Slovenske chefinje in chefi skušajo karanteno preživeti čim bolj koristno – Dobrote iz Hiše Franko – Znižane cene darilnih bonov – Snovanje in prenavljanje

Gostilne so zaprte, toda chefinje in chefi delajo! Njihovo delo namreč ni le kuhanje, temveč še bolj ustvarjanje – novih receptov, jedi, menijev. Zato smo že zelo radovedni in karanteno še težje prenašamo … Vsak želi korona-čas čim boljše izkoristiti, za prenovo, ki med obratovanjem ni bila mogoča (gostišče Milka), za barvanje, pospravljanje, popravljanje, za kar prej ni bilo časa (Hiša Denk), ali pa za komunikacijo s svojimi gosti. Janez Bratovž (JB restavracija) jim, na primer, po družabnih omrežjih pošilja recepte iz svoje knjige, ki jo lahko kupite tukaj, a najdlje je šla (spet) Ana Roš, ki goste, v teh časih prikrajšane za obisk Hiše Franko, tolaži z gajbicami svojih dobrot.

 

Gajbice Ane Roš

hiša franko gajbica knjiga

Gajbica in knjiga Sonce in dež Ane Roš

Da ne bomo le čakali na preklic karantene in omejitvenih ukrepov, ki so ustavili življenje, je Ana Roš s svojo ekipo iz Hiše Franko in Natašo Đurič, svetovno mojstrico peke kruha z drožmi, poskrbela za vrhunsko okušanje, čeprav ostajamo doma. Njene gajbice lahko naročite na spletni strani gajbica.si, ki razvaža hrano po Sloveniji. Mlado družinsko podjetje je začelo z razvažanjem sadja in zelenjave zaposlenim, da bi jim pomagali do bolj zdravega načina življenja, povpraševanje po njihovih storitvah pa se je hitro tako povečalo, da gajbic in možnosti razvoza ponavadi zmanjka že zjutraj.

hiša franko gajbica pesto matajurskih kopriv

Hiša Franko: pesto iz matajurskih kopriv

V gajbici Hiše Franko – cena gajbice je 49 evrov –  številka 1 so: Natašin buhtelj z drožmi s cimetom in orehi, pesto iz matajurskih kopriv in fermentirane skute, Frankovi rustikalni krekerji (suhe slive in čemaž) z dipom iz divje vodne kreše, Frankova polnočna pregreha (pop corn ajde in ječmena, gozdni med in dolg poper), Frankovi brezglutenski božanski piškoti, kos sira Tolminska Zemljanka in ”dulce de leche” iz planinske sirotke ter Anini pikantni orehi in mandlji.

hiša franko gajbica jabolčno maslo

Hiša Franko: jabolčno maslo

V gajbici 2 pa: Natašin čebulni rustikalni kruh iz droži, pesto od Nadiže do Prekmurja (čemaž, bučna semena, sir Zemljanka), Frankovi ”pringles” z dipom iz različno staranih sirov Tolminec in navadnimi zvezdicami, kos sira Tolminec (staran 2 leti), ”jabolčno maslo” iz koncentriranih pečenih jabolk, ”flatbread” z okusom jurčkov in trpotca ter Anini pikantni orehi in mandlji.

 

Chef UrošŠ kuha za domov

Chef Uroš Štefelin iz Vile Podvin je pripravil tedenske jedilnike, s katerimi pomaga tudi lokalnim dobaviteljem. Obroke chefa UrošŠa dostavljajo na domove v krogu 30 kilometrov od Radovljice. V tem tednu chef kuha za domov: Mlinaričevo svinjsko kračo, Križnarjev praženi krompir s sušenimi paradižniki, z omako zelenega popra in zelenjavo, gratinirane palačinke s skuto in tepkami s sadno omako, ričet z domačim kruhom in fokače s kraft pivi majhnih pivovarjev. Naročila za tekoči teden (za torek, četrtek, petek, soboto) sprejemajo do ponedeljka na telefonsko številko 041 747 636 ali na info@vilapodvin.si. Več je tukaj.

 

Darilni boni po znižani ceni

Galerija okusov iz Novega Celja med snovanjem novih jedi svojim gostom po novičniku pošilja aktualne recepte s pozivom: ”Jej zdravo in uživaj naravno hrano, podpiraj lokalno in ne pozabi na tradicionalno!”, ponujajo pa tudi darilne bone za obisk restavracije po premagani pandemiji, po znižani ceni. Meni s tremi hodi in aperitivom, stane po znižani ceni za 2 osebi 50 evrov, meni s petimi hodi pa za 2 osebi 80 evrov.

Restavracija Pavus na gradu Tabor nad Laškim ponuja darilne bone s 25 odstotki popusta. Chef Marko Pavčnik: ”Vsi smo se znašli v nenavadni situaciji. Ne moremo delati, se družiti, praznovati … Ampak kljub vsemu se svet še vedno vrti naprej, poskrbimo, da nam bo lepo! Obdarimo drug drugega in sebe!” 

V času karantene je znižana cena darilnega bona za obisk Pavusa po koncu pandemije za 4-hodni meni za 2 osebi 58,50 evrov, 5-hodni 72 evrov, 6-hodni 84 evrov, 8-hodni 111 evrov in 10-hodni za 2 osebi 138 evrov. Naročilo darilnih bonov na: info@pavus.si.

Ker se bližajo velikonočni prazniki, se je chef Simo Komel (Gostilna Kobjeglava in bistro Grad Štanjel) odločil, da ”bomo delček naših tradicionalnih velikonočnih dobrot prinesli v vaše domove”. Pečen Q Komel pršut v testu v vseh velikostih, Q Komel pršut, domač hrenov namaz, kraško pinco, domač kruh in velikonočno potico lahko naročite na info@q-komel.com ter info@gradstanjel.si, najpozneje do 9. aprila; dostava bo 12. in 13. aprila.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,