Ostanimo zdravi: pizza tudi doma

Zadnje urejanje: 25. marca 2020

Cepiva še ni, so pa že recepti (10): domača pizza je drugačna kot v gostilni, a nič slabša – Drugi dan življenja novih droži Droži so drugi dan življenja že bolj živahne, že grizejo in potem spuščajo pline, zato se že pojavljajo prvi mehurčki in votli žepki v testu. Temperatura v prostoru je čez dan 20 stopinj, ponoči 13 stopinj. Bolj živahne bi bile, če bi bilo bolj toplo, a saj se nam (v karanteni) ne mudi. Če si nataknem očala, so se dvignile že za cel milimeter … Zanimivo, vonj se je pa ščistil, vedno bolj žiten je, toda iz…

Ostanimo zdravi: jejmo v hodih

Zadnje urejanje: 24. marca 2020

Cepiva še ni, so pa že recepti (9): ko se mudi, je najboljše iz enega lonca, zdaj, ko smo doma, pa s treh krožnikov – Prvi dan življenja novih droži Za drožmi, ki smo jih ”rodili” včeraj, je prvi dan življenja. Po 24 urah je vonj žiten, a tudi orehast, tudi zato, ker se zaznava nekaj žarkih orehov. Brez skrbi, to je povsem normalno, pomeni le, da se že dogaja, droži so že spremenile barvo, na površini se je naredila tanka plast motne vode, kozarec se je orosil, to so vse dobri znaki, ki pomenijo, da se je življenje po včerajšnjem…

Ostanimo zdravi: nahranimo droži!

Zadnje urejanje: 23. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (8): karantena je idealna za rojstvo droži za peko kruha iz kislega testa – Formula: 20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode x 5 dni Piše: Uroš Mencinger   Ostanimo pozitivni! In ostanimo zdravi! Zato poglejte s te strani: za nami je šele prvi teden karantene, pa smo že toliko skuhali … Pa še potres je bil vmes. Zato gremo drugi teden še korak dalje. Ne bomo le kuhali, temveč se bomo lotili kuharskih projektov! Prve so na vrsti droži. Česa je v trgovinah, preden…

Ostanimo zdravi: steak in še kaj

Zadnje urejanje: 23. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (6-7): čeprav so stejki najdebelejši kosi mesa, so tudi zanje pomembne podrobnosti, ki so na in ob njih Pa čeprav je le krompir … A biti mora pravi, saj ga bomo le skuhali, olupili, malo spečkali in ga obilno polili z olivnim oljem, na vrh pa še grobo posipali s solnim cvetom. Včasih, še pomnite veterani, smo tak krompir, potem ko so nas starši do teme komaj priklicali z dvorišča, dobili za večerjo. Sproti smo ga lupili, da nas je peklo v roke, ki so se pozimi vnele do najprej otrdele, potem…

Ostanimo zdravi: jejmo več rib

Zadnje urejanje: 20. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (5): ribe ne le v petek, ker so zdrave in jih lahko pripravimo na različne načine, divje, gojene, sveže, zamrznjene Petek je za ribe! To velja že tako dolgo, da je postalo dolgočasno. ”Spet ocvrte ribe …” Dejansko pa bi morali ”zapovedati” (v časih korone so zapovedi nujne) še bolj odločno: ”Ribe ne le v petek!” Ribe so zdrave – kar je v časih korone najbolj pomembno – in ribe močno popestrijo prehrano. Če jih le ne pripravljamo vedno enako, češ, spet je petek! Pa še glede čas otežene (ribiške) logistike: ni…

Ostanimo zdravi: s hrano za dušo!

Zadnje urejanje: 19. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (4): nekaj za dušo je ponavadi mleto, a saj ni potrebno, da so le čevapčiči in burgerji Zdaj, ko smo zaprti doma, je dobra hrana izjemno pomembna. Dobra hrana je zdrava, dobra hrana da energijo, dobra hrana ne redi, dobra hrana razveseli! Zato pa je dobra. Zato, ker dobra hrana ni le za želodec, temveč tudi za dušo! Zdaj potrebujemo ravno to, hrano za dušo. Kar pa ni enostavno, saj v hrani vidi vsak svojo dušo … Zame so, na primer, hrana za dušo sirovi štruklji. A le takšni, kot se jih…

Poziv na pomoč vinarskemu sektorju

Zadnje urejanje: 19. marca 2020

Združenje družinskih vinogradnikov – vinarjev Slovenije poziva Vlado k takojšnjemu ukrepanju zaradi posledic epidemije corona virusa, s konkretnimi predlogi, ki bi sektorju omogočili preživetje Spoštovana ministrica ga. Pivec, spoštovani predsednik vlade g. Janša in ostali člani vlade, pred nami so hudi časi. Z razglašeno epidemijo in ukrepi, ki jih vlada sprejema, da bi širjenje corona virusa čim bolj omejila, se rešuje življenja in vinarji se tega, tako kot vsi ostali, dobro zavedamo, zato ukrepe spoštujemo in podpiramo.  Podobne ukrepe sprejemajo države okoli nas in po vsem svetu, zato bi radi opozorili tudi na drugo plat medalje, ki bo svoje zobe…

Ostanimo zdravi: naj bo vseeno sladko!

Zadnje urejanje: 18. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (3): nevarnost dolgčasa premaga samomotivacija, a ne iz staniola, temveč iz domače pečice – Posladkajte se Šele tretji dan samoosamitve, pa se že vleče … Zdaj, ko je najbolj pomembno, da ostanemo zdravi, je čas dobil nov pomen. Naenkrat ga je preveč, zato je nevarnost dolgčasa, ki lahko virusu še bolj pognoji rastišče, vsak dan večja. Zato: potrebno se je (samo)motivirati! Seveda, s sladkorjem gre to najhitreje. A ne tako, da posežemo po čokoladi, bonbonih, pisano-šelesteče-lepo zavitih pregrehah, ki niso nič drugega kot potuha dolgčasu. Roke stran v ”dobi” korone od sladkarij!…

Ostanimo zdravi: posnemajmo Kitajce!

Zadnje urejanje: 17. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (2): Kitajci so virus sicer prinesli, a ga tudi že premagali – Kitajski žlikrofi, kitajski bolonjeze, kitajski soparjeni cmoki Včasih so nam rekli, da moramo jesti kot Popaj, če želimo biti veliki in (tako) močni. A takrat so špinačo mame še nabirale na domačem vrtu, ne pa v domačem blagovnem centru … Ker pa smo zdaj v samo-karanteni, je dovoljeno tudi to, odmrznete jo kar v vroči ponvi na malo mleka, nato pa začinite le s česnom, soljo in poprom. Zraven, priznajte, je najboljši krompirjev pire, in ker je že v špinači…

Ostanimo zdravi! Kuhajmo sami!

Zadnje urejanje: 8. aprila 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti: Šola okusov vam pomaga v samoizolaciji – Kuhajmo sami in ostanimo zdravi – Vsak dan trije recepti za uspešen boj proti koroni Lahko so le špageti. Vsi jih imamo radi, vsak jih zna skuhati in vedno so doma na zalogi. A pomembna je omaka! Zdaj se nam ne mudi, ker zdaj smo doma. V samo-izolaciji se lahko posvetimo samo-kuhanju … Zato so lahko le špageti, če na njih ni omake le iz vrečke. In čeprav je tukaj omaka, ki se dolgo kuha in jo vsi jemo čez špagete, le Italijani čez rezance,…

Teden restavracij: termin preložen

Zadnje urejanje: 13. marca 2020

Teden restavracij od 20. do 29. marca preložen – Novi pomladni datum bo znan, ko bo zajezitev epidemije korona virusa to dopuščala S preložitvijo množične kulinarične akcije se 110 sodelujočih gostiln in restavracij pridružuje prizadevanjem za zajezitev širjenja korona virusa po Sloveniji. Hkrati slovenski gostinci zaradi izbruha epidemije že tudi individualno prilagajajo obratovalni čas svojih gostinskih obratov.   Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: ”Četudi bi restavracije lahko zagotovile razmere za varno obratovanje, pa je odločitev o preložitvi akcije logična in soglasna – Teden restavracij je namenjen druženju ljubiteljev dobre hrane in uživanju v dobrih jedeh, kar pa zaradi izbruha epidemije…

Teden restavracij: tradicija in sodobnost

Zadnje urejanje: 10. marca 2020

Poudarki najbolj okusnega tedna vsako leto dodajo novo kakovost slovenski kulinariki – Tradicionalne slovenske jedi na način sodobnih chefov – 110 tradicionalno-novih zgodb Piše: Uroš Mencinger   Najhitreje so pošle ”vstopnice” za Monstero Bineta Volčiča! Seveda, njegovi TV gledalci si ga želijo videti še v živo in doživeti za le 19 evrov, pa čeprav jim bo ponudil le tlačenko, nadevanega piščanca in mlečni riž … Ne, ni le TV zvezdništvo, Monstero je razprodalo tako hitro tudi chefovsko znanje za 3 srčke! Le kdo si ne želi spoznati tradicije na Binetov način? Kako bo tlačenko spremenil v sodobno doživetje s krompirjevo…

Vprašanja in odgovori o mišelinkah

Zadnje urejanje: 9. marca 2020

Vse, kar morate vedeti o Michelinovi rdeči kulinarični bibliji, ki že 120 let slovi zato, ker je v njej tako malo zvezdic in tako veliko drugega Piše: Uroš Mencinger   Michelin je svoj prvi kulinarični vodič izdal že leta 1900, zvezdico mu je dodal 1926, sistem treh in rdečo barvo pa 1931, toda v Slovenijo prihaja šele 2020 (18. marca). Ugibanj je ogromno, vprašanj pa še več, zato odgovarjamo na najbolj pogosta.   Kdo so Michelinovi ocenjevalci? Michelin jih imenuje inšpektorji. Na celem svetu jih je okrog 150. Vsak letno opravi več kot 200 ocenjevalnih obiskov. Pridejo nenajavljeni, naročijo, pojejo,…

Teden restavracij: rezervirajte!

Zadnje urejanje: 6. marca 2020

Začelo se je sprejemanje rezervacij za najbolj okusni spomladanski teden – Na Tednu restavracij bo od 20. do 29. marca sodelovalo 110 izbranih restavracij iz vse Slovenije – Cena menijev 19 evrov, dodatek za (3 in 4) zvezdice 6 evrov Spletna stran www.tedenrestavracij.si je odprta, to pa pomeni, da se je “lov” začel! Pričakuje vas kar 110 slovenskih izbranih gostiln in restavracij; med njimi je kar 13 novih ter kar 23 restavracij z najvišjimi ocenami (4 in 3 srčki)! V najbolj okusnem spomladanskem tednu leta, ki zato traja kar 10 dni, sodelujejo res najboljši. Cena je ”lanska”, kar pomeni, da…

Glasovanje za TSRA 2020

Zadnje urejanje: 3. marca 2020

Začelo se je javno glasovanje – Uvrščene restavracije v izboru THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS 2020 Začel se je ožji izbor glasovanja The Slovenia Restaurant Awards 2020. Gastronomska akademija izbora (chefi, lastniki restavracij, gastronomska združenja, mediji in foodiji) je oblikovala seznam 123 najboljših restavracij iz štirih regij Slovenije, za katere v mesecu marcu glasuje splošna javnost. Glasovanje za javnost poteka na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com/tsra. V javni del glasovanja so se uvrstile restavracije pridobljene z več glasovi, od tega je polovica restavracij iz vsake regije. Restavracije, ki se v javni del glasovanja niso uvrstile, ostajajo v izboru in bodo vse…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!