Ponovno obiskano: gostilna Krištof je dokaz, da domače ne izključuje vrhunskega, temveč, da je možno tudi obratno – da si lahko še vedno domač, četudi imaš kar 3 srčke!

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Krištof je domača gostilna, toda z vrhunsko ponudbo! V njej se pisano prepletajo, družijo in dopolnjujejo raznolikosti in zgodbe pod novo streho. Na terasi so skupaj žejni in lačni, na tabli pred vrati so vsi današnji gostje, na vrtu zobajo skupaj muce, psička in kokoši, za štamtišem razpredajo ob pivu in šampanjcu, v jedilnici se družijo golaževi ter chefovi gostje. Ni čudno, da si brata delita dneve v tednu, gostilna pa ima še Gozdno vilo, Gostilno za dva, Nežkino hišo, Shrambo in večerjo na zajli.

krištof vhod1

Kar trije srčki za domačo gostilno? Saj tudi štirje niso v tako stari gostilni, ki ustvarja ”prihodnost z vrnitvijo h koreninam in naravi”, njena filozofija pa temelji ”na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah, v kombinaciji z izbranimi vini”, nedosegljivi!

Tako domača gostilna, kljub trem srčkom? Tako se v Krištofu pravilno začudi! Saj je ”lažje” skuhati za tri srčke, kot pa biti tako pristno domač.

To pa je tudi edina težava v zvezi s Krištofom. V vse druge domače gostilne gremo zato, ker vemo, kaj bomo v njih jedli, in nam je zato v njih tako udobno. V Krištofu pa si vedno obljubim, da bom naslednjič le njegove bio vampe ali pa le Krišljevo solčavsko jagnjetino v obari, a me potem radovednost vedno premami, da se mu spet prepustim.

Rad Dobrojem priporoča:
Čeprav je Krištof hkrati domača, celo vaška, in vrhunska gostilna, je strah, da ”navadni” ne bi znali jesti, elitni pa ne bi hoteli, odveč. Tukaj se dobrodošle počutijo vsi, ker imajo kaj izbrati, kje sesti, koliko si privoščiti in zakaj še priti. Zaradi Krištofovih zgodb med gosti niso le lačni in žejni, temveč tudi radovedni, zaradi Krištofovih ”niš” pa so tudi vegani, ekološko zavedni in celo slepi.

krištof jedilni list miza1

Ocena – 3 srčki:
Odobrovóljijo in poskrbijo za nasmeh pri Krištofu že gostoljubje, domačnost, ambient in Krištofove zgodbe. Ko radodarnosti, ki je pri kruhu polna pisanih barv, v belem pogrinjku vonjav in v pozdravu iz kuhinje idej, sledijo znane jedi, sestavine, pridelovalci in vinarji, Krištof ni le dokaz, da domače ne izključuje vrhunskega, temveč, da je možno tudi obratno – da si lahko še vedno domač, četudi imaš kar 3 srčke!

 

Gostilna Krištof

 

 • Domača gostilna

  Dandanes imamo na višji strani vrhunske gostilne, ki so vedno bolj fine, zato vedno bolj ožijo svojo ponudbo in zaradi tega so si njihovi gostje vedno bolj podobni, one pa so vedno bolj elitne. Na ”nižji” strani pa so domače gostilne vedno manj domačne, pristne, iskrene, preproste, ker vedno bolj širijo svojo ponudbo, zato, da so njihovi gostje čim bolj različni, one pa čim bolj množične.

  Krištof pa ni množičen, ker tudi ni eliten, in je fin, ker je tako domač! Zato so pri Krištofu vsi in si tudi vse delijo … Na terasi so skupaj žejni in lačni, na tabli pred vrati vsi današnji gostje,

  krištof vhod
  od
  Avtor slike: UME
 • Štamtiš

  pri Nežki muce, psička in kokoši, za štamtišem pivo in šampanjec in v jedilnici golaževi in chefovi gostje. Ni čudno, da si še Krištof in Tomaž bratsko delita dneve v tednu.

  krištof izba
  od
  Avtor slike: UME
 • Terasa

  Na tej terasi, kjer so ene mize pogrnjene, druge pa tudi ne, na tej tabli, kjer smo vsi enaki, za tem štamtišem, kjer smo sami domači, v tej jedilnici, kjer salame dišijo po starem, brancini pa po novem dimu, v tem Krištofu, kjer je še poti na vece za cel izlet, se počutimo prijetno!

  krištof terasa
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica

  Krištof ni prvenstveno vrhunska, temveč domača gostilna! Njegova odlika je, da so med njegovimi dobrojedci tudi ekologi, vegani, lokalci, izletniki, dopustniki, turisti, poslovneži, manj in bolj lačni.

  Iz a la carte jedi so sestavljeni trije meniji, mali (3 hodi), ribji (4 hodi) in chefu se prepustite (5 hodov), ob tem pa Krištof ponuja še bio veganske jedi (koruzni rezanci, ajdova kaša, sarmice v trtnih listih; veganske domače sladice in sladoledi), domače in bio jedi (Arvajeva kranjska, bio piščančja prsa, postrvji file v škrniclju) in jedi na žlico (golaž, obara z bio Krišljevo jagnjetino, bio vampi).

  krištof jedilni list miza
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  na deski ekološka salama krškopoljca, dimljena skuta s sušenim paradižnikom, parmezanova čipka. Z atraktivno-barvnim kruhom (tople bombetke, sipina, z rdečo peso, s kurkumo, bela), vrhunskim olivnim oljem Dujc, cuvee, ter domačno, toda elegantno prezentacijo pravšen uvod.

  krištof pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav iz kuhinje

  Lardo mangalice na ocvrti miški, prah bučnega olja, gel izabele, list kapucinke. Pravi amuse bouche, saj predstavi tako chefa kot gostilno. Za en grižljaj, ki pa veliko pove, o sestavinah, tradiciji, kuharski izvedbi, srčkih.

  krištof pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Kozji sir

  Kozji sir Orešnik, granola orehov, jabolčna terina (počasi pečena jabolka, 3 ure, kot tarte tatin, da pektin sam veže), marinirana figa (v sladkorju in rdečem vinu kuhana 3 ure), lešnikovo olje. Po svoje začudi, ker je sir med predjedmi, toda ta je tam upravičeno. Zelo dobra kombinacija osnovnih okusov, kjer se pikantnosti (kozjega) sira po robu uspešno postavi sladkost, vendar s poudarjeno svežino (sočnostjo). Kar nasitno, sicer, a z užitkom.

  krištof kozji sir jabolko
  od
  Avtor slike: UME
 • Tatar postrvi

  Vodomčeva postrv, marinirana s čebulo in česnom, avokado z wasabijevo kremo, gel izabele, postrvji kaviar, ocvirki krškopoljca. Atraktivno na krožniku, zaradi barv, tekstur, postavitve.

  krištof tatar postrvi
  od
  Avtor slike: UME
 • Bučna juha

  Bučna juha z ingverjem in curryjem, ražnjič z bučo in kozico, bučno olje Kocbek. Dobra juha, z dobro nadgradnjo, zaradi pikantnosti in eksotičnosti okusa, in zaradi ”zakuhe” z ražnjičem.

  krištof bučna juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Ravioli

  Domači ravioli polnjeni s sirom zbrinc, veloute z jurčki, karpačo brancina Fonda. Za kar 3 srčke zato, ker ni nič posebnega … Ravioli s sirom in omaka z jurčki, to imajo tudi drugi, toda le za največ 1 srček. Tukaj pa so ravioli domači, toda fini, gobova omaka je upravičeno veloute, a vse to ima še nadgradnjo, piko na i, razlog, ki navduši – surovega brancina. Po svoje je tudi ta ”le” karpačo, toda dve preprostosti, tako uspešno združeni, se seštejeta v velik plus = nadokus.

  krištof ravioli jurčki brancin
  od
  Avtor slike: UME
 • Brancin

  Brancin a la chef, bela polenta z infuziranim zelenim čajem, sušeni paradižnik in črne olive, malo parmezana, koromač, čebula, kapre, sladko kisla omaka (med, olivno olje, balzamični kis) z rozinami in pinjolami, sabajon z jabolčnim kisom, jabolčnim sokom in medom. Veliko elementov, sestavin, tekstur, oblik, barv sicer ne omogoča nadokusa, toda ponuja sožitje. Postrv je brezhibno spečena, polenta je dovolj posebna, da ni ”le polenta”, sredozemska mešanica ”za grickanje” pa ostane v sladko-hrustljavem spominu

  krištof brancin polenta
  od
  Avtor slike: UME
 • Telečja krača

  Telečja krača (kuhana 48 ur na 68 stopinj), popečen pršut, žajbelj, stil saltimboca, krompirjevi njoki (svaljki) s tartufi, parmezanova pena, domača demi glace omaka (reducirana, z malce šerija). Če bi bil Krištof le domača gostilna, bi to bilo za celo kosilo, ker bi bili za predjed svaljki, za glavno pa krača … Tako pa je dovolj fino, ker imajo njoki s tartufi svojo belo polovico, kračja rulada s hrustljavim pršutom in chefovsko omako pa črno. To nasprotje pa v rezultatu ni črno-belo, temveč je barvno, zato krača, ki ima sicer le dva nadokusa, kuhanega ali pečenega, dobi še tretjega, Krištofovega. Prav to pa je tudi namen vrhunskih gostiln oziroma srčkov – poskrbeti, da klasika ne postane dolgočasna. Oziroma, zaradi te krače si bomo drugje še vedno naročili raje kuhano ali pečeno, toda pri Krištofu nam ne bo žal, da si nismo naročili raje kranjske, golaža ali obare.

  krištof telečja krača
  od
  Avtor slike: UME
 • Storžič

  Drugje je Mont Blanc, pri Krištofu pa je, torej, Storžič. Upravičeno, ker je jesen.

  krištof storžič
  od
  Avtor slike: UME
 • Kobariški krap

  Kobariški krap z espumo vanilije, sladoledom potice in jabolčnim gelom. Zelo zgovorno! Kobariška gostilna, ki je nekoč slovela (tudi) po krapih, zdaj slovi po chefinji po celem svetu, zato se za peti srčke ne poteguje več s krapi. A zato si takšno jed, ki je tako slovensko-posebna, lahko v svoji ponudbi privošči gorenjska gostilna, ki s svojim kombiniranjem domačnosti in vrhunskosti tudi dokazuje, kako lepa in pestra je ta majhna (slovenska) dežela. 

  krištof kobariški krap
  od
  Avtor slike: UME
 • Cigara

  Cigara je polnjena z Varlhona čokolado 61 %, zraven sta viskijev sladoled in karamelna omaka. Vrhunska izvedba, všečnost oblik, tekstur in okusov, jasno je, zakaj gostje ne pustijo, da bi takšna sladica šla z jedilnega lista.

  krištof cigara
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinska spremljava

  Odprte buteljke vabijo že na sredini jedilnice. Na jedilnem listu ima vsaka jed priporočeno vino. Tudi meniji imajo svoje posebne vinske spremljave, mali le primorska vina, ribji po dve primorski in tuji, chefov pa le briška vina iz magnum steklenic. Krištofu se tudi pri izboru vinske spremljave ni težko prepustiti.

  krištof vino urbajs
  od
  Avtor slike: UME
 • Vinska ponudba

  Vinska karta (112 etiket) je vzorčna, predvsem za tako domačo gostilno! Sorta, vinar, oznaka, letnik. Zakaj imajo drugi s tem toliko težav? Večino vin točijo tudi na kozarec, tudi dražjih vin. Poudarek je na biodinamičnih vinih, belih in rdečih. Prevlada primorskih vin, škoda, ker sploh ni posavskih. Od tujih italijanska, hrvaška in nekaj francoskih vin. Tudi velike (magnum in dvojni magnum) steklenice. Krištof ve, zakaj gostilna potrebuje dobro vinsko karto – zato, da vina druži z jedmi.

  krištof vinska karta miza
  od
  Avtor slike: UME
 • Praline

  Tako se to dela – radodarnost gostoljubja, vrhunskost izvedbe – v gostilni s 3 srčki!

  krištof praline
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 3 srčki

  Kar trije srčki za domačo gostilno? Saj tudi štirje niso v tako stari gostilni, ki ustvarja ”prihodnost z vrnitvijo h koreninam in naravi”, njena filozofija pa temelji ”na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah, v kombinaciji z izbranimi vini”, nedosegljivi!

  Tako domača gostilna, kljub trem srčkom? Tako se v Krištofu pravilno začudi! Saj je ”lažje” skuhati za tri srčke, kot pa biti tako pristno domač.

  To pa je tudi edina težava v zvezi s Krištofom. V vse druge domače gostilne gremo zato, ker vemo, kaj bomo v njih jedli, in nam je zato v njih tako udobno. V Krištofu pa si vedno obljubim, da bom naslednjič le njegove bio vampe ali pa le Krišljevo solčavsko jagnjetino v obari, a me potem radovednost vedno premami, da se mu spet prepustim.

  Zato Krištof ni zgolj domača gostilna z vrhunsko ponudbo, temveč je – doživetje!

  krištof praline kura
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , ,