).

 • ”Surova” vina

  Raw Wine so surova vina …, zato, ker niso industrijska, temveč so obrtniška, pravzaprav rokodelska. To so vina s čustvi, so humana vina, živa vina, avtentična vina. Nekatera med temi vini so (že) na vinskih kartah najboljših restavracij na svetu, mnoga med temi vini pa ne bodo nikoli na velikih vinskih kartah. To so vina, ki imajo oboževalce, a tudi številne nasprotnike. To so, namreč, vina, ki rušijo urejeni vinski svet, ker so drugačna, samosvoja, uporniška, surova, enostavno – naravna. Druga vina niso naravna? So naravni pesticidi v vinogradu in moderna tehnologija v kleti?

  raw wine berlin
  od
  Avtor slike: UME
 • Stičišče

  Raw Wine je stičišče, na katerem se srečajo majhni rokodelski vinogradniki in vinarji s svojimi somišljeniki, med katerimi so prodajalci, uvozniki, gostinci, pisci, kritiki, navijači in oboževalci. Kot pravi Isabelle Lageron, je Raw Wine ”iskrenost v kozarcu”, ker v njem ni dodanega ničesar, kar ni ustvarila narava. Edini posrednik med naravo in njenim vinom je le človek, toda le s svojimi lastnimi rokami.

  raw wine berlin
  od
  Avtor slike: UME
 • Odkrit pogovor

  Raw Wine je priložnost, da se o vinu pogovarjamo iskreno, odprto, odkrito, in ob tem okušamo dobra vina. Čeprav vsa vina na festivalu niso bila najboljša … Tako kot je na vinskih festivalih običaj, tudi na Raw Wine avtorji ne pripeljejo svojih najboljših kapljic, temveč predvsem sveže letnike. Poznavalcem to zadošča, da ločijo boljše od dobrih, ljubitelji pa iščejo pač slepo srečo v ponudbi več kot 500 različnih vin. Zato so bili Slovenci nekaj posebnega. Čotar in Movia sta predstavila zrele letnike, Butul pa kar svojo celotno vinsko paleto.

  raw wine berlin
  od
  Avtor slike: UME
 • Jaja

  Zaključni party Raw Wine festivala je bil v ponedeljek zvečer v vinskem baru Jaja v berlinskem predelu Neuköln. V majhni ”kneipe” je v notranjosti razen šanka pet majhnih miz, še štiri klopi so zunaj na pločniku. Toda vinska karta je na stenah in te so vse polne steklenic (s cenami). Jaja je vinski bar s francoskima lastnikoma, ki ne govorita nemško, a zato poznata vse svoje vinarje. In ti so le ”goli”, ker v Jaja so le ”naked” vina. Še en izraz z raw in naravna, torej.

  jaja kneipe naravna vina
  od
  Avtor slike: UME
 • Bonissima

  Za začetek naravni italijanski frizzante. Bonissima, Emilio Montesissa, Emilia Romagna, oranžna (macerirana) penina brez filtriranja in brez olepševanja. Močna kislina, ki potrebuje privajanje. Toda drugi kozarec je že piten in tretjega je prehitro konec.

  jaja kneipe penina montesissa
  od
  Avtor slike: UME
 • Naturkinder

  Gosta večera sta bila mlada nemška vinarja, ”2Naturkinder”, Brand in Schmitt. Beli pinot Holy Chapel, Brand, Pfalz, Nemčija, 2016, je bil shake & wait, z naravnimi kvasovkami, brez filtriranja in povsem brez žvepla. Takšen kot pločnik, na katerem so škripali naši stoli. Zelo neraven, toda zelo naraven … Vino kot razpoloženje, v veseli družbi, ob dobri hrani, v topli noči.

  jaja vino beli pinot holy chapel
  od
  Avtor slike: UME
 • Les Lumachelles

  Rdeče je priporočil lastnik: Les Lumachelles, Cavarodes, Jura, Francija, modri pinot, 2016, oboje, biodinamična kmetija in vino, iz učbenika za ”gola vina”, kratkotrajna karbonska maceracija modri pinot spremeni v rubinastega in mu poudari pitnost.

  jaja vino modri pinot cavarodes jura
  od
  Avtor slike: UME
 • Cordobar

  Cordobar je vinski bar z avstrijskimi in nemškimi vini ter 40 let starim radijskim prenosom na veceju … Po tem, čudežu iz Cordobe, ko so Avstrijci na SP v nogometu v Argentini izločili s 3:2 Nemce, a s tem izpadli tudi sami, je bar dobil ime.

  cordobar jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • (alter)native

  Cordobarjeva posebnost pa so, ob nogometu, vseeno vina. Tudi zaradi cen. Zelo težko smo našli nekaj, kar se je pustilo odčepiti za manj kot 100 evrov. 

  (Alter)native, Clemens Busch, Mosel, renski rizling, 2015, oranžno vino po duši, toda živahno in sveže, raje ima pitje kot staranje, prava alternativa petrolejsko-uglajenim rizlingom, spremljava celo špargljem.

  cordobar vino alternative
  od
  Avtor slike: UME
 • Morje in gore

  Mar i Muntanya, Domaine de l’Horizon, Languedoc Roussillon, syrah, 2016, ekološka pridelava, pravo raw rdeče vino, z morjem na obzorju (horizontu), mladost, sadnost, svežina, rdeča spremljava (tudi) belim ribam.

  cordobar vino mar i muntanya
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinski bar Rutz

  Rutz je vinski bar, ki ima dve Michelinovi zvezdici! Ti sta sicer v nadstropju (restavraciji) nad barom – chef je Marco Müller -, a vplivata tudi na ponudbo vinske galerije v pritličju. V sedemnajstih letih se je vinska karta močno odebelila, na njej pa je glavna prava zakladnica nemških rizlingov. Podrobnejši obisk bo pa moral počakati na kakšno novo priložnost, zato je bilo tokrat časa le za pozen obisk in buteljko za lahko noč. A radovednost je zato še večja, ker Rutz ponuja prijazno kalkukacijo cen vinskih steklenic v baru in restavraciji – na ceno vina za domov dodajo vsaki buteljki ”le” 18 evrov, kar se ugodno pozna predvsem pri velikih vinih.

  Zanimiva je tudi razdelitev vin na vinski karti po poglavjih (v oklepajih so primeri vin/cen na kozarec): ob prihodu (Blanc de Blancs Premier Cru, brut nature, Veuve Fourny, šampanjec, 16 evrov); bela vina: uporniška (Riesling Kabinett 2015, Von Hoevell, Saar, 7 evrov), velika vina (Hoellberg Riesling Grosses Geaechs, Wagner – Stempel, Rheinhessen, 12,50 evrov), animacijska (Riesling, Emrich Schoenleber, Minzingen, Nahe, 2016, 6 evrov), brezčasna (chardonnay Educato Langhe, Elio Grasso, Piemont, Italija, 2016, 8 evrov), z ostankom sladkorja (Scheurebe, izbor, Reichsrat von Buhl, Pfalz, 6 evrov); rdeča vina: živa (Goldberg St. Laurent, Birgit Braunstein, Burgenland, Avstrija, 2012, 7,50 evra), polna moči (Kirchenstueck Spaetburgunder GG, Battenfeld – Spanier, Rheinhessen, 2012, 13 evrov), vesela (Blaufraenkisch, Gerd Aldinger, Wuettenberg, 2015, 7,50 evra), za vsako priložnost (Birkweiler Am Dachsberg, modri pinot, Siener, Pfalz, 2015, 9 evrov), raritete (posebnosti iz velikih steklenic po dnevni ceni), za konec (Tawny Port 20 let, Graham’s, Vila Nova de Gaia, Portugalska, 9,50 evra).

  rutz vinska karta
  od
  Avtor slike: UME
 • Tim Raue

  Tim Raue je ”le” 48. najboljša restavracija na svetu in v Berlinu jih ima še kar nekaj tudi po dve mišelinki. A zato je chef Tim Raue najboljši evropsko-azijski chef! Več o njem bo kmalu tukaj, do takrat pa si ga lahko ogledate tudi na Netflixu. A o njem (nam) je dejal: ”To nisem jaz! Vse so izrezali in pustili le, kar se je njim zdelo prav.” Kakorkoli, res ga je potrebno preizkusiti!

  tim raue klet
  od
  Avtor slike: UME
 • Homeopatsko

  Šampanjec Mousse Fils Anecdote, extra brut, 100 % chardonnay, toda s terroirja meunierja, homeopatski odnos do vina, šampanjec, ki ga je naredila le narava.  V kosilu v štirih hodih za 68 evrov je bil aperitiv prijazno na račun hiše! Zelo aperitiven, osvežujoč, z majhnim vplivom likerja, nenavadnež za hišo meunierja, a z lege, ki velja za zanj slabo, zato cuvee različnih letnikov chardonnaya.

  tim raue vino šampanjec mousse fils
  od
  Avtor slike: UME
 • Rizling

  Geyersberg, Georg Fischer, Rheinhessen, Nemčija, renski rizling, 2015, ponosen predstavnik svoje vrste za 50 evrov, od bele breskve do travniškega cvetja v nosu in eleganca ter mineralnost v okusu.

  tim raue vino rizling geyersberg
  od
  Avtor slike: UME
 • Horvath

  Stoletna gostilna, nekoč izletniška, danes pa ”sredi” mesta (Kreuzberg), zato tradicionalen ambient z vrtom in marelami ter kreativnim kuharjem s spominom. Avstrijec v Berlinu, dve mišelinki za zeleno nastrgano kot tartuf. Sebastian Frank, odkritelj ”emancipacijske kuhinje”, je trenutno eden od najbolj ”vročih” nemških in evropskih chefov. Več kmalu.

  horvath vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Trijumf

  Presenečenje že takoj na začetku. V Berlinu z avstrijskim chefom srbska penina. Trijumf, Aleksandrović, Šumadija, Srbija, 100 % chardonnay, sadna, aperitivna, stoletna vinogradniška tradicija, 75 hektarjev, ročno delo, majhni donosi (do 1,5 kg na trto), kot kuhinja, emancipacija.

  horvath penina trijumf aleksandrović
  od
  Avtor slike: UME
 • Hasensprung

  Hasensprung, Weinreich, Rheinhessen, Nemčija, renski rizling, 2016, kandirani citrusi in medene sadne arome, zeliščna mineralnost na jeziku, majhen donos, naravne kvasovke, lepa kislina, prepoznaven, a ne moteč petrolej.

  horvath vino hasensprung weinreich
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , , , , ,