Preverili smo TaBar, v katerem se Jakob Pintar pripravlja na prestižno svetovno tekmovanje mladih chefov San Pellegrino – Tabarsi so predobri, da bi bili tapasi

Chef Jakob Pintar je odpiral kartonske škatle in dirigiral svoji 12-članski brigadi, ki je njegove jedi skrbno zlagala na nove TaBarjeve krožnike. Toda, če ne bi med mizami veselo razlagal: ”Pravkar smo jih dobili,” njegovi gostje tega sploh ne bi opazili, saj so bili preveč zatopljeni v tisto, kar je bilo – na (novih) krožnikih! S tem pa so tudi najboljše pohvalili Pintarjeve ”tapase”, ki ustvarjalno in izvedbeno segajo tudi čez pintxose, če omenimo še baskovsko in boljšo inačico španskih prigrizkov v vinskih barih. 

tabar19 ozimica3Tabarsi so predobri, da bi bili tapasi! To ni za zobotrebce, to je za dobrojedce! Pintarjeve jedi pod lipo na Ribjem trgu so trenutno največja ljubljanska kulinarična specialiteta! Avtorski prigrizki v TaBaru se ob spremljavi najboljše ponudbe prav tako avtorskih slovenskih in zamejskih vin (na kozarec) v Ljubljani sestavijo v drugi vrsti najbolj množično-kulinarične obale ”najlepšega mesta na svetu” v prvovrstno dobrojedsko izkušnjo. To je hkrati svetovljanstvo dunajskega Mestnega parka in prefinjenost najboljšega avstrijskega chefa, pri katerem se je Pintar (v Steirerecku) učil (še v Robuchonovem pariškem L’atelier-u in Ramsayevi londonski Maze), ter naravno bogastvo Medvedovega grabna in mladostna razigrana ustvarjalnost Griča, kamor se je Pintar priženil.

tabar19 noj2Rad Dobrojem priporoča: Jakob Pintar je španske prigrizke dvignil na nivo vrhunske slovenske avtorske kuhinje. Zato je za popolni užitek ob kovinskih mizah na prostem in dvosedih pred vitrino z ozimnico potrebna koncentracija, ki ne dovoli hitenja, površnosti in motečih vplivov. Za mizo, torej, enako kot v kuhinji. Grižljaji so ”neresni”, toda kuhinja je resna.

TaBar

 • Maslo

  Kruh je iz Osem, ker je najboljša ljubljanska pekarna čisto blizu, sol iz Pirana, ker je takšen slovenski pozdrav, maslo pa iz Tabarjeve kuhinje, ker v njej ni bližnjic.

  tabar19 domače maslo sol kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Solata

  Vse divje solate, ki rastejo na Griču (Šentjošt nad Horjulom) in ”ki jih dvakrat tedensko nabiram”. Na dnu je omaka iz čičerike, objem je iz ledenke, zloženo je s pinceto. Nova dimenzija ”slovenske” solate!

  tabar19 solata
  od
  Avtor slike: UME
 • Paradižnik

  Volovsko srce, avokado, zelena melona in iz pipete sivkino olje. Slike so lepe, toda še lepše jih je razrezati. Kombinacija okusov, igra tekstur, doživetje globine.

  tabar19 paradižnik volovsko srce
  od
  Avtor slike: UME
 • Ozimica

  Ozimica, iz poddružine postrvi in alpskih jezer, pri nas nima ribiške sreče, zato je gojena in iz Avstrije. V TaBaru jo le nasolijo, a njeno nežno sočnost grenko-mastno soočijo, z radičem, da zahrusta, in omako iz svinjske kože, da omasti. Majhen grižljaj veliko pove.

  tabar19 ozimica
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  Mavrična postrv, kamutov hrustek, podzemna koleraba, peteršiljev koren, pastinak in omaka iz evkaliptusa. Za popolni užitek je potrebna koncentracije, ne hitite, ne bodite površni in ne pustite se motiti. Grižljaji so ”neresni”, toda kuhinja je resna.

  tabar19 postrv koleraba
  od
  Avtor slike: UME
 • Jelen

  Srce jelena, rdeča pesa, žitni hrustek, omaka iz črnega popra in jajčevcev. Jedi v TaBaru so za druženje, občutki so za pogovarjanje, okusi za doživetje.

  tabar19 jelen pesa
  od
  Avtor slike: UME
 • Kukmak

  Velike šampinjone, dvotrosne kukmake, gojene portobello gobe pogrešamo na naših tržnicah. Špinača, rdeča in jagodna, ki ima sadeže čisto podobne gozdnim jagodam, je s Koširjeve kmetije. Ocvrti klobuki so v omaki iz rumenjakov. Izziv za naslednjič, ko bodo doma spet na vrsti ”pohani” šampinjoni s tatarsko omako …

  tabar19 portobello špinače
  od
  Avtor slike: UME
 • Zajec

  Ker so naenkrat dobili več domačih zajcev, so naredili iz kunčje potrebušina terino. S sladko sočnostjo kolerabe, pikantnostjo hrena, kislostjo hermelike in preciznostjo izdelave je nastala prefinjena jed visoke kuhinje ”tabarsov”.

  tabar19 zajčja terina
  od
  Avtor slike: UME
 • Noj

  Kmet na Butajnovi pri Horjulu jih pet pase na travi pred hišo … Noja je Jakob Pintar izbral tudi za svoj nastop na San Pellegrinovem finalnem tekmovanju za najboljšega mladega kuharja sveta (noj z morskim biljem, v zemlji pečen krompir, v vosku fermentirano korenje),  ki bo oktobra v Milanu. Z okusom mesa, ki niha med divjačino in perutnino, se ujemajo slanuše, lisičke iz ozimnice, konopljina semena in pire črnega česna.

  tabar19 noj
  od
  Avtor slike: UME
 • Polnjena paprika

  ”Ker smo mladi in še malo nori …” Pa zato, ker je TaBar: polnjene paprike v mini izvedbi in s Pintarjevim podpisom.

  tabar19 polnjena paprika
  od
  Avtor slike: UME
 • Bazilika

  Bazilikin sorbet in gozdne jagode. Sladica tega poletja. Kako preprosto, s tako kompleksnim učinkom!

  tabar19 bazilika jagode
  od
  Avtor slike: UME
 • Ruby

  Zdrobov cmok, kandirana dehidrirana koleraba, ruby čokolada, rožnate barve, ker je iz posebne sorte kakavovih zrn iz Ekvadorja, Brazilije in Slonokoščene obale, ki vsebujejo rožnat pigment. Še večja posebnost od barve je njen okus, za katerega celo trdijo, da je novi osnovni okus, kiselkasto-sadno-sladek, kremasto-maščoben in nečokoladno-čokoladen.

  tabar19 cmok ruby čokolada koleraba
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino

  ”Tabarsi” niso tapasi, ker niso tradicionalni, temveč avtorski, in ne preprosti, temveč prefinjeni. Toda tudi zato, ker TaBar ni krčma, v katerem bi točili domače belo ali rdeče, temveč tudi čisto pravi vinski bar, v katerem 34 prigrizkov s slovenskih kmetij in iz chefove delavnice spremlja kar 94 vrhunskih in avtorskih vin na kozarec iz Slovenije in zamejstva, s sonaravno usmeritvijo in macerirano filozofijo.

  tabar19 jedilni vinski list
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , ,