Michelin je razdelil svoja priznanja za leto 2021 – Zvezdica za Luko Koširja in njegov Grič – Zakaj z bero ne moremo in ne smemo biti zadovoljni?

Piše: Uroš Mencinger

 

V starih mišelinskih državah vsako leto izide debela rdeča knjiga, ki jo je potrebno kupiti, da izveš, kdo je dobil/izgubil tako cenjene zvezdice. Podelitve ni; oziroma, Michelin podeljuje, vendar tako da le izbira in ocenjuje.

Michelin2021059

Michelin2021

Pri nas, ki smo novi, saj smo dobili pravkar šele drugi letnik Michelina, pa je to drugače. Michelin pošlje spisek, gospodarski minister pa najame Cankarjev dom, da se lahko slika z dobitniki. In zato je bilo debelo uro res videti, da smo svetovna, ne le evropska, gastronomska regija, saj se vsi dobitniki najbolj zaželenih gastronomskih priznanj na svetu niso uspeli stlačiti na oder velike sprejemne dvorane (in v skupinsko sliko).

Naj bomo torej zadovoljni, da smo drugo leto, potem ko smo za dve pošteno plačali, dobili že in kar 53 zmagovalcev? Odgovora sta dva, a oba sta nikalna.

 

Ne moremo

Ne moremo biti zadovoljni, ker smo dobili ob šestih ”starih” restavracijah dodatno le še eno novo z zvezdico. Luka Košir in njegov Grič sta si jo več kot zaslužila. Toda, zakaj, če pa smo pošteno plačali, bomo morali zdaj čakati še vsaj pet let, da bo Michelin končno priznal, koliko slovenskih restavracij in gostiln si že zdaj zasluži zvezdico?

Da se bosta morali Ana Roš in Hiša Franko še nekaj let dokazovati za tri, še nekako razumemo, saj je večji del Michelinovega čara ter slovesa ravno v njegovi ”trmi” in ”škrtosti”. A vseeno upamo, da se jima ne bo godilo tako kot danski Nomi, ki je tako dolgo bila ”najboljša na svetu” z dvema mišelinkama, da je na koncu za tri morala začeti peči burgerje.

Toda po svetu je na stotine restavracij z eno zvezdico, ki so dosti, dosti, dosti slabše od vsaj desetih slovenskih s krožniki (in brez zvezdice)! Bomo vsaki dve leti plačali po milijon, da jih bomo nekoč imeli toliko kot si jih zaslužimo?!

Zato je tudi število 39 restavracij z Michelinovim krožnikom, ki je ”garancija”, da boste v njih dobro jedli, varljivo. Podelitev je sicer ustvarila občutek množičnosti, toda, lepo vas prosim, ali se v Sloveniji, ki ni zaman letos Evropska gastronomska regija, saj bo to še tudi drugo leto in pozneje, čeprav brez uradnega naziva, le v 53 restavracijah in gostilnah jé dovolj dobro, pa čeprav za prefinjen in poznavalski francoski okus?

P.s. Čez dva tedna se začenja Teden restavracij in na njem bo sodelovalo 98 restavracij.

 

Ne smemo

Ne smemo biti zadovoljni, ker smo med ”zvezdniki” dobili le enega novega (Hrvati pa kar tri …); ker smo med bibi (znak bib gourmand za zelo dobro razmerje kakovosti in cene) dva izgubili in le enega pridobili; in ker smo med krožniki izgubili enega, le dva pa pridobili!

Kaj pa, če imajo Francozi prav? Da nismo tako dobri kot si mislimo? Da smo ”zasluženo” šele 14. na svetu po zvezdicah na prebivalca (ali pa smo po tej razglasitvi kakšno mesto še izgubili)? Da smo konec koncev lahko celo ”hvaležni” epidemiji, ker so imeli mišelinski inšpektorji tako malo časa, da najbrž vseh res niso mogli obiskati, kajti morda pa bi bilo potem še slabše?

Ne smemo biti zadovoljni, ker ne smemo obstati, temveč moramo – tekmovati! Michelin, namreč, je tekmovanje, in to svetovno. Kakor koli (kdaj, kako, kdo) že ocenjujejo, to počnejo že tako dolgo in s takšnim uspehom, da ne smemo biti nikoli zadovoljni, ne glede na to, koliko priznanj smo in bomo dobili, kajti le na ta način bomo vedno boljši, z zvezdicami ali brez njih.

Zato je resnica, med ne moremo in ne smemo, najbrž nekje vmes. Michelinov mednarodni direktor nas je v video govoru sicer hvalil, toda saj tudi naš minister v živem govoru ni prav nič omenil, da ga je teh sedem (pravzaprav osem) zvezdic drago stalo … Zato smo tudi mi, kajne, veseli, čeprav s figo v žepu: super je, da ga (Michelina) imamo, pa čeprav bi za nadaljevanje raje manj plačali, toda več dobili.

Michelin2021102

Michelin2021

2 Michelinovi zvezdici:
Hiša Franko, chefinja Ana Roš

1 Michelinova zvezdica:
Grič, chef Luka Košir
Atelje, chef Jorg Zupan
Dam restavracija, chef  Uroš Fakuč
Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič
Hiša Denk, chef Gregor Vračko
Vila Podvin, chef Uroš Štefelin

Bib gourmand:
Ta Bar
Gostilna na Gradu
Gostilna Repovž
Jožef
Mahorčič
Rajh
Ruj

Michelinov krožnik:
Landerik
Vila Planinka
AS
B-Restaurant
Calypso
Cubo
Dvor Jezeršek
Etna
Galerija Okusov
Gostilna Danilo
Gostilna Francl
Gostilna za Gradom
Gostilna Krištof
Gostilna Vovko
Gredič
Harfa
Hiša Krasna
Hiša Torkla
JB
Kendov Dvorec
Julijana
MAK
Marina
Maxim
Monstera Bistro
Ošterija Debeluh
Otočec Castle
Pavus
Pikol
Rizibizi
Sedem
Separé
Shambala
Sophia
Stara Gostilna
Strelec
Sushimama
Valvas’or
Vander

Michelinov zeleni znak Green star:
Gostilna za Gradom, chef Davide Crisci
Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc
Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič
Gostišče Grič, chef Luka Košir
Hiša Franko, chef Ana Roš
Vila Podvin, chef Uroš Štefelin

Tags: , , , , ,