Ocenili smo gostoljubno pohorsko turistično kmetijo Pri Kovačniku iz Planice nad Framom – Srček za sodobno-domačo pohorsko kuhinjo
Piše: Uroš Mencinger
Vrata v kuhinjo so vedno odprta, da se vidi in duha. V jedilnici je polno, staro in mlado, veselo in glasno. Tukaj se vsi poznajo, saj se otroci skupaj igrajo, starši pa družno mlaskajo. V izbi ob peči je skrbno pogrnjeno. Vse je tako domačno, a hkrati je prtiček lepši kot na gostiji, pribora je več kot marsikje v dolini in aperitiv je obvezen, saj pladenj vabeče ponuja, žajbljev liker, smrekove vršičke, borovničke in še metin sok.
Narezek je prava holcarska južna, na kosilo so vabljeni tudi vegetarijanci in celo vegani, koline so hišna posebnost, vedno so pohorski pisker, gobova juha z ajdovimi žganci, golaž s polento, da pa vam do prihodnjič ne bi bilo preveč dolgčas po Planici, je za domov za poln prtljažnik. Na leseni deski so zaseka, jetrna pašteta, bučni namaz, zeliščna skuta, domača salama, pohorska bunka in Frešerjev mladi sir. Pa je ”le” pozdrav, toda iz kuhinje, ozimnice, hleva, s kmetije in domačije. Tako se vošči: ”Dobrodošli!” Šele potem se začne …
Rad Dobrojem priporoča:
V Šternovi hrani, steklenicah, ozimnici, domačih zdravilih in v pohorskem zraku je vse to, kar raste na Kovačnikovem zeliščnem vrtu: angelika, jagodnjak, drobnjak, luštrek, komarček, rabarbara, citronka, smilj, abrašica, sivka, zlata rozga, slez, hermelika … in še 50 drugih zeli. Zato je to prava (in) domača (pohorska) hrana!
Več: Pri Kovačniku, Planica nad Framom
Tags: fram, gostilna, kuhinja, ocena, planica, pohorje, pri kovačniku, recenzija, srček, štern