Ocenili smo novembrski meni Hiše Franko in trenutno formo ene najboljših restavracij in chefinj na svetu

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Slovenija še nima restavracije s petimi srčki, toda najbližje temu vršacu je Hiša Franko! Sicer pa je najbolj razveseljiva vest iz Sela pri Kobaridu ta, da sta obe, Hiša Franko in njena chefinja Ana Roš preživeli svetovni naval zadnjih dveh let, od Netflixa in 50 Best naprej, in da je mednarodna ekipa, kuharska in natakarska, za leto 2019, ko bo Hiša Franko branila svojo uvrstitev med 50 najboljših restavracij na svetu, že znana in – (spet) motivirana.

Jesenski meni je rezultat ustvarjalnosti in kar 40 jedi, ki so nastajale vse leto. Ponuja drzne kombinacije in združuje ”nezdružljive” sestavine, fermentira, kisa, vlaga, suši, dehidrira in začenja vsak dan, za vikend s kosilom in večerjo, med tednom z dvema večerjama, znova, toda vedno sveže, sezonsko in lokalno. Značilnost menija, ki ima svetovno ceno 150 evrov, nanj pa čakajo v vrsti – čeprav se že najdejo tudi kakšni last minute termini – dobrojedci z vsega sveta, je lokalnost, ki pa pri Ani Roš obsega vse najboljše tako s planin kot iz morskih globin. Staroslovenski hruški je par Jakobova pokrovača, tolminski postrvi sirotka, krompirju seno, jelenovemu srcu meso rakovice, jagenjčkovemu priželjcu lignjeva drobovina, govejemu jeziku ostriga, sladkemu slano, kislo, grenko in umami, sadnemu zelenjava, sirom pivo … A vse to ni (le) zato, da čudi, buri in izziva, temveč da kaže pot. Kaj in kako se da, četudi v Selu!

 

Ocena: 4 srčki

Še vedno nimamo restavracije s petimi srčki, toda imamo vsaj eno, ki vliva upanje, da za Slovenijo tudi najvišje kulinarično vrhunstvo ni več nedosegljivo! Zato je najbolj pomembno spoznanje z zadnjega ocenjevalnega obiska to, da so vse jedi že za doživetje, toda vse še niso za enako nepozabno doživetje! S tem je Hiša Franko sicer še vedno ”le” za štiri srčke, toda s tem njena njena chefinja Ana Roš, seveda, še ni zadovoljna, zato, čeprav je že postala najboljša na svetu, še zdaleč ni rekla zadnje. Hiša Franko je lahko in še bo boljša!

Hiša Franko je v svetu najbolj znana slovenska restavracija, njena chefinja pa potuje največ po celem svetu. Zaradi prvega je Hiša Franko najbolj polna tujih gostov, a zaradi drugega ustvarjalnost Ane Roš s kilometrino in miljami ne peša, temveč se še krepi. Jesenski meni tako ponuja sožitje ”nezdružljivega”, ko druži najboljše s planin in iz globin.

Hiša Franko je najbližje svetovni kulinarični vrhunskosti tudi zato, ker ima najboljši brigadi, tako kuharsko kot natakarsko. Frankova kuhinja je odlično opremljena, a ne zaradi tehnike naprav, temveč tehnike (načina) dela, in ne le zaradi spretnosti kuharjev v ospredju, temveč pridnosti v ozadju. Zaradi tega Frankova kuhinja ne pozna bližnjic in zato v Hiši Franko sveže, domače, sezonsko, lokalno in najboljše tudi največ pomeni.

Najvišje pri nas je Hiša Franko tudi s ceno menija (in vinske spremljave). Svetovna cena za Hišo Franko pomeni, da potrebuje svetovne goste, za njene goste pa, da je to naložba, a ne le v uživanje, temveč tudi v znanje. Tudi to, da si edina pri nas lahko privošči svetovne cene, jo zato uvršča na vrh.

Hiša Franko je, skratka, tista vrhunska slovenska restavracija, ki slovenskim chefinjam in chefom kaže pot v svet, slovenskim dobrojedcem pa skrajša pot do vrhunske kulinarike in jim približa kulinarični svet.

 

Rad Dobrojem priporoča

Hiša Franko je najboljša tudi zato, ker je najbolj zahtevna slovenska restavracija. Meni je le en in jedi v njem niso le všečne, lepe, dovršene, vrhunske in za slikanje. Te sestavine ne prenesejo jedčevih predsodkov (fermentacije, sožitje ”nezdružljivega”), in ti okusi ne njegove površnosti (ta ”igra” ima vsaj petnajst dejanj in potrebno se je skoncentrirati za vsako posebej ter zdržati vse, od začetka do konca). Nobeni drugi gostilni pri nas se zato ni potrebno tako prepustiti!

Hiša Franko

Tags: , , , , , , , , ,