Nocoj na chefovski promenadi ob Dravi: Jorg Zupan, Damjan Fink, Peter Kovač in šampanjec Serge Mathieu.

Piše: Uroš Mencinger

 

Nocoj na SladoLentu: trije mladi chefi, toda vsi s chefovsko prepoznavnostjo in uspehom. Zupan je najbolj avantgarden ljubljanski chef s pravim Ateljejem, Finku Grad ni bil dovolj in je zdaj spet tudi v rojstni hiši v Irči vasi pri Novem mestu, Kovač pa je v najbolj elegantni ljubljanski restavraciji Maxi-malen!

S takšnimi chefi, vsak večer, devet dni zapored, je SladoLent iz večerje naredil predstavo … Zato je to festival ulične prehrane, ki se bistveno razlikuje od vedno bolj številnih street food festivalov in prireditev, tako pri nas kot v tujini. Ne le, da je bil SladoLent prvi v Sloveniji, ki je iz ulične prehrane naredil prireditev, temveč je še vedno tudi edini, ki mu je street food le izgovor za – kuharski show. Prav ta predstava, ki se ob Dravi v času Festivala Lent odvija vsak večer v treh odprtih kuhinjah, pa je glavna posebnost SladoLenta. V njej, namreč, nastopajo le – najboljši igralci/kuharji!

Za devet dni tako SladoLent ob Dravi v času Festivala Lent postane ne le največja, temveč tudi najboljša slovenska gostilna. V nobeni drugi ne moreš v tako kratkem času preizkusiti jedi toliko vrhunskih chefov, sploh pa ne po takšni ceni! Ni čudno, da se nihče od obiskovalcev ne pritožuje, ker je potrebno čakati v dolgi vrsti. Saj čakaš, da ti jed sveže, v živo in osebno pripravi sam chef!

 

Nocoj na SladoLentu

Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana) 3 srčki

  • Tonkatsu govejega jezika, krema jurčkov, miso majoneza, kisla čebula in kumare 
  • Češnje, piškot, kozji jogurt in pehtran

Damjan Fink (Hiša Fink, Novo Mesto) 2 srčka

  • Postrv in kos kruha
  • Belokranjsko jagnje v hrustljavi skorjici odojka

Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana) 2 srčka

  • Domači tortelini z mesnim nadevom in tremi teksturami staranega (24 in 30 mesecev) parmezana
  • Mousse grškega jogurta, mandljev biskvit, mangov sorbet, espuma kisle smetane, drobljenec s solnim cvetom in nuit blanche čokolado

 

Vino večera

eVino: šampanjec Blanc De Noirs, Serge Mathieu, brut, Francija
100 % modri pinot, letnika 2004, 2005. Vonj zelo saden, predvsem rumeno sadje, okus zrel, harmoničen in saden. Aperitiv, belo meso, morje.

 

Z vinskega lista

Chardonnay Breg, MAROF, 2015, suho, Prekmurje
Vino iz vinograda. Bodonci. Valcl. Med, maslo, belo cvetje. Zrel in poln.

Sivi pinot, MARJAN SIMČIČ, 2017, suho, Goriška Brda
Očarljiv, z nežno teksturo in izrazito sortno značilnostjo. Mehak, saden, a zrel.

 

Sinoči na SladoLentu

  • Osmič

    Osmi SladoLent se je začel! Začel se je kuharski show ob Dravi. SladoLent je chefovska promenada, na kateri se gledalci-jedci sprehajajo med Gorenjevimi kuhinjami, v katerih posebeja za njih ustvarjajo ulične jedi vrhunski slovenski chefi.

    debeluh delo
    od
    Avtor slike: UME
  • Otvoritev

    Za pravo otvoritev prvega večera SladoLenta je poskrbela mariborska ”plehmuzika” KUD Pošta.

    sladolent plehmuzika
    od
    Avtor slike: UME
  • Lambergh

    Ekipa Restavracije Lambergh pod vodstvom chefa Grege Rozmana (desno).

    lambergh ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Cvetača

    Grega Rozman (Restavracija Lambergh, Dvorska vas) 3 srčki

    Vse iz cvetače: mousse cvetače, kompot cvetače, sušena cvetača, čips cvetačnega pireja, kuskus cvetače, blanširani cvetačni listi, jajčna krema

    lambergh rozman cvetača
    od
    Avtor slike: UME
  • Marelica

    Grega Rozman (Restavracija Lambergh, Dvorska vas) 3 srčki

    Vse iz marelic: kompresirana marelica, gel marelice, vložena marelica, mlečna pena s tonka oreščkom, kakavov drobljenec, dehidriran akacijev med, lešniki s solnim cvetom

    lambergh marelica
    od
    Avtor slike: UME
  • Debeluh

    Ekipa Ošterije Debeluh iz Brežic pod vodstvom chefa Jureta Tomiča (v sredini)

    debeluh ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Lisičke

    Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice) 3 srčki

    Lisičke, kislo zelje, rumenjakova espuma in hrustljave krompirjeve kokice

    debeluh lisičke
    od
    Avtor slike: UME
  • Postrv

    Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice) 3 srčki

    Postrvji kroketi

    debeluh postrv
    od
    Avtor slike: UME
  • Rajh

    Ekipa gostilne Rajh pod vodstvom chefa Leona Pintariča (levo)

    rajh ekipa
    od
    Avtor slike: UME
  • Mangalica

    Leon Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci) 3 srčki

    Mangalica in solata: dolgo dimljena svinjina, topla zelenjava in limonova tapioka

    rajh pujs
    od
    Avtor slike: UME
  • Bezeg

    Leon Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci) 3 srčki
    Hladni bezeg: bezgov sladoled, kandirani ingver, rabarbara in amarant

    rajh bezeg
    od
    Avtor slike: UME
  • Sun Drops 2015, Šuman

    Vino večera: Vina Šuman, Sun Drops 2015, Štajerska Slovenija

    Biodinamična kmetija, organsko vino, dolga maceracija, brez dodatkov. Zelo zeliščno, sadno, po citrusih in zelo sveže. Kapljice sonca in življenja. Živo!

    sladolent šuman sun drops
    od
    Avtor slike: UME
  • Gorenje

    Tri sladolentne hišice je s svojimi gospodinjskimi aparati (pečica, indukcijska grelna plošča, retro hladilnik) opremilo Gorenje.

    sladolent2018 gorenje
    od
    Avtor slike: UME
  • Bauhaus

    Za lepšo podobo SladoLenta je letos poskrbel tudi Bauhaus.

    sladolent2018 bauhaus
    od
    Avtor slike: UME
  • Winterhalter

    Kar 20 vrhunskih slovenskih vin je vsak večer spremljava chefovskim street food jedem. To pa zahteva veliko kozarcev … Usoešno jih sproti pere Winterhalter.

    sladolent2018 winterhalter
    od
    Avtor slike: UME
  • Vivi

    Kuharska barva je letos črna. Za to je poskrbela Vivi, Šola okusov.

    vivi majica delo
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,