Dva srčka kar pod stopnicami

Zadnje urejanje: 5. marca 2020

Ocenjujemo: Štorja pod stopnicami – Presenečenje v kletni gostilni in vinoteki v Postojni – Kjer ima pozdrav mladega chefa več hodov kot drugje degustacijski meni Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Postojna je zgodba pod zemljo. V njeni jami živi človeška ribica v večni temi. Štorja je zgodba pod stopnicami. Zaradi njene gostilne in vinoteke v kleti Postojna ne živi več v kulinarični temi!  Štorja je zgodba, ker tako preseneti, da si je ne želiš pripovedovati dalje, saj bi jo raje obdržal zase. Štorja je pod stopnicami, zato si še bolj presenečen.  V takšne gostilne moraš nekam daleč na izlet,…

V Tiffany ne le po srečo

Zadnje urejanje: 29. januarja 2020

Ocenjujemo: 1 srček za restavracijo Tiffany v novogoriškem hotelu Park – Vrhunska postrežba in morski okusi tudi za zunanje goste Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Ko pred vrati oddaš avto hotelskemu pažu, se ti za njimi ni potrebno legitimirati, ker po stopnicah v prvo nadstropje ne potrebuješ sreče, da greš v hotelu Park na večerjo s Tiffany. Tiffany je igralniška restavracija, kar pomeni, da ima stalne goste, ki imajo znani apetit in ustaljene igralno-kulinarične navade. Tem gostom je všeč Tiffanyjevo uglajeno gostoljubje in fina, pretežno morska, ponudba mlade kuharske ekipe, ki jim daje dovolj prostora, da so le lačni…

Večerja treh pomlajenih chefov

Zadnje urejanje: 3. februarja 2020

Trije (bivši) blejski chefi Štefelin, Jagodic in Volčič so kuhalnico na skupni večerji v Vili Podvin prepustili svojim pomočnikov, mentorski večer pa je počastil mentor vseh Andrej Kuhar Piše: Uroš Mencinger   ”Užival sem,” je Andrej Kuhar, starosta slovenske vrhunske kulinarike, ki edini pozna ”breme” Michelinove zvezdice, izrekel največjo pohvalo in nato trem chefom podaril najlepše darilo. A mentor številnim znanim slovenskim chefom, ki je pri 72 letih še vedno aktiven, v gostilni Zorko, dragocenih japonskih nožev iz damastnega jekla z vgraviranimi inicialkami AK ni podaril trem gorenjskim ”tenorjem”, ki so prav pod Kuharjevim vplivom zasloveli najprej na Bledu, potem…

Kako se bere z gum?

Zadnje urejanje: 27. januarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (4) – Deset nasvetov, kako brati ne le zvezdice, temveč tudi druge kulinarične ocene, oznake, vodiče, lestvice, kape in srčke – Dobro ni zato, ker ima zvezdico, temveč zato, ker odobrovólji Piše: Uroš Mencinger   Grem v trgovino po nove zimske gume, pa niso hoteli le denarja, temveč tudi mere. Teža? Višina? Samo od voznika ali od vseh potnikov? Da se bo manj drselo, čim težji bomo? Ne, so se mi smejali, češ, na gumi vse piše. A tam je toliko številk, da ničesar ne razumeš. Katera je prava? Jaz potrebujem gume le za avto, ne…

Srček za kranjski Bistro Sonet

Zadnje urejanje: 23. januarja 2020

Ocenjujemo: 1 srček za rime kranjskega Soneta – Bistro kosila v več hodih in ambiciozne a la carte jedi za večerjo v sproščenem ambientu staro-nove kranjske gostilne Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Če si prišel v bistro, želiš le hitro, preprosto, znano, kot drugod, a ne v Sonetu, saj te na kosilo vabi vsak dan druga, pestra in trihodna rima. Če si prišel na večerjo, pričakuješ pesnika ob kupici za mizo, dobiš pa chefa ob ustvarjanju v kuhinji. Če si prišel peš, ker Sonet je v starem delu Kranja, boš odšel poskakujoč. Skratka, Sonetova rima je takšna, da je…

Ne sveti vsaka zvezdica

Zadnje urejanje: 24. januarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (3) – Tudi v vrhunski kulinariki zvezdice padajo z neba – Zakaj je Schlossberg izgubil drugo mišelinko – Če se jedi ne smejijo, se tudi jedec joče Piše: Uroš Mencinger   Na prvi strani jedilnega lista, pod katerim sta podpisana oče in sin, Jörg in Nico Sackmann, piše: ”Arome se skrivajo za korajžo do odkrivanja.” Tudi sam se takoj podpišem … Saj zato sva tudi šla po najboljšem kosilu leta (2019), ki ga najdete tukaj, na večerjo še v nekaj kilometrov oddaljeni ”romantični hotel” Sackmann in njegovo ”gourmet restavracijo” Schlossberg. No, malo pa je radovednost nadražil…

Dva srčka za Pule s pula

Zadnje urejanje: 15. januarja 2020

Ocenili smo restavracijo Na pul s Posestva Pule – Dva srčka za novo verzijo z mlado ekipo in chefom Urhom Kapelarjem – Samooskrba s polja-pula Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Posestvo Pule je tisti kraj, ki ti najboljše pojasni, zakaj Slovenija ne bo evropska gastronomska regija šele 2021 (in le na papirju), temveč je to že! Zato, ker boš presenečen!   Presenečen zato, ker do tja ne pelje ravna in hitra pot. Tja ”gor” je potrebno na izlet, zaviti, torej, z avtoceste, najti pot (kažipoti so dobri), premagati ovinke in objeti planoto, ki te nagradi izza gozda. Zato, ker…

Zvezdice na češnjevi torti

Zadnje urejanje: 14. januarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (2) – Claus-Peter Lumpp je v Bareissu že 35 let, najboljši chef Dolomitov Norbert Niederkofler pa v St. Hubertusu že 24 let – Akademija v osnovni šoli za 300 zaposlenih in 100 sob Piše: Uroš Mencinger   V Osem je že zmanjkalo kruha, a so nas na srečo všečki obvestili, da imajo kruh z drožmi tudi malo višje, na Gornjem trgu pred svetim Florijanom, v novi jazzovski kavarn(ic)i, pekarni in slaščičarni Menagerie. Črnemu kruhu s semeni se sicer ni izšlo vzhajanje, a saj je vsak kruh z drožmi dober zaradi svojega okusa, ne oblike, in tudi torte…

Mišelinke na dolomitskem snegu

Zadnje urejanje: 9. januarja 2020

Sneg jim naredijo snežni topovi, toda goste jim pripeljejo chefi! Zime so vedno bolj muhaste, znani, veliki in (žal, zaenkrat le) tuji smučarski centri pa se proti podnebnim spremembam borijo s – kulinariko – Smučanje z(a) okusom in mišelinkami v Alti Badiji Piše: Uroš Mencinger    Koliko je snega, kje ga je že dovolj in kje še ne, na katerih progah se bomo najboljše nasmučali, to so vprašanja preteklosti. Sodoben smučar se zdaj sprašuje čisto drugače: ”Koliko mišelink je na snegu? Kje kuhajo veliko chefi? Na katerih kočah se najboljše je?” Če ste zamudili Ano Roš sredi decembra na 2.275…

Zvezdice v Črnem gozdu

Zadnje urejanje: 8. januarja 2020

V pričakovanju slovenskih mišelink (1) – Tri mišelinke niso gume, temveč limuzina, ki je vanje obuta – So ”mišelinske” restavracije res le za posvečene? – Trdimo, da ne, in vas pripravljamo na obisk v njih – Zakaj ima nemški Baiersbronn kar osem mišelink? Piše: Uroš Mencinger   Tudi ko spisek treh zvezdic doseže poldrugih deset, še vedno vstopaš spoštljivo, kar ponižno, priznam celo, da vedno malo prestrašeno. Spoštljiv si zaradi okusov, ki te čakajo, ponižen zaradi znanja, ki ga ustvarja, a prestrašen nisi zaradi jedi, ki si zaslužijo oznako največjega vrhunstva v kulinaričnem svetu, zaradi katerega si šel spet na dolgo…

Schwarzwaldstube je pogorel

Zadnje urejanje: 8. januarja 2020

Priprave na Michelinove zvezdice v Sloveniji začenjamo v Nemčiji in s – požarom. Bili smo ”zadnji” gostje stare restavracije Schwarzwaldstube, ki se v Nemčiji že 27 let ponaša s tremi zvezdicami! Tako dolgo smo se odpravljali v Schwarzwaldstube, da je njegov chef Harald Wohlfart leta 2017 presenetil ves kulinarični svet in po 40 letih zapustil ”svojo” restavracijo, v kateri je postal najboljši nemški chef novega stoletja. Naslednik je bil pred tem že 13 let njegova desna roka, zato za Michelin tudi 2018 ni bilo dvoma – tri zvezdice. Ko smo jih končno sredi decembra obiskali, je chef Torsten Michel dokazal,…

Desetkrat naj: sladko 2019

Zadnje urejanje: 30. decembra 2019

Naj vam bo v 2020 čim bolj sladko, tudi s pomočjo sladkih receptov, ki ste jih najraje pekli in mešali v 2019 Seveda, vse dobro se mora še sladko končati, zato po naj jedeh leta 2019, ki smo vam jih ponudili tukaj, potrebujete še naj sladice. Najboljše vzemimo s seboj, najslabše pa pozabimo. Tudi v Šoli okusov se tega držimo, zato smo pogledali, kaj ste v 2019 najraje pekli, stepali, mešali, krasili in ponujali za sladico. Čeprav vam v Šoli okusov tudi v 2020 ne bomo prizanašali z novimi recepti, med katerimi ne bo manjkalo sladkih in sladkanja, bo ”dovoljeno”…

AlpiNN, kulinarična kultura na gori

Zadnje urejanje: 26. decembra 2019

Gorska kuhinja chefa Norberta Niederkoflerja, ki ima v San Cassianu tri mišelinke, na Kromplatzu pa AlpiNN, stekleno restavracijo nad smukom Silvester. Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   NN je chef, ki je prvi na svetu dobil tri Michelinove zvezdice za popolnoma trajnostno restavracijo (St. Hubertus), ime njegove smučarske “koče” (AlpiNN) na Kronplatzu pa je njegova kuharska filozofija. To je alpska kuhinja, v kateri je na krožniku le to, kar vidiš … Pogled pa je najlepši v Dolomitih! Jabolka so na vsaki mizi. Kje smo jih že videli? V najboljšem hotelu Alte Badie, v Rosa Alpini v San Cassianu, ti prav…

Najboljši recepti in jedi 2019

Zadnje urejanje: 24. decembra 2019

Kaj ste v Šoli okusov najraje kuhali v letu 2019? Tukaj je petnajst receptov, ki vam bodo prav prišli tudi v 2020. Vsako leto več kot 150 novih receptov za domače chefe. Izbor najboljših jedi iztekajočega se leta, ki ste jih najraje kuhali v Šoli okusov. Hiti 2019, ki naj bodo tudi na jedilniku 2020. Hoteli smo izbrati le 10 naj jedi, a konkurenca je bila premočna, zato jih je kar 15. Radi imate juhe, toda če so nekaj posebnega. Veliko je zelenjave in rib. Meso da, toda le za posebne priložnosti. To so trendi, ki se jih držite tudi…

Novoletna večerja 2020

Zadnje urejanje: 23. decembra 2019

Tako kot se bomo od starega leta poslovili, bomo v novem nadaljevali. Zato ne sme biti mimojede, na hitro ali površno. Silvestrovanje mora biti nepozabno! Recepti: Violeta Mencinger Voščilo: ekipa Šole okusov Za božično večerjo ni neznank! Ker je to tradicija, je vsako leto enako. Ker je to družinski praznik, je tisto, kar imajo vsi najraje. Ker ste v Šoli okusov, ste iz bogate zbirke receptov že zdavnaj izbrali, kaj boste skuhali in spekli, da vam bodo za svečano okrašeno mizo in ob darilih pod osvetljeno jelko ponovno zaploskali. Toda Silvestrovo, kajne, je še uganka! Celo leto čakamo na to…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!