Mizo za štiri v svojem majhnem stanovanju povabljenim pogrneta Jure in Maja, ki ne kuhata kot domača, temveč prava chefa

Domači chef ne sme kuhati kot pravi chef! Tako kot tudi pravi chefi ne smejo v restavraciji kuhati kot doma. Zato dva nasveta: ne oponašajte vsega, kar vidite na televiziji in ne hodite v gostilne, v katerih vam ne znajo ponuditi nič več kot doma. Več o tem v Chefu doma, več o izjemi, ki potrjuje pravilo, pa v foto zgodbi iz stanovanjskega bloka na levem bregu Drave, s pogledom na Pohorje. Bili smo za mizozaštiri.
 
mizaza4 jure majaVhodna vrata so moderna, zato lahko nestanovalci pridejo le povabljeni. Za dvigalom se gre v tretjem nadstropju po velikem hodniku desno in že za prvim zvoncem na levi dobrodošlico vošči študentka zadnjega letnika marketinga Maja. Na uniformi ji piše ”mizazaštiri”. Chefovska uniforma moškega kroja je sklonjena nad sklopno polico, ki majhni kuhinji, ki je obenem dnevna soba in jedilnica, služi za delovni pult restavracije. Jure je grafični oblikovalec, ki v prostem času v svojem mariborskem stanovanju skupaj z Majo gosti prijatelje in znance za mizo, ki ima le (največ) štiri stole (www.mizazastiri.si).

Pred mizo s štirimi stoli je štedilnik, za njo je balkon. Miza ima stekleno površino, brez prta, pod steklom je zataknjen le listič, na katerem je izpisan nocojšnji meni. Stena je pobarvana tako, da se na njo da pisati. Po tem sodeč so bili gostje pred nama zelo zadovoljni.

V jušnem krožniku je pod steklenim zvonom, ki v nosnice pošlje oblak pršutovega dima, velik kos valovitega belega papirja. Na njem se zeleno zvija nekaj kalčkov graha. Izpod papirnatega klobuka je dno krožnika premazano z jogurtom, ki je potresen s temno rdečim prahom pršuta, med njim pa so zrna mladega graha. Potem čez to zadimljeno tihožitje chef in njegova sous chefinja, oba v elegantni sivi, temno obrobljeni in svetlo izvezeni kuharski opravi, z levima rokama na hrbtu, z desne strani v modistično oblikovani porcelan nalijeta svilnato pretlačeno grahovo juho. Iz sosednje sobe naju zvedavo opazuje črno-beli muc.

Maja in Jure bosta 23. junija nastopila tudi na SladoLentu, med vrhunskimi slovenskimi chefi, ki se bodo na dravskem obrežju v Mariboru od 23. junija do 1. julija v okviru 7. festivala ulične prehrane in 25. Festivala Lent predstabljali na največji promenadi vrhunske slovenske kulinarike. Njuni sladolentni jedi:

  • rostbif & mango: rostbif, mangov pire, drobnjakov biskvit, spicy čičerika, črna čipka
  • smreka & jabolko: smrekov crème brûlée, parfait zelenega jabolka in smrekovih vršičkov, gel jagode, čokolada in akacija

 

 
 

Tags: , , , , , , ,