S septembrsko gostijo ne čakajte do jeseni, temveč izkoristite poletni vrt, poletno tržnico, poletno razpoloženje

Ko se začne šola, je konec le počitnic, ne pa še poletja! Septembra je na morju najlepše, septembra je doma vrt najlepši, septembra je tržnica najboljše založena, septembra je do jeseni skoraj še cel mesec. Zakaj bi potemtakem septembra začeli že z ”mrzlimi” jedmi?! Kar poglejte (drugje) težke septembrske recepte, polni so jesenskih pridelkov, za katere pa bo še dovolj časa. Zdaj je potrebno ”pojesti” do konca najprej poletje!

Zato smo pripravili septembrsko pojedino v štirih dejanjih, ki je še povsem dopustniška (Levant, Španija, začimbe), poletna (jajčevci, paradižnik), morska (lignji, morska žaba), lahka (namaz, testenine, juha) in jeseni jemlje le tisto, kar je najboljše že pozno poleti (sveži luščeni fižol, lisičke); pa še za dobro prebavo je poskrbljeno, na začetku z rimsko kumino in na koncu z limonovo kremo.

 

Baba ganoush, rdeča pesa in lisičke

baba ganoush lisičke rdeča pesa5

Začnemo z baba ganoush, ker je zagotovo ostalo še nekaj starega dopusta, zato ga je potrebno izkoristiti. Spoznajte kuhinjo vzhodnega Sredozemlja!

 

Fižolova juha, lignji, pimientos

fižolova juha lignji in pimientos4

Poletne juhe so hladne, ta pa je lahko oboje, saj septembra nikoli ne  vemo, kakšno bo vreme, ko bomo povabili na gostijo. Fižolove juhe so jesenske in zimske, zato so težke, polne, globoke, bolj enolončnice kot juhe. Ta iz luščenega fižola pa je lahka, in čeprav je polna, lignjev, pečene paprike, pekočega pričakovanja, mastnega pršuta, je predvsem osvežilna.

 

Morska žaba in paradižnikova pašta

morska žaba v tempuri riževa pašta4

Jesenske glavne jedi so mesne in mesnate, v omakah in s prilogami, ta pa je ”le” pašta, kuhana kot rižota, ”mesnata”, a morsko, ocvrta, toda v najlažji panadi.

 

Tortica z limonovo kremo

tortica z limono kremo in meringo4

In jeseni so sladice že takšne, da je dobro, ker je mrak že dosti prej, preden gremo spat … Toda, saj z našo gostijo ne bomo čakali konca meseca, temveč se bomo dobili že na začetku, ko bo zabava imela še dovolj časa, da se bo raztegnila v noč. Takrat pa za sladkanje ne bo potrebna torta, temveč tortica. Ker je z limonovo kremo in lahko beljakovo meringo, je pravšnja za lahko noč.