Popoln priročnik za peko s kislim testom, z recepti za kruhe ter sladko in slano pecivo – RAZPRODANO

Kruh z drožmi naslovnicaSaj sta le voda in moka. No, pa še malo soli. Sicer pa ga ni bolj preprostega recepta. Toda, ravno zato je peka dobrega kruha takšna umetnost! Še posebej, če ga pečemo na stari način, ki je hkrati vedno bolj nov. Čeprav je ponudba v trgovinah vedno večja in bolj pestra, je potreba po peki domačega kruha vedno večja. Kajti doma nam lahko pri tem delu pomagajo domače ”živalice”, ki smo jih sami vzgojili. Kako? Nataša Đurić, vodja delavnic o peki z drožmi v Sloveniji, Angliji, Srbiji in na Norveškem, mojstrica okraševanja kruha z britvico, izjemna fotografinja in mednarodno nagrajena blogerka, nam to v svoji knjigi Kruh z drožmi opisuje zelo podrobno, nazorno in tudi bralno. Že zato jo je pravo veselje vzeti v roke.

Da bomo iz knjige spekli svoj prvi hlebec kruha z drožmi (kislim testom, divjim kvasom, drožjem, kravajcem, domačim kvasom, kislim nastavkom, naravnim kvasom; sourdough po angleško, levain po francosko, sauerteig po nemško, lievito madre po italijansko), je za kar 116 strani razlogov in argumentov. Ravno v tem je največja vrednost knjige Nataše Đurić! Tako opremljeni se potem res lahko lotimo še konkretne peke, s pomočjo 39 natančnih receptov. Njen ”čisto prvi (no, tudi še nekaj naslednjih) kruh z drožmi je bil kot opeka, zbit in kisel” …, vaš bo zato dosti boljši! Nataša Đurić je sicer tudi avtorica in fotografinja mednarodno nagrajenega spletnega bloga My Daily Sourdough Bread (www.mydailysourdoughbread.com).

Kruha iz droži, brez industrijskega (pekovskega, pivskega) kvasa, se ne da speči kot smo tega vajeni pri drugih jedeh, kjer – ponavadi – recept izberemo glede na sliko, ga nato ne preberemo do konca, ter začnemo kar mešati, brez tehtanja, rezati, brez oblike, in kuhati/peči, ob pomanjkanju časa. Peka kruha z drožmi, ”s hrustljavo skorjico, mehko sredico in krasnim okusom”, pa je ”del življenjskega ritma, odmik od rutine ter pobeg k osnovam in bistvu.” Pri tem je knjiga Nataše Đurić, posvečena peki kruha kot nekoč, brez industrijskega kvasa, le s pomočjo mešanice vode in moke, v kateri za vzhajanje testa poskrbijo naravno prisotne bakterije in kvasovke, res pravi pomočnik in popolni priročnik. Kar je bil nekoč del vsakdana naših prababic, zato danes ni več znanost!

natasa 1 hr

Dddr. Andrej Pleterski je v predgovoru zapisal: ”Jemo tako, kot živimo. Eni so v hitro prehranjevanje prisiljeni, drugi se preprosto ne zavedajo več, da gre tudi drugače. Slednjim knjiga Nataše Đurić ponuja revolucionarni preobrat, ki je vtkan v vsa njena poglavja. Zavemo se ga s preprostim spoznanjem o povezanosti načina življenja in kuhanja. Če nas hitro in neurejeno življenje sili v hitro prehrano, potem lahko palico tudi obrnemo ter z urejeno in počasno prehrano uredimo in umirimo svoj način življenja. S tem dosežemo, da ne jemo več tako, kot živimo, ampak da živimo tako, kot jemo.”

Avtorica knjige (besedila in fotografij) Nataša Đurić: ”Pot od žitnega zrna do pečenega kruha je nadvse navdihujoča, polna preobrazb in rasti. Zgodba o kruhu je zgodba o rojstvu, življenju in smrti. Zrno zraste v zeleno bilko in v zrel žitni klas, ki ga požanjemo. Trda zrna postanejo puhasta moka, pa pa skupaj z vodo in drožmi voljno testo. Testo vzhaja prvič in drugič zunaj ter tretjič v pečici, kjer se preobrazi v hrustljav kruh.”

KNJIŽNA POLICA

Tags: , , , , , , , , , ,