Hotel Triglav iz Dobrne: je hotel, a tudi gostilna, hrana je domača, toda chefinja je novodobna, najboljše jedi so iz starih receptov, vendar zato, ker so tako sodobno spremenjene

Ocenjuje: Uroš Mencinger

 

Jeseni 2015 je bilo v hotelu Triglav iz Dobrne za 2,5 sončka. Pa je bil že takrat stari hotel z letnico 1932 nizkoenergijsko obnovljen in ohranili so se tudi recepti prve Triglavove kuharice Valburge Rožanec. Bilo je vse – od sladoledov do burgerjev (s savinjskim želodcem) in pic (po 35-letni recepturi) – le ”čudeža, da skuhaš vse to in še izpolniš obljubo, na Dobrno z razlogom”, ni bilo. Dokler ni za chefinjo v Triglav prišla Spomenka Žganec … Ob tokratnem obisku je bil napredek ogromen!

Triglav je hotel, ki ima 15 strani jedilnega lista. Zaradi gostov, ki so penzionski, stalni, nedeljski, poslovni, zdraviliški, mimoidoči pa še dobrojedski, je to nujno. Zato nič hudega, če je na spisku konec zime še kaj jesenskega in če so lignji po želji, saj so koline kreativne, Valburgini skoraj sto let stari recepti hkrati ohranjeni in nadgrajeni, meso, ribe, siri, mesnine, žita pa so s kmetij. Tako je za manj zahtevne na žlico je postreženo v kotliču, imajo pa tudi kovača na žaru, toda oženjen je s polento, ki jo mehča Flisova smetana, in oblit z lešnikovo omako, v kateri so tartufi in kostanji, zato je tudi za bolj zahtevne drugače, na primer jagenjček v ovoju zeliščnih drobtin ali ragu divjega prašiča z lisičkami in kostanjevimi njoki ali, še bolj, jelenov hrbet s slivovo omako, karamelizirano rdečo peso in čokoladnimi drobtinami z brinovimi jagodami.

Triglavu s chefinjo Spomenko Žganec sredi Dobrne uspeva tisto, kar je v gostinstvu najtežje – ugoditi vsem! Je hotel, a tudi gostilna, hrana je domača, a chefinja je novodobna, najboljše jedi so iz starih receptov, toda zato, ker so tako sodobno spremenjene, v ponudbi je vse, da nihče ni razočaran, a tudi ne prestrašen. Vse to tudi zaradi dobrega razmerja kakovosti in cene.

Tags: , , , , , , , , ,