Na potep v Berlin – Kulinarični nasveti iz nemškega glavnega mesta samo za člane Šole okusov – Da ne boste jedli le curry klobase in se slikali le s Charliejem

Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Berlin je preveliko mesto in prevelik talilni lonec narodov, kultur, kuhinj, običajev, da bi v njem iskali le svinjske tace na kislem zelju, polpete (buletten) s temnim pivom in palačinke v obliki krofov. Možnosti za drugačnost je več kot kjerkoli drugje! Oziroma, v Berlinu ima še jed z ulice, ki je nastala v pomanjkanju, zato je njen ”recept” prava groza – kuhana pečenica, prelita z mešanico kečapa in majoneze, čez katero si obilno potresejo curry prašek, zraven pa pijejo mrzel kakav -, spomenik in tako tekne, da letno spečejo in s curryjem potresejo 70 milijonov klobas!

berlin checkpoint charly 3Svetovna metropola na reki Spree premore sedem tisoč restavracij. Toda ta podatek je že star, saj vsak dan prinese nekaj novih. Berlin ima ideje, v Berlinu so novosti na vsakem vogalu, v Berlinu se rojevajo gastro trendi, v Berlinu vsi radi in dobro jejo.

Berlinski življenjski slog je liberalen, odprt, mladosten, radoveden, moderen, zato so takšne tudi njegove kuhinje, restavracije, chefi. Nič čudnega, da je ena najboljših restavracij azijska, toda njen chef je Berlinčan, da je najboljši berlinski chef Avstrijec, in da se najboljše je v vinskih barih.

Berlin je drugačen od drugih velikih mest. Ker je nastal iz dveh političnih sistemov, dveh držav, dveh mest. Ker je toliko doživel in pretrpel. Ker nima več zidu. Ker ima ostanke zidu. Ker je mesto, ki se vsako jutro zbudi, če sploh zaspi, in začne vse znova. Ker Berlin ne pozna morda, temveč pozna le na polno ali pa nič.

Prednost Berlina je, ker ni eno mesto, temveč je somestje. Njegovi predeli so večji od velemest in imajo svojo zgodovino, kulturo, spomine, predvsem pa prebivalce iz vsega sveta. Multikulturnost, ki je marsikje postala psovka, je v Berlinu gibalo življenja, napredka, drugačnosti, posebnosti, enkratnega berlinskega utripa. Zato je Berlin poln idej, ki nenehno ustvarja, odpira, odkriva. Spat greš iz ene trenutno najbolj znane gostilne, ko se zbudiš, moraš na zajtrk na drugi konec mesta v drugo, ki je trenutno najbolj znana in in. Berlin ljubiš ali sovražiš, poznaš ga nikoli.

berlin kneipe 1Pojdite, recimo v Mitte, zapeljite se s podzemno, ki vozi večinoma nad zemljo, na Oranienburger Tor ali na Rosenthaler Platz in se sprehodite po Torstrasse do Prenzlauer Alee. Na številki 1 lahko v Soho House čisto po londonsko in zelo luksuzno, torej drago, stanujete in od tam raziskujete. Na 68 je Vesper Bar Brut, za sendvič in požirek pred večerjo. Na 89 Neue Odessa Bar, kjer boste spoznali znane, če pridete mimo vratarja. Na 99 je Kitty Cheng Bar, za tiste, ki ljubijo kič. Na 116 je Butcher’s imbiss, če pa stopite skozi telefonsko govorilnico, je bar. Lačni? Na 125 je v Pizza Pausa pasta a la Mama. Na 151 je v Muschi Obermaier Bar, ki je revija Gala v živo. Na 167 je v Brandol sur Mer mišelinka v second-hand ambientu. Dan se konča na 218, v Geyer baru. A to je le ena ulica. In takšnih, od Gucci-gastronomije do dizajnersko-punkovskih lokalov z organskimi vini in azijskimi tapasi je nič koliko. A da ne boste le v eni ulici, je tukaj še veliko kulinaričnih nasvetov iz Berlina.

Potep: Berlin

Tags: , , , , , , , , , , , ,