Knjiga, ki vas popelje v zdrav svet peke z drožmi na preprost način in vam pričara vonj in okus ”drožastih” dobrot.

Piše: Uroš Mencinger

 

NAROČITE KNJIGO

Ko sem prvič srečal Anito Šumer, je imela polni roki kruha. V vsaki majhen, toda visok, okrogel, lep, razcvetel, zlato-rjav hlebec. Da sva se pozdravila, mi je zato enega ”morala” dati. In, to mi je ostalo najbolj v spominu, njen stisk je bil čvrst, toda topel, njen kruh pa tako lahek, da je potreboval oster nož, in tako mehek, da je tako hrustal. Takšen kruh želim speči, sem se zaobljubil.

Drozomanija Anita Sumerjpg

Od takrat vedno znova prebiram Drožomanijo. Včasih mi kruh uspe bolj, včasih manj, toda, kot pravi tudi Anita, ”vedno je dober”. In to je tudi glavno sporočilo njene ”manije”, ki zato ni le knjiga (o peki kruha z drožmi), temveč je še bolj spodbuda (za drugačen, drožasti, pogled na kruh, hrano in svet), saj to niso le navodila, nasveti, recepti, temveč je predvsem ”širjenje ljubezni do peke z drožmi”, ki postane način življenja. Kajti, kot piše Anita, ”čim več sem pekla, tem bolje mi je šlo. In pekla sem tudi trikrat na teden! Začetki so bili povsem drugačni, kot so moji izdelki danes: nizki, prekisli, a nobenega nisem zavrgla, z možem sva pojedla vse, do zadnje drobtine.”

Anita Šumer v Drožomaniji razkriva skrivnosti ”dobrega in slastnega kruha, kakršnega so pekle naše babice, a ne samo kruha, tudi drugih slastnih izdelkov! Vse, kar potrebujete, so malce načrtovanja in organizacije, s katero si lahko peko umestite v svoj vsakdan, veliko potrpežljivosti, kanček časa, ljubezen – in zagotovo vam bo uspelo.”

Mar ne potrebujemo ravno tega vsi, vedno in povsod, ne le pri peki kruha? Kruh z drožmi nam zato ne bo pomagal le speči rženka, semolinka, drožpice, pogače iz trde pšenice, ajdovca z orehi, čabatke, polnozrnika, žemljic, pirinih štručk s karamelizirano čebulo, drožastih bučk, česnovih bombic …, bombetk, slano- in sladko-slastne pletenice, buhteljnov, babke, krofov in potice, temveč nam bo ponudil tudi SOS, ko bo treba droži nahraniti, jih dati spati in zbuditi, ko bo testo razpadalo, ko bo skorjica bleda, ko se bo kruh razpočil in ko bomo, kar tako, slabe volje.

Čeprav imajo strani že ušesa in z listov pri že-ne-vem-katerem obračanju pada vedno več moke, moj hlebec še vedno ni tako lahek in lep kot Anitin. A glavno, da je vedno lažji!

Drozomanija naslovnicaOd vsake prodane knjige sta dva evra namenjena petletni Lizi s cerebralno paralizo za njene terapije

Anita Šumer kruh in druge dobrote z drožmi pripravlja že od leta 2013. V svetu je postala znana, ko je svoje dobrote oktobra 2016 začela deliti na Instagramu, kjer jo je že po dobrem letu in pol spremljalo več kot 60 tisoč sledilcev z vsega sveta (@sourdough_mania). Peko z drožmi poučuje tako doma kot v tujini. Njeni tečaji so razprodani in zelo iskani, do zdaj je poučevala na Portugalskem, v Rusiji, na Jamajki, Tajskem, v Singapurju, na Hrvaškem in v Angliji. Ustanovila je prvo slovensko Facebook skupino Drožomanija (peka z drožmi), ki združuje že več kot 7500 ljubiteljev, drožoljubov. V njej deli znanje med vse ljubitelje droži in tiste, ki to postajajo ali si želijo postati. Svoje znanje želi približati vsem, ki bi se želeli naučiti vse o drožeh in njihovi uporabi, saj z drožmi narejeni pekovski izdelki niso le lepi, temveč tudi zelo zdravi in predvsem okusni. Knjiga Drožomanija vsebuje vse, kar je treba vedeti o čudovitem, zdravem in slastnem svetu peke z drožmi.

 

Anita Šumer: Drožomanija
knjiga o peki kruha in peciva z drožmi
ARS VERBI, 2018
Cena: 29,90 €

KNJIŽNA POLICA

 

Tags: , , , , , , ,