Ko vrhunski chefi množično obiščejo Maribor, je – SladoLent! V devetih dneh, med 24. junijem in 2. julijem, v okviru Festivala Lent, se jih bo na dravskem obrežju zvrstilo kar 27, kar bo Maribor spremenilo v kulinarično središče Slovenije. Za to bo poskrbel šesti SladoLent, ki bo na največjo promenado ulične prehrane pripeljal velika imena slovenske kulinarike in obiskovalcem ponudil več kot 60 avtorskih street food kreacij v družbi vrhunskih slovenskih vin. Z letošnjim SladoLentom bo hkrati uradno štartala tudi naročniška spletna stran Šola okusov (www.vivi.si), namenjena vsem slovenskim aktivnim dobrojedcem, torej stalnim obiskovalcem SladoLenta. Šola in festival okusov na Lentu, torej.

Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha, postala je samostojna kulinarična veja, z lastnimi trendi, pravili in tehnikami. Oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah, ker se stalno spreminja in razvija. Užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti – postala je umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost.

Tudi SladoLent je v le nekaj letih postal prepoznavna stalnica Festivala Lent, promenada slovenske kulinarike, na kateri se pomerijo najboljši domači chefi in chefinje. Zmagovalci so na koncu tako ali tako vedno obiskovalci, ki ocenjujejo njihove kreacije ter uživajo v izbranih vinih. Zato ne čudi, da se pred stojnicami pogosto že pred pričetkom programa gnetejo navdušene množice dobrojedcev, ki komaj čakajo na začetek večernega razvajanja. In prav zato jim bomo tudi v letošnjem letu ponudili kar si želijo in pričakujejo – po tri vrhunske chefe vsak večer, ki bodo postregli z vsaj dvema avtorskima kreacijama, za primerno vinsko spremljavo pa bodo poskrbeli priznani slovenski vinarji. A čisto brez novosti seveda ne gre. Letos bomo tako dodatno pozornost namenili izboru glasbe, tako da bo vsak večer imel lastno zvočno zgodbo, ki mu bo dala poseben pridih.

 

 

Nabor gostujočih chefov in chefinj bo tudi tokrat vrhunski. Prihajajo trije najvišje ocenjeni (www.vivi.si: 4 srčki) Ana Roš (Hiša Franko), Janez Bratovž (JB Restavracija) in Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu). En večer bo ponovno pripadel “trem chefom”, Binetu Volčiču (Monstera bistro), Urošu Štefelinu (Vila Podvin) in Igorju Jagodicu (restavracija Strelec). S svojo ustvarjalnostjo bo navduševal David Vračko (Restavracija Mak). Andrej Kuhar (Vila Herberstein) bo dokazal, da chefi z leti samo pridobivajo na kakovosti, Luka Košir (Gostišče Grič) in Borut Jovan (Šentjur) pa, da tudi mlajše generacije chefov segajo v višave. Seveda bodo zraven tudi ”graščaka” Marko Pavčnik (Pavus – Grad Tabor) in Damjan Fink (Gostilna na Gradu) ter urbani chefi, ljubljanska Boštjan Pavli (Restavracija Harfa) in Peter Kovač (restavracija Maxim) ter mariborski Mišo Krojsl (Rožmarin).

Okuse Pohorja bosta v sladolentni šoli okusov na Lentu predstavila Lena Klinar in Primož Gregorič (Domačija Gora pod lipo), okuse Gorenjske Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), okuse Prekmurja Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh), okuse Krasa in Istre Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in Igor Peresson (Etna), bogastvo dolenjske kuhinje pa Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž), Ivan Kastelic (Dnevni bar pr’ Mrtinet) in Jure Tomič (Ošterija Debeluh).

Za svež veter bodo letos s premiernim gostovanjem poskrbeli štirje obetavni chefi: Grega Rozman (Restavracije Lambergh), Mojmir Šiftar (Restavracija Skipass), Luka Gmajner (Galerija okusov) in Kristjan Anderlič (Restavracija Sedem), za primerno vinsko spremljavo pa kar 24 izbranih slovenskih vinarjev, od katerih se jih bo devet tudi osebno predstavilo s vsakodnevnim vinom večera.

 

SladoLent 2016 - gneča ponoči

Kuharski show na Lentu v treh profesionalno opremljenih Electroluxovih kuhinjah – Electrolux je glavni sponzor SladoLenta – se bo vsak večer začel ob 19. uri in bo trajal do polnoči. Posamezna jed bo stala 3,5 evra, servirane pa bodo v nepovratnih posodicah firme DS Smith.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,