Nekaj ne uspe, nekaj se ponovi in nekaj ostane, toda velikokrat je ravno (za)to najboljše! Tudi brez recepta je za spomin. ”Ostanki” minulega tedna.

Piše: Uroš Mencinger

 

Predvideno je bilo stegno, ki bi se naj 24 ur kopalo na 55 stopinjah. Zgodilo pa se je nepredvideno, kar je sicer zakuhalo jezo, a potem delo skrajšalo na 40 minut, pa še zjutraj smo malo poležali. Namesto dolgega recepta je tako na kratko le brez recepta.

”Joj, sem že mislila, da vas ne bo in sem stegno prodala …” Rekli so, da bodo klali, zato smo si praznično jagnječje stegno naročili v soboto na tržnico. Potem je bil petek malo daljši in so nam ga zato prodali. ”Samo še rebrca imam,” smo hočeš-nočeš sprejeli veliko kosti z malo mesa. Pa bo dovolj za štiri? ”Saj se zgoraj reber drži še malo hrbta, spodaj pa kos potrebušine …”

jagnječja rebra priprava

Stegna bi sicer ostalo še za ves teden, rebrc pa je le za ponedeljek. Toda jagnječja pečenka za praznike je bila in pekla se je (na žaru) le 40 minut, marinirana pa z rožmarinom, česnom, soljo, poprom in olivnim oljem kar 24 ur. Najboljši kos mesa za vse, ki raje glodajo kosti kot režejo meso!

jagnječja rebra šparglji pečen krompir5

 

Katrca in resti

Pri juhi iz zelene smo spoznali še pleskavice iz kozic. In ker je gomolj zelene vedno večji od recepta, smo ob restiju, ki ne potrebuje recepta, spoznali še ribo, ki potrebuje pojasnilo. Patarača je majhna bela riba, prosojno-rožnate barve, ki je zaradi ploščatosti zelo podobna listu. Pri nas ji pravijo tudi katrca. Zaradi kože brez lusk je primerna za cvrtje, zaradi majhnosti pa za ribje juhe. Toda tako kot morski list se rada speče tudi v maslu. Za več okusa smo ji dodali sok in lupino limone s peteršiljem.

resti zelena krompir riba patarača

Resti je bil kot se zanj spodobi iz nastrganega surovega krompirja. Pojasnilo torej potrebuje le dodatek zaradi nastrgane zelene, ki je okrepila okus in popestrila barvo.

 

Divji hmelj in ostanki

Ob toliko receptih je potrebne še več rekreacije. A še pri njej ne moremo brez – hrane. Ko sopihamo v hrib, je prav tam, kjer se prileže kratek počitek, dolg ovinek, na katerem se vsako pomlad nekajkrat napasemo divjega hmelja.

jajca z divjim hmeljem2

Zjutraj ga umešamo v jajca, popoldan pa ga vložimo v mešanico kisa in vode, ki ji dodamo sladkor in sol. Čez nekaj dni je zmehčan in okisan. Dodali smo ga dimljeni postrvi, zrezani po tatarsko, pokriti s smetano, ki je bila dvojna, creme fraiche in stepena.

jagnje ostanki

Tudi šparglji sodijo v tisto kategorijo, ki vedno ostane, ker je šopek vedno večji od lonca. Ob jagenjčkovih rebrcih jih je bilo potrebno le blanširati, nato pa smo jim dodali žig na rešetki žara, ko smo v litoželezni ponvi pogretemu jagenjčku delali omako iz zelenjavne in vinske osnove.

pomladni tarte z mocarelo2

Ker jih je ostalo le še za vzorec, smo jih razrezali na kolobarje in jih s čemažem dodali na tarte. Podobnih pit je v Šoli okusov že veliko – tukaj -, zato vam tokrat le brez recepta zaupamo, da smo jo izboljšali še z bivoljo mocarelo.

pomladni tarte z mocarelo priprava

Za pito je bil, torej, potreben čemaž. Ta pa raste na veliko. In ga je ostalo še za juho … Za posebnost so poskrbele ”kapre” čemaža, podobno kot divji hmelj vloženi popki čemaževih cvetov. Pohrustali smo jim z opraženo čebulo.

čemaževa juha

 

Grd in dober kruh

pirin hlebec palačinka3

Seveda pa tudi tokrat ni šlo brez kruha z drožmi. Ko smo pirini polbeli moki dodali še polnozrnato kamutovo, je hlebec nič kaj lepo sploščilo …

pirin hlebec palačinka

Toda zdaj imamo problem. Kako naj tudi prihodnjič tako ”ne uspe”, da bo zjutraj spet tako dober z domačima marmeladama, marelično in češnjevo?

kruh z marmelado2

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,