Avstrijski Gault & Millau je najvišjo oceno v Sloveniji podelil mariborski restavraciji Mak – Ocenjenih 31 slovenskih gostiln in restavracij – Veliko priznanje za Davida Vračka in dosti manjše za celotno Slovenijo – Na Hrvaškem le Istra in Kvarner

Piše: Uroš Mencinger

Med dobrojedci, ki obiskujejo slovenske gostilne, so trenutno Avstrijci najbolj množični in tudi zaželeni gostje. Zaradi bližine, saj si z Dunaju v treh urah kjerkoli v Sloveniji. Zaradi ekonomije, saj gre Avstrijcem neprimerno boljše kot Italijanom, ki so jih bile pred leti polne vse naše najboljše gostilne, hkrati pa so vrhunske slovenske gostilne neprimerno cenejše od primerljivih avstrijskih. In zaradi knjižnih gastro vodičev (pa tudi revij in časopisov), ki zadnja leta Slovenijo (in Hrvaško) dodajo k ocenam avstrijskih gostiln in restavracij.

Najbolj znan gastro vodič v Avstriji je Gault&Millau, sicer franšiza francoskega originala, ki je pri nas skoraj neznan, a že nekaj let vključuje tudi italijansko Južno Tirolsko, Hrvaško in Slovenijo. Za leto 2017 je Gault&Millau v Sloveniji ocenil 31 gostiln in restavracij. Najvišjo oceno je podelil mariborski restavraciji Mak chefa Davida Vračka, 17 točk oziroma 3 kape (avbe). Po dve kapi je Gault & Millau namenil še restavraciji Dam, Hiši Franko in JB restavraciji.

Na Hrvaškem je Gault & Millau 17 točk podelil restavraciji Monte, še dve restavraciji pa sta dobili po 16 točk.

Gault&Millau ocenjuje po točkovnem sistemu od 1 do 20 točk. V Avstriji več kot 19 točk (v 38 letih) še ni podelil. Točke preračunava v kuharske kape oziroma avbe, od 1 do 5 (v Avstriji do 4), po sistemu 19,5 je 5 kap, 19 so 4, 17 in 18 točk so 3, 15 in 16 sta 2 in 13 in 14 točk je 1 kapa.
 

Veliko priznanje za Mak

Ocena 17 točk (3 kape) je zelo visoka ocena in zato veliko priznanje Davidu Vračku iz mariborskega Maka. V celotni Avstriji je Gault & Millau le štirim restavracijam podelil 19 točk (4 kape) in desetim 18 točk (3 kape). Enako oceno kot Mak pa je dobilo v Avstriji 22 gostiln in restavracij.

Teh 17 točk za Mak postane še bolj pomembnih, če G&M primerjamo z Michelinom, ki je najbolj znan gastro vodič na svetu. (več o Michelinu – tukaj).

Michelin v Avstriji ocenjuje le Dunaj in Salzburg, v Sloveniji pa ga ni. Čeprav se obeh ocenjevalnih sistemov ne da matematično preračunati – pet kap v tri zvezdice -, saj primerjava ocen Gault &Millaua in Michelina pokaže, da G&M podeli v Evropi manj najboljših ocen od Michelina, pa preprosto preračunavanje – 5 kap je 3 zvezdice, 4 je 2 in 3 je 1 – vseeno pokaže, da imamo, končno, v Sloveniji vsaj eno ”mišelinko”! Toda, ali je to realna slika kakovosti slovenske vrhunske kulinarike?

Z le eno gostilno za 17 točk ne moremo niti reči, da smo premagali Hrvate … Saj Gault & Millau na Hrvaškem pozna le gostilne in restavracije v Istri ter Kvarnerju! Sicer pa je tudi Slovenija zanj zelo mala – pozna le Ljubljano, Štajersko, Primorsko in nekaj malega Gorenjske.

Gault&Millau je ocenjevanje v Sloveniji pred leti začel pač tako, da se je ocenjevalec peljal na hrvaško morje in se mimogrede ustavil v Sloveniji na malici … A hkrati je potrebno tudi priznati, da vsako leto ostane malo dalje. Zato moramo biti, kljub nesistematičnosti ocenjevanja, hvaležni vsaj za teh 31 ocen.

Še vedno pa se Gault & Millauu zgodi, da ”fine dining” oceni v času cenejšega kosila ali da pozabi svoje osnovno načelo, da ”ocenjujemo zgolj kuhinjo”, in restavraciji, ki je na vivi.si ena od štirih najboljših v Sloveniji, sicer prizna, da je ”v kuhinji dodala še za lopatko”, a ji potem zaradi vin, češ da bi si ”jedi več kot zaslužile ustrezno (vinsko) dopolnilo”, podeli zgolj 14 točk in 1 kapo. In Hiši Franko, ki je prav v letu 2016 z reportažo o Ani Roš na Netflixu postala svetovno znana in priznana, eno kapo celo vzame (lani 17, letos 16 točk)! Zato, ker so bili ”ravioli z divjim hmeljem preveč kuhani”.
 
gault millau 2017 3
 

Primerjava s srčki

Na vivi.si imamo srčke, Gault & Millau pa ima avbe ali kape, obeh je maksimalno pet, toda oboji (še) nismo podelili najvišjega števila, vivi.si ne v Sloveniji in G&M ne v Avstriji. To pomeni, da bi 4 srčki na tej strani ustrezali 18 G&M točkam. A podobnost se tukaj konča, saj se ocene gostiln in restavracij v Sloveniji zelo razlikujejo.

Na vivi.si štiri najboljše ocenjene restavracije je Gault & Millau okusil drugače – Hiša Franko 16, Gostilna pri Lojzetu 15, Restavracija JB 16 in Hiša Denk 16. Tri srčke, ki so primerljivi s 16-17 G&M točkami, ima na vivi.si 18 slovenskih gostiln in restavracij. Med temi jih je Gault&Millau našel le 6 in jim podelil zelo širok razpon točk, od 14 do 17.

Bolj podobni smo si, če primerjamo srčke, ki smo jih doslej na vivi.si poselili avstrijskim restavracijam: Steirereck 5 srčkov (4 kape -19 točk), Doellerer 4 (3 – 18), Saziani Stub’n 4 (3 – 18), Steirawirt 4 (3 – 17), Weinbank 4 (3 – 17), Thaller 3 (2 – 16), Gut Purbach 3 (2 – 16), Saag 3 (3 – 17).

 
Slovenci v vodiču Gault&Millau 2017
V oklepajih je število srčkov na vivi.si.

17

16

15

14

13

 • Gostilna Majda, Osp
 • Hotel Marina, Izola (2)
 • Restavracija As, Ljubljana (1)
 • Gostilna pri Žabarju, Ljubljana
 • Rožmarin, Maribor (1)
 • Neptun, Piran
 • Gostilna Baša – pri treh mostovih, Prvačina
 • Gostilna Pec, Selnica ob Dravi

12,5

 • Restavracija 1906, Bled (1)
 • Gostilna Raubar, Ljubljana
 • Restavracija Špajza, Ljubljana

 

Slovenija v ocenah Falstaffa

Ob G&M v Avstriji ocenjujeta njihove gostilne sistematično, letno in z ocenami še Falstaff in A la carte. Oboje sta kulinarični reviji, ki izdajata tudi letna gastro vodiča. A la carte ocenjuje le v Avstriji, Falstaff, ki ocenjuje po točkah do 100 in podeljuje vilice, od 1 do 4, pa po vsem svetu in je doslej v Sloveniji ocenil že skupaj 114 gostiln in restavracij (na Hrvaškem pa več kot 300).

Najboljši po Falstaffu v Sloveniji:

 • 4 vilice: Hiša Franko 95;
 • 3 vilice: Gostilna pri Lojzetu 92, JB restavracija, Hiša Denk 90, Mak 90;
 • 2 vilice: Gostilna Rajh 89, Gostišče Grič 88, Danilo 87, Klinec 87, Valvas’or 87, Pec 86, 1906 86, Topli val 86, Ruj 86, Casa Nostromo 86, Bužinel 86;
 • 1 vilice: Pavus 85, Gredič 85, Oštarija 85, Hotel Marina 85, Trost 85, Rožmarin 85, Pri Mari 85, Cubo 85 … skupaj 33 gostiln.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,