Nova knjiga avtorice Drožomanije, ki je postala svetovna uspešnica – Novo v domačem hladilniku: sladki drožasti nastavek

 

NAROČITE KNJIGO

 

Še vemo, kakšen kruh smo jedli, preden je Slovenijo zajela drožomanija? Ko si ga prinesel iz trgovine domov, je bil že star. Ko si ga jedel, te je napihnil kot balon. Več kruha je šlo v drobtine, kot pa v sendviče. Majhna pekarna, velika pekarna, industrija ali obrt, povsod je kruh imel oblike, ni pa imel okusa. Zato, ker je (bil) vsak kruh – enak!

SladkaINslana Drozomanija naslovnica 2020

Anita Šumer: Slana in sladka drožomanija

Zakaj preteklik, če pa je še vedno tako? Še vedno v vsaki trgovini zjutraj diši po svežem kruhu in pecivu, ki ga ”pečemo sami”. Pravzaprav ne še vedno, temveč vedno bolj. Čeprav vedno več ljudi peče kruh (spet) doma in vedno več z drožmi ter iz kislega testa, se prav tako poje vedno več industrijskega kruha. To je matematika potrošništva, v katerem je večina vedno bolj pasivna, manjšina pa vedno bolj aktivna – pri peki kruha z drožmi, seveda.

Zato se moramo manjšinci za privilegij, da ne hranimo le papig, mačk, psov in pozimi ptic, temveč tudi vsaj dvakrat na teden svoje droži, v veliki meri zahvaliti (tudi) Aniti Šumer. Svojo Drožomanijo je objavila ravno takrat, ko smo luknje v siru zamenjali za luknje v kruhu. Življenje se nam je temeljito spremenilo – ne le zato, ker jemo boljši kruh, temveč tudi zato, ker smo postali bolj odgovorni. Zdaj namreč moramo za nekoga skrbeti!

Saj so samo moka, voda in malo soli. Saj je potrebno vse to le zmešati, počakati in speči. Saj ni bolj enostavnih receptov kot so recepti za kruh. A vseeno je bila Drožomanija le ena od prvih drožastih knjig; koliko smo jih potem še ”požrli”, koliko tečajev in delavnic obiskali, koliko you tuba pregledali, koliko ploščatih, premalo ali preveč vzhajanih kruhov, smo od takrat že spekli?!

In zdaj smo z drugo Anitino knjigo dobili še novi izziv. Kako ste poimenovali svoje droži? In kako bo ime zdaj še novemu prebivalcu hladilnika, ki ga boste poslej hranili vsaj enkrat tedensko, ne glede na vreme, dopust, praznike, počitnice, epidemijo, ter iz njega pekli polžke, drožice, cruffine, drožvaflje, drožalinke, princeske, potice, pletenice …, sladkemu drožnemu nastavku?

Da Drožomanija 1 potrebuje družbo Drožomanije 2, ni krivih le 77 novih receptov za sladke in slane drožaste pekovske dobrote, temveč še bolj Anita Šumer, ker te navduši, da si za dobre stvari vzameš čas, kot te navduši, da svojim ”slanim” drožem zamesiš še družbo sladkih.

Drožomanija 2

anita šumer

Anita Šumer

V prvi knjigi Drožomanija je Anita Šumer podrobno razvozlala in tako preprosto predstavila peko z drožmi, da je knjiga postala mednarodna uspešnica, peka z drožmi pa dobesedno – drožomanija. V dveh letih, ki so minili od njenega izida, smo se kalili vsi, drožopeki kot tudi Anita, ki je pridobila še več znanja predvsem pa izkušenj, v številnih pekarnah po svetu, v izmenjavi mnenj, idej in izkušenj z drugimi mojstri drožopeke po vsem svetu. ”Potrpežljivost in vztrajnost sta najpomembnejši vrlini pri delu z drožmi, pa tudi v vsakdanjem življenju,” je Anita zapisala v Drožomaniji 2. 

Ker si je ”za dobre stvari potrebno vzeti čas,” je v Slani in sladki drožomaniji 77 novih in posodobljenih receptov, večkrat preizkušenih in pripravljenih z drožmi, ki se ob branju in pečenju zaradi številnih namigov in zamisli še inovativno razmnožijo.

Anita Šumer sama najraje zdroži slane mafine, oblečene oljke in ržene hrustljave kruhke, od sladkih pa ponuja tudi tradicionalne recepte, za pehtranovo potico, kvašeni šarkelj in flancate, ter sodobnejše, za marmeladno zloženko, bučno pito ali rožičeve prepletenke, vse seveda z drožmi.

V prvi knjigi smo se drožopeki naučili pripraviti droži in redno skrbeti zanje. V drugi pa spoznamo sladki drožni nastavek, z besedo in sliko, sestavine za slano in sladko peko, zakaj je pomembno zaporedje dodajanja sestavin pri peki z drožmi in pekovske odstotke. Slana in sladka drožomanija je torej nadaljevanje Drožomanije, zato je namenjena predvsem tistim, ki ”že uspešno pečete z drožmi in vam skrb zanje ni več prevelik izziv”.

Anita Šumer: ”Verjamem pa, da si želite preskusiti še več slastnih receptov in pridobiti še več informacij o tem, kako peko svojih slanih in sladkih drožbrot povzdigniti na višjo raven. Ta knjiga je napisana kot nalašč za vas.”

Drozomanija Anita Sumer2

Anita Šumer

Anita Šumer: Slana in sladka drožomanija
Nadaljevanje svetovne knjižne uspešnice Drožomanija.
Več kot 77 receptov za slane in sladke drožaste dobrote.
Ars Verbi, 2020
29,97 € (+ poštnina)

NAROČILO

Tags: , , , , ,