Novo v Šoli okusov – Chef doma se je lotil omak, ki niso domena le velikih, temveč tudi domačih chefov – Ocenili smo gorenjsko kmetijo odprtih vrat Pr’ Končovc – Ko se mavrahov in divjih špargljev najeste z jajci, jim skuhajte svaljke

Odkar je dobra hrana vedno bolj moda, je omake na krožniku skoraj vedno premalo. Ali chefi z njo oponašajo slikarje, ali pa so natakarji z omačnico pri mizi preskopi, ko po chefovi kreaciji iz nje naredijo fensi ovinek, nato pa z dišečo, bogato, žlahtno tekočino pobegnejo. Jaz bi še! Zato doma omačnico napolnite do vrha s pomočjo osnovne krepke domače omake, ki ji bodo ploskali tako vegetarijanci kot mesojedci, zanjo pa potrebujete le dovolj zelenjave, največji pekač in nekaj vrečk za led.

Omake po domače
Chef doma

 

Ocenili smo: Pr’ Končovc

pr koncovc ekipa6Če imajo priloge čebulni in juhe majolkin vzorec, pri glavni jedi za vse, ki nedelje preživijo pri družinskem kosilu, najsi bo pri mami ali v domači gostilni, ni dileme. Tudi pr’ Končovcu imajo radi vsega po malem in na enem pladnju, ki blešči izpod svinjske pečenke, ocvrtega piščanca, telečjega pariškega ter štrukljev s skuto in praženega krompirja z dovolj čebule. Ker pa smo bili še vedno radovedni, pa tudi krompirja, ki ima, ko je tako ”tenstan”, rad čim več omake, nam je ostalo, smo dobili še govejo bržolo, kar v lepem piskru. Ocenili smo kmetijo odprtih vrat Pr’ Končovc na Javorniku pod Joštom – tukaj.

Foto zgodba z Javornika

 

Mavrahi in divji šparglji

Začela se je sezona mavrahov in sezona divjih špargljev se še ni končala! Za prve je sicer potrebnih nekaj zvez in za druge se je dobro kam odpeljati, toda ko jih enkrat imaš, jih je potrebno takoj izkoristiti! Najprej z umešanimi jajci, potem na oko in potem, ko je prva lakota po pomladi potešena, še s svaljki. Za krompirjeve ”luleke” je najboljši čim starejši recept, za mavrahe in šparuge pa čim več nežnosti. Omaka nastane, ko se svaljki v kropu dvignejo, vi pa dve žlici vode prilijete gobam in smetani. In to je šele začetek – pomladi!

Krompirjevi svaljki, mavrahi, divji šparglji
Mavrahi
Šparglji

 
 

Tags: , , , , , , ,