Od 6. do 8. novembra v Ljubljani European Food Summit – Prihodnost, v kateri se cedita med in mleko, moramo zakuhati sami

 

Potem ko je lani zaradi covida odpadel, bo letos še boljši! Evropski simpozij hrane bo v Ljubljani potekal med 6. in 8. novembrom, z bogatim programom in udeležbo svetovnih chefov ter kulinaričnih vplivnežev in govorcev.

Food Summit2019 foto Matic Kremžar4

Food Summit2019

V soboto, 6. novembra, bo v Ljubljani edinstveni kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana Crawl, ki bo vodil po kulturnih hramih in znamenitostih mesta Ljubljana. Brbončice dobrojedskih sprehajalcev bodo razvajali vrhunski kuharski mojstri združenja JRE, Luka Košir (Gostišče Grič), Jorg Zupan (Atelje), Marko Magajne (Galerija okusov), Nina Čarman (Danilo), Jure Tomič (Debeluh), Miha Dolinar (Skipass Mama Marija), Leon Pintarič (Rajh) in Jernej Bende (Mak).

Food Summit2019 foto Matic Kremžar2

Food Summit2019, Riccardo Camanini, Luka Jezeršek, Luka Košir

V nedeljo, 7. novembra, bodo butičnost Slovenije odkrivali vabljeni tuji novinarji in se na dnevnih I Feel Slovenia izletih prepustili unikatnim zgodbam navdihujočih posameznikov. Svoje kulinarične zgodbe svetovnega merila bodo združeni v pare delili Tomaž Bevčič (Rizibizi) in Oljarna Lisjak (Matej Lisjak), Marko Pavčnik (Pavus) in biodinamični vinar Aci Urbajc, Gostilna Repovž in penine Domaine Slapšak (Francois Botton), Boštjan Rakar (Gostilna Rakar) in Biosing salame (David Lesar), Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in Gin brin (Erik Sarkič) ter Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof) in Šenkova domačija Jezersko (Polona Karničar).

Food Summit2019 foto Matic Kremžar3

Food Summit2019, Ana Roš

Drugi kulinarični navdušenci se boste lahko v nedeljo zvečer pridružili kulinarični avanturi Ljubljana Soul Chefs, kjer bodo vrhunski ljubljanski chefi združili kuharske duše in ustvarili neponovljive jedi. Združeni v kuharske tandeme bodo: v novi ljubljanski restavraciji PEN KLUB Jakob Pintar (TaBar) in Mojmir Šiftar (PEN KLUB), v Gostilni na Gradu Bine Volčič s chefom Gregorjem Jelnikarjem (Monstera) in Luka Jezeršek s chefom Sebastjanom Elblom (Gostilna na Gradu), ter v JB restavraciji Igor Jagodic (Strelec) in Janez Bratovž (JB). Družno bodo pripravili vrhunske menije iz lokalnih sestavin z izbrano vinsko spremljavo, za katero bo poskrbela Hiša dobrih vin – Koželj.

Food Summit2019 foto Matic Kremžar1

Food Summit2019, Andrea Petrini

V ponedeljek, 8. novembra, bo na Ljubljanskem gradu vrhunec dogodka. Na strokovnem simpoziju, ki bo potekal pod sloganom EVOKE UP! (PREBUDI(MO) SE!) bodo izjemni posamezniki s področja kulinarike, znanosti, umetnosti in medijskega sveta opozorili na pomen hrane za boljši jutri in nas spodbudili k naprednemu razmišljanju za boljšo in trajnostno prihodnost. Nastopili bodo chef René Redzepi (Noma, Danska) – video, chef Ángel León (Aponiente, Španija), chef Nicolai Nørregaard (Kadeau, Danska), chefinja Colombe Saint-Pierre Chef (Chez St-Pierre, Kanada) – video, chefinja Rebecca Clopath (Švica), ustanoviteljica in predsednica Parabere Foruma Maria Canabal (Francija), kanadska novinarka in aktivistka Marie-Claude Lortie (La Presse, Kanada), britanski pisec John Lanchester (Velika Britanija), kurator in umetnostni kritik Nicolas Bourriaud (Francija), direktor Energotuša Andraž Tuš, mlada raziskovalka na Biotehniški fakulteti Beti Vidmar, lokalna dobavitelja Jeanne Dumas Chalifour in Matteo Monterumisi ter posebni gostje okrogle mize, ki jo bo moderirala Ana Roš, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, sirarka Irena Orešnik (Sirarstvo Orešnik) in ribogojec Mitja Zupan (Ribogojnica Zupan).

Tags: , , , , , , ,