BRLOG DOBROJEDSKIH INFORMACIJ BRLOG DOBROJEDSKIH INFORMACIJ BRLOG DOBROJEDSKIH INFORMACIJ

Izletniški namigi iz Posavja

Zadnje urejanje: 30. aprila 2020

Okusi Posavja ponujajo darilne bone za kulinarične počitnice: butična nastanitev, krožniki bogati okusov lokalnih sestavin, vrhunska vina, pristna narava, kultura in gostoljubje Posavje že vabi! Posavje je pokrajina radoživih voda, razigranih vinorodnih gričev, pristnih okusov ter tesnega stika z naravo, kulturo in domačini. Najboljši ponudniki kulinarike, vin, piv ter dobrot s kmetij so se združili v Okuse Posavja in pripravili privlačne pakete za poletne počitnice in izlete. Darilni boni z dobrodelno noto, ki temeljijo na lokalnosti in edinstvenosti Posavja, so že na prodaj pri posameznih ponudnikih. Tudi v regiji Posavje se v času korona virusa ponudniki soočajo s težavami, ki…

Prvomajske počitnice po novem

Zadnje urejanje: 28. aprila 2020
(P)ostani dobrojedec (5) - Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva Piše: Uroš Mencinger   Ker se je že med velikonočnimi izkazalo, da niso v ničemer vplivali na poslabšanje naše pridnosti in poslušnosti, bomo morali vajo ponoviti tudi med prvomajskimi prazniki. Prav ti je, kaj pa ne dovoliš vojaške parade na južni meji! Ker begunci ”lahko” gredo čez državno, državljani še vedno ne smemo čez vaško mejo. Prav ti je, kaj pa si v sosednji občini nisi zgradil vikenda, zidanice ali vile! A Janša ima vseeno prav! To je res (kot) vojna. Saj smo pravi...

Jagode z nasmehom

Zadnje urejanje: 24. aprila 2020
(P)ostani dobrojedec (4) - Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva Piše: Uroš Mencinger   Kako je mogoče, da smo le doma, kjer lahko le jemo, pijemo in gledamo televizijo, pa vseeno ima tako majhno in tako mlado mesto kot je Velenje kar tisoč žrtev? In še več jih bo! Kako je mogoče, da smo že tako dolgo in tako pridno v karanteni, pa nam uradni govorci in njihovi šefi še vedno ne namenijo vsaj nasmeha, spodbudne besede, vsaj brlenja svetlobe na koncu korona-tunela, da o jagodah s smetano niti ne govorim?! Kako je to...

Po sladici se vedno plača!

Zadnje urejanje: 21. aprila 2020
(P)ostani dobrojedec (3) - Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva Piše: Uroš Mencinger   Lepo se sliši, ko vlada obljublja, da bo za blažitev posledic koronavirusa namenila kar sedem milijard evrov. A žal je to račun brez krčmarja, če ste si izračunali, da boste, torej, Vi dobili 3.500 evrov! Kolikor bomo ”dobili”, toliko bomo tudi plačali! Tako kot smo po sladici tega vajeni v gostilni. Pravzaprav bo cena višja, čim dlje bodo gostilne zaradi koronavirusa še zaprte! Toda, ker ni bilo mask in druge zaščitne opreme, se je plačala vsaka cena (so nam rekli)!...

Dobro jesti ali dobro igrati golf?

Zadnje urejanje: 17. aprila 2020
(P)ostani dobrojedec (2) - Od doma in brez stika preverjamo, ali ste okuženi z virusom dobrojedstva Piše: Uroš Mencinger   Prvi mesec smo v karanteni kuhali. Ker smo vam ponudili veliko receptov, jih najbrž niste še vseh porabili, zato vas čakajo tukaj. Cepiva še ni, recepti pa so že, vsaj to. Drugi mesec pa se boste odločili! Ste kuhali le zaradi nuje in dolgčasa, ali pa tudi užitka? Seveda to sprašujemo tudi vaše jedce - ste jedli le med gledanjem poročil o koronavirusu, ali pa ste tudi v karanteni vsaj skušali uživati (pri hrani)? Odgovoriti (si) morate sami, kajti drugi...

Dovolj mi je slabega kuhanja! (1)

Zadnje urejanje: 14. aprila 2020
Dovolj mi je čakanja. Dovolj mi je negotovosti in nejasnosti. Dovolj mi je le jesti iz dneva v dan. Postal bom dobrojedec, četudi (še) v karanteni! Vsak torek in petek, tukaj in skupaj Piše: Uroš Mencinger   Dovolj mi je le biti doma! A ni mi dovolj biti le doma. Dovolj mi je zato, ker je v tem velika razlika. Ni mi dovolj karantene. Saj je ta, žal, še vedno potrebna. Saj sem doma, kjer - čeprav je povsod lepo - je najlepše. Saj je pomlad. Saj nisem sam. Saj tudi v karanteni dobro jem, o čemer priča vseh teh...

Kuhajmo doma: drugačne testenine

Zadnje urejanje: 10. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (26): drugačne testenine, iz konzerve, po azijsko in s krompirjem, ker njihovih receptov ni nikoli preveč Med velikonočnimi prazniki vam ne bomo nalagali še dodatnega dela. Prazniki so tradicija, običaj, ponavljanje. Za vsak praznik ima vsaka družina svoj ”protokol”, za veliko noč pa še toliko bolj, pirhi so obveznost, potica prav tako, šunka bo sicer žegnana na daljavo, a francosko bomo naredili doma. Tukaj ni dilem, zato se vidimo/beremo/kuhamo ponovno v torek. Če pa se boste vmes vseeno naveličali hrena in trdo kuhanih jajc, torej zgolj za vsak slučaj, ker…

Kuhajmo doma: golaž drugače

Zadnje urejanje: 9. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (25): hrana za dušo je iz enega lonca, v njem pa je najboljši golaž, toda tokrat drugače Ko smo doma, imamo čas za kuhanje. Toda to velja, ko nismo v karanteni … Ko se Zemlja vrti, smo namreč redko doma in zato nam je takrat doma prijetno. V stanju prijetnosti pa je prijetno kaj dobrega skuhati. A zdaj smo doma že več kot tri tedne! In zdaj nam doma ni več prijetno! Torej nam tudi kuhati vsak dan ni več prijetno. Ali se karantena konča (kar se še ne bo),…

Kuhaj in jej počasi, tudi doma!

Zadnje urejanje: 9. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (24): virusno razmišljanje o relativnosti časa, ki ga imamo sicer vsi enako, le pri hrani ga merimo vsak drugače Piše: Uroš Mencinger   Odkar smo šli v karanteno, ves čas pogledujem na uro. Se je pokvarila? Moja se sicer ni ustavila, a začela je teči dosti počasneje. Imate tudi vi kar naenkrat več časa? Ima ura še vedno 60 minut? Ali pa je dan dobil naenkrat več ur? Corona življenja ni zaustavila, ga je pa upočasnila. Vsaj nekaj dobrega … Ker se nam virusi dogajajo ravno zaradi tega našega divjanja,…

Kuhajmo doma: solata vsak dan

Zadnje urejanje: 9. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (23): če je v karanteni premalo rekreacije, je le solata za kosilo dovolj Slovenskega kosila ni brez solate! O tem se ne prerekamo, ker je to tako pribito kot karantena, zaradi katere bomo morali kuhati doma še par (?) tednov. Toda, v Šoli okusov nas solata zanima še kaj bolj kot le priloga svinjski pečenki in praženemu krompirju. Zato se sprašujemo: kaj pa solata brez kosila?! Oziroma, zakaj pa ne le solata, brez zrezka? Če nam le do nje ni, ko po napornem delovnem ritmu potrebujemo še kaj bolj konkretnega,…

Kuhajmo doma: iz shrambe

Zadnje urejanje: 9. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (22): izpraznimo stare zaloge, da bo karantene prej konec, in kuhajmo iz zamrzovalnika, hladilnika, shrambe Najprej opravičilo. Ste tudi vi v karanteni tako zaposleni? V soboto je bilo toliko ”dela” v osami, da sem pozabil že dopoldan poslati šolo-okusno pomoč za preživetje korontenskega vikenda. Tema je bila žar, dobili pa ste jo šele v soboto pozno popoldan. Saj bi šlo, če se vreme vsaj ponoči ne bi še zmeraj upiralo. Tako pa še ni (bil) čas za večerni piknik. No, ste ga uresničili vsaj v nedeljo? Kakor koli, zato napako…

Kuhajmo doma: na žaru

Zadnje urejanje: 9. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (20-21): očistite žar od lani in ga otvorite za letos Končno pomladno vreme! Čas, da očistimo žar, ki smo ga lani na koncu sezone ”pozabili”. In potem otvoritev sezone! Pa kaj, če je korontena in smo družinsko-sami na pikniku … Virus bomo tudi tako premagali, da se mu ne bomo pustili! Preveč svobode nam je že vzel (s potrebnimi in nepotrebnimi ukrepi!), da bi nam vzel še sveži zrak, pa čeprav ga malo zadimimo.   Losos iz pace na žaru Lososi imajo v naših ribarnicah, do koder ne plavajo, temveč…

Kuhajmo doma: s kruhom

Zadnje urejanje: 9. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (19): če pečemo sami kruh, tudi starega ne zavržemo Zdaj, ko smo začeli sami peči kruh – hranite svoje droži in redno pečete kruh iz kislega testa? -, smo dobili, kajne, takšno veselje, da bi ga pekli vsak dan. Da vas ne učimo nečesa, kar sami ne počnemo, je spodaj dokaz, ki je prišel ravnokar iz pečice! A tak hlebec rženega kruha bo v karanteni, ki ne dovoli druženja, trajal vsaj do ponedeljka. Nas pa vsakodnevno hranjenje droži – če jih imate v hladilniku, jih je potrebno nahraniti le preden…

Kuhajmo doma: čemaž

Zadnje urejanje: 9. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (18): sami na sprehod v tisti gozd, ki ima globeli polne divjega česna – čemaža Ko v iskalnik (Kuhinja) Šole okusov vpišeš ”čemaž”, dobiš kar 19 receptov! Pa med njimi sploh še ni tistega, ki je bil včeraj za kosilo, ko smo med zelene šparglje, ki so spremljali rikotine gnude – več o gnudih kmalu! – zamešali sveže popke čemaža, in to kar z domačega vrta. Za čemaž ni potrebno kršiti karantene, kajti dovolj ga je v vsaki občini, tudi vaši! Na sprehod in sveži zrak pa je nujno tudi…

Ostanimo zdravi: nedeljsko zajtrkujmo!

Zadnje urejanje: 9. aprila 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (17): ne le v nedeljo, za zajtrk je lahko vsak dan vikend – Janezek se začne učiti že za zajtrk Zdaj je pomembno, da ostanemo zdravi! Zato, da se epidemija še bolj ne razširi in da že končno pojenja. Zato, da bo kmalu konec karantene! Saj zato vam že 17. dan v boju proti koroni pomagamo na svoj način – čeprav cepiva še ni, recepti na Šoli okusov so že! Zato kuhamo skupaj, toda vsak v svoji kuhinji. In zaradi tega bomo zmagali, zato bo kmalu spet vse po … Saj res,…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!