Spisek The World’s 50 Best Restaurants 2019 – Hiša Franko pred 69., lani 48. in letos 38.

Na proglasitvi najboljših restavracij na svetu, s spiska The World’s 50 Best Restaurants, v Singapurju je bila Hiša Franko chefinje Ane Roš iz Starega sela pri Kobaridu proglašena za 38. najboljšo restavracijo na svetu. S tem je še izboljšala svoj lanskoletni rezultat, ko se je kot prva slovenska restavracija uvrstila na najbolj prestižni spisek najboljših 50 restavracij na svetu (48. mesto, leto pred tem 69.).

Zmagala je francoska restavracija Mirazur. Njen chef Mauro Colagreco je bil pred tremi leti v Veliki izmenjavi svetovnih chefov Grand Gelinaz Shuffle gostujoči chef prav v Hiši Franko.

  • 1. Mirazur (Menton, France)
  • 2. Noma (Copengagen, Denmark)
  • 3. Asador Etxebarri (Atxondo, Spain)
  • 4. Gaggan (Bangkok, Thailand)
  • 5. Geranium (Copenhagen, Denmark)
  • 6. Central (Lima, Peru)
  • 7. Mugaritz (San Sebastian, Spain)
  • 8. Arpège (Paris, France)
  • 9. Disfrutar (Barcelona, Spain)
  • 10. Maido (Lima, Peru)
  • 11. Den (Tokyo, Japan)
  • 12. Pujol (Mexico City, Mexico)
  • 13. White Rabbit (Moscow, Russia)
  • 14. Azurmendi (Larrabetzu, Spain)
  • 15. Septime (Paris, France)
  • 16. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris, France)
  • 17. Steirereck (Vienna, Austria)
  • 18. Odette (Singapore)
  • 19. Twins Garden (Moscow, Russia)
  • 20. Tickets (Barcelona, Spain)
  • 21. Frantzén (Stockholm, Sweden)
  • 22. Narisawa (Tokyo, Japan)
  • 23. Cosme (New York City, USA)
  • 24. Quintonil (Mexico City, Mexico)
  • 25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris, France)
  • 26. Boragó (Santiago, Chile)
  • 27. The Clove Club (London, United Kingdom)
  • 28. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, USA)
  • 29. Piazza Duomo (Alba, Italy)
  • 30. Elkano (Getaria, Spain)
  • 31. Le Calandre (Rubano, Italy)
  • 32. Nerua (Bilbao, Spain)
  • 33. Lyle’s (London, United Kingdom)
  • 34. Don Julio (Buenos Aires, Argentina)
  • 35. Atelier Crenn (San Francisco, USA)
  • 36. Le Bernardin (New York City, USA)
  • 37. Alinea (Chicago, USA)
  • 38. Hiša Franko (Kobarid, Slovenia)
  • 39. A Casa do Porco (São Paulo, Brazil)
  • 40. Restaurant Tim Raue (Berlin, Germany)
  • 41. The Chairman (Hong Kong)
  • 42. Belcanto (Lisbon, Portugal)
  • 43. Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgium)
  • 44. Test Kitchen (Cape Town, South Africa)
  • 45. Sühring (Bangkok, Thailand)
  • 46. De Librije (Zwolle, Netherlands)
  • 47. Benu (San Francisco, USA)
  • 48. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai, China)
  • 49. Leo (Bogotá, Colombia)
  • 50. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Switzerland)

 

Najboljši slaščičar / Best Pastry Chef: Jessica Préalpato (Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris)

Najboljša chefinja / Best Female Chef: Daniela Soto-Innes (Cosme, New York City)

Kulinarična ikona / Icon Award: José Andrés (ThinkFoodGroup, Washington D.C.)

Prihaja / One to Watch: Lido 84 (Gardone Riviera, Italy)

Šolnina / BBVA Scholarship Winner: Andersen Lee

Nagrada za trajnostno prizadevanje / Sustainable Restaurant Award: Schloss Schauenstein (Fürstenau, Switzerland)

Chef po izboru chefov / Chefs’ Choice Award: Alain Passard

Največji napredek / Highest Climber: Azurmendi (Larrabetzu, Spain)

 

Tags: , , , , , , , , , , ,