Danes začetek spomladanskega Tedna restavracij, ki bo trajal deset dni – Množično dobrojedsko gibanje: več kot 30 tisoč rezerviranih menijev – Prve ne pozabiš nikoli

Piše: Uroš Mencinger

 

Prve ne pozabiš nikoli … Danes je prvi dan spomladanskega Tedna restavracij. Ta najbolj kulinarični teden v letu bo tudi tokrat trajal kar deset dni, torej do nedelje, 25. marca. V najbolj množični slovenski kulinarični akciji sodeluje – prvič – več kot 100 restavracij in gostiln iz vse Slovenije (101). Dobrodošli, dobrojedci, združeni v kulinaričnem gibanju Tedna restavracij!

Prve ne pozabiš nikoli … Tokrat v Tednu restavracij prvič sodeluje kar osem gostiln in restavracij, ki so se tako uvrstile med najboljše pri nas. Dobrodošli: Gostilna Resje, Nemški Rovt, 2 srčka; Hiša Krasna, Lokev, 2 srčka; Herbal restavracija, Ljubno ob Savinji, 1 srček; Gostilna Zorko, Boreci, 1 srček; Kruh in vino, Vipolže, 1 srček; Restavracija Tabor, Podbrezje, 1 srček; Restavracija Aviator, Portorož, na dobri poti; Gostilna Oštirka, Celje, na dobri poti! Tudi to je dokaz napredka slovenske kulinarike in gastronomije.

Prve ne pozabiš nikoli … V letu 2018 smo menijem Tedna restavracij dodali tudi chefov pozdrav iz kuhinje. A ni toliko pomembna količina – kako in za koliko se bodo podaljšali (najmanj) trije hodi -, temveč kakovost. Gostoljubje ni le v imenu gostilne, temveč tudi v srcu gostitelja! Pozdrav iz kuhinje na začetku menija pa ni le značilnost Tedna restavracij, temveč tudi značilnost dobre gostilne in vrhunske kulinarike. Zato, dobrodošla dobrodošlica iz kuhinje v slovenskih restavracijah!

Prve ne pozabiš nikoli … Predvsem pa dobrodošle vse in dobrodošli vsi, ki boste prav v tem kulinaričnem Tednu in zaradi Tedna restavracij prvič obiskali eno izmed stotnije najboljših slovenskih gostiln in restavracij! Prepričan sem, da se vam bo s tem odprl nov svet, ki vas bo okužil z – užitkom. Resda Teden restavracij omogoča vrhunsko kulinarično izkušnjo zaradi nizke cene (18 evrov), a to sploh ni edini razlog njegove množičnosti (še pred začetkom že več kot 30 tisoč rezerviranih menijev!). V tem Tednu so dobre jedi in dobre gostilne pač tema, ki zasenči vse drugo, to je tistih deset dni, ko so srčki bolj pomembni celo od politikov (in odstopov) ter izbor gostilne in menija v njej celo bolj od volitev … Zato se temu gibanju ne pridružujejo le nove gostilne in restavracije s srčki, temveč tudi novi – mladi in stari – gostje, ki tako prvič – in ne zadnjič! – izbirajo, rezervirajo, okušajo, ocenjujejo, dobrojedsko uživajo.

Zato prve in prvega ne pozabiš nikoli … Prvega Tedna restavracij. Prve rezervacije. Prvega pozdrava iz kuhinje. Prvega menija v več hodih. Prvega prtička iz blaga na kolenih. Prvega nadokusa, ki ne konča le v trebuhu, temveč ostane na ustnicah in jeziku, v očeh, ušesih in otipu, v srcu in spominu!

Dober tek! In tudi, morda prvič, na zdravje! Zakaj pa ne, prvič, celo s šampanjcem, ali, ne zadnjič, le z vodo. V Tednu restavracij je vse dovoljeno!

 

Grad Otočec - Ramstek ob dvobarvnem korenčkovem pireju, ocvrti zvitek s skuto in mladi grah

TR2018, pomlad: Ramstek ob dvobarvnem korenčkovem pireju, ocvrti zvitek s skuto in mladi grah

Tags: , , , , , , , , , , , ,