Poletje ni najlepši letni čas zaradi počitnic, dopusta, morja, vročine, sonca, brezdelja, temveč zaradi – poletnih solat! Zato, ker vse zgornje enkrat mine, le poletnih solat ni nikoli preveč. Pa še recepta zanje ne potrebujemo.

grska solata2Potrebujete navodila za grško solato? Saj je vseeno, koliko oliv je v njej in ali dodate papriko ali ne. Pomembno je, da je paradižnik zrel in da je feta najboljša. Ponjo ni potrebno v Grčijo, ker se dobra dobi tudi pri nas. Mi jo kupujemo na kmetiji Kekec.

priloge zar lisicke jajcevci paradiznik4Razveselil vas je pogled na lisičke? Boljše v gozdu kot na tržnici, a v obeh primerih jih ni potrebno zamešati le v jajce ali juho. Za hitro prilogo poletnemu pikniku niso potrebna navodila, temveč le malo domišljije. Z lisičkami se dobro razumejo lešniki; ker jim dodajo hrustljavo teksturo, ko jih suho opečete in grobo zrežete, ter poudarjen okus, ko iz lešnikovega olja z rdečo čebulo in vinskim kisom zmešamo vinaigrette.

fizolova solataPreklar maslenec še nima niti? Naj se po kuhanju še ne ohladi povsem, a že ga zmešajte v takšno fižolovo solato, da bo zanjo dovolj dobro le najboljše bučno olje iz najmanjše stekleničke! Dodati je potrebno le še malo česna in veliko peteršilja. Razen, če vam je od včeraj ostalo še kaj chimichuri omake, s katero bo fižol še bolj maslen.

paradiznikova solata z avokadom in jurckiAli imamo še kakšen predlog za še eno paradižnikovo solato? Seveda, saj tako kot je kremno marinado za grško solato ustvarila feta, jo bo za paradižnikovo avokado, ki je v hladilniku vedno pripravljen na akcijo. Za posebnost, ker se je končno začela gobarska sezona, so lahko na vrhu še sotirani jurčki, da do večerje ne bo predolgo, pa v solato zamešajte še opečeni rženi kruh.

Tags: , , , , , , , , , , , ,