Rižota je nastala kot jed revežev, danes pa se z njo ponašajo tako chefi s tremi mišelinkami kot bolj ali manj spretni domači chefinje in chefi. Zdi se, da je rižoto lahko skuhati. A je prav kuhanje rižote – umetnost! Rižota ni le jed, rižota je način kuhanja.
Obstaja veliko slabih rižot in le malo dobrih … Zato se iz pravilnega načina kuhanja rižote lahko veliko naučimo; ne le skuhati dobro rižoto.
Danes najbrž že vsak – vsaj vi iz Šole okusov – ve, da je rižoto potrebno mešati. Toda, zakaj? Odgovor na to vprašanje nam ne pove le, zakaj, kako, koliko, kdaj je potrebno mešati rižoto, temveč nas tudi nauči, da tako kot rižoto lahko mešamo/skuhamo tudi druge jedi!
Paradižnikova rižota, marinirane kozice in sir
Če rižote ne mešamo – in vso tekočino dolijemo takoj -, se riž ne bo skuhal v rižoto. Nastala bo riževa kaša, ki najbrž ne bo neužitna, saj bodo v njej le dobre sestavine, ki se bodo ”le” preveč in nepravilno skuhale. Rižota ni kaša, močnik, riž. Rižota ima svoje zakonitosti, od riža do škroba, od mešanja do valovanja, od kuharja do jedca.
Rižoto je potrebno mešati zato, ker s tem strugamo riž. Kajti rižote ne skuha kuhar-ica, temveč si jo skuha riž. Mi mu moramo pri tem le pomagati.
Vse kuharsko znanje nič ne pomaga, če se nam v kuhinji mudi in smo zaradi tega površni ter iščemo bližnjice. Zaradi mešanja in sprotnega dolivanja tekočine je rižoto težko skuhati, ker zahteva potrpežljivost, zbranost in časovnico! To pa ne velja le za rižoto, temveč za kuhanje nasploh. Torej nas rižota nauči – kuhati!
Kaj se boste naučili?

Rižota z jurčki in lisičkami
 
Kaj nas nauči rižota?
Kuhan riž še ni rižota
Zlati nauk rižote
Modernistična rižota: rižota sous vide in rižota iz lonca na pritisk
Pomen škroba
Pravila dobre rižote: vrste riža, umivanje riža, tostatura, alkohol, tekočina, mešanje, temperatura, al dente, montecatura, all' onda
Veliko receptov za dobre rižote
Veliko receptov za dobre rižote tudi brez riža

Rižota ni le jed, temveč način kuhanja

Rižota

KAZALO Kaj nas nauči rižota? Kuhan riž še ni rižota Zlati nauk rižote Modernistična rižota Pomen škroba Pravila dobre rižote Recepti Rižota ne le z rižem Kaj se boste naučili? Rižota ni (le) jed, temveč način kuhanja. Za rižoto so najboljši vialone nano, arborio in carnaroli, toda tudi druga žita,...

Klik

Rižota

ŠOLA OKUSOV

19 razlogov za 19 evrov

Zakaj plačati članarino za vivi.si, če pa je na medmrežju vse brezplačno?!

Klik

19 razlogov za 19 evrov

Samo za aktivne dobrojedce!

Celotna vsebina Šole okusov in spletnega portala vivi.si je namenjena samo aktivnim dobrojedcem - članom! S plačilom letne članarine imajo člani neomejen dostop do Šole, Kuhinje, Gostilne, Chefov, Tržnice in Potepa, nečlani pa le še do B®loga.

Klik

Samo za aktivne dobrojedce!

Kako v ŠOLO OKUSOV?Naroči se na Šolo okusovPodari Šolo okusovVIVI ZA VAS
Šola okusov, Teden restavracij, Izbor okusov

Vse o Šoli

Klik

Vse o Šoli

Vse o SladoLentu

Klik

Vse o SladoLentu

Vse o Izboru

Klik

Vse o Izboru

...

Tags: , , , , , , , , ,