Trije (bivši) blejski chefi Štefelin, Jagodic in Volčič so kuhalnico na skupni večerji v Vili Podvin prepustili svojim pomočnikov, mentorski večer pa je počastil mentor vseh Andrej Kuhar

Piše: Uroš Mencinger

 

”Užival sem,” je Andrej Kuhar, starosta slovenske vrhunske kulinarike, ki edini pozna ”breme” Michelinove zvezdice, izrekel največjo pohvalo in nato trem chefom podaril najlepše darilo. A mentor številnim znanim slovenskim chefom, ki je pri 72 letih še vedno aktiven, v gostilni Zorko, dragocenih japonskih nožev iz damastnega jekla z vgraviranimi inicialkami AK ni podaril trem gorenjskim ”tenorjem”, ki so prav pod Kuharjevim vplivom zasloveli najprej na Bledu, potem pa po Sloveniji in tudi v tujini, temveč njihovim – pomočnikom. Igor Jagodic (Strelec) je bil Kuharjev naslednik v Vili Bled, Bine Volčič (Monstera) ga je nasledil v blejski Promenadi, Urošu Štefelinu (Vila Podvin) pa je pomagal na začetku njegove chefovske poti, zdaj pa so sami v tej vlogi. Potem ko so zasloveli kot trije blejski chefi, so po enajstih letih zdaj na svojih skupnih ”tenorskih” večerih šli med goste, svoje kuhinje pa vsaj za ta večer prepustili (še) mlajšim.

vila podvin 3šefi20 kralj jelnikar zupan2

Jure Kralj, Gregor Jelnikar, Jonatan Zupan (od leve)

Kako se spajata ”mladost & norost ter modrost & izkušenost”, smo doživeli v Vili Podvin, sledila pa bosta še večera v Ljubljani, v Monsteri in Strelcu. Chef Štefelin je svojemu pomočniku Jonu Zupanu dal za nalogo toplo predjed in glavno mesno jed, chef Jagodic je 25-letnemu Juretu Kralju, vnetemu ribiču, zaupal pripravo morskih jedi, hladne in tople predjedi, Volčič pa je Gregorja Jelnikarja, ki ga je poklical, ko ”nisem vedel, kaj bi s seboj, Binetov slog pa mi je bil blizu”, zdaj pa ga uspešno nadomešča pri vseh catering dogodkih, poslal v ogenj s postrvjo in sladico.

Bine Volčič: ”Če ne znaš organizirat, moraš delat … Zato je potrebno mlade čim prej in čim boljše naučiti, da lahko prevzamejo. Ko sem se sam učil, nisem imel mentorja, bil sem zelo vedoželjen, zato mi je to manjkalo in sem se moral sam znajti. Zato sem že takrat rekel, ko bom velik, bom vlagal v mlade.”

vila podvin 3šefi20 delo2

Mladost v kuhinji, chefi pa med gosti

Igor Jagodic: ”Sam sem imel kar nekaj mentorjev in učiteljev. Prvi je bil zagotovo Andrej Goljat na Brdu, ko sem bil na Bledu, pa sem imel to srečo, da je prišel Andrej Kuhar. Nato pa sem šel v tujino, da bi se še izpopolnil, a nisem imel posebnega vzornika, temveč sem se trudil, da delam tisto in tako, kot je meni všeč. Sem pa spoznal, da brez mladih kuharjev tudi sam ne morem biti dober in uspešen, zato se trudim, da svojim sodelavcem pustim ustvarjalno svobodo.”

Uroš Štefelin: ”Imel sem kar veliko mentorjev, nekateri so bili zelo dobri, nekateri pa tudi ne … Prvi je bil Silvester Križaj v Vili Bled, bil je res pravi človek, sem si rekel, da bi bil tudi jaz rad takšen v odnosu do sodelavcev. Ko smo začenjali, v Sloveniji še ni bilo sodobne kulinarike in ko je prišel na Bled Andrej Kuhar, nas je vse premaknil, odprl nam je kulinarični svet. Čeprav sem bil že chef v hotelu Astoria, sem ga velikokrat poklical za nasvet in vedno mi je takoj pomagal. Zdaj skušam tako delati tudi sam z mladimi, da jim pustim delati, da jih ne oviram, da jim prepustim odgovornost.”

 

 • Mladi

  Trije mladi chefi na večerji treh gorenjskih ”tenorjev”: Jure Kralj, Gregor Jelnikar in Jonatan Zupan (od leve).

  vila podvin 3šefi20 mladi
  od
  Avtor slike: UME
 • Starosta

  Gostiteljica Marcela Klofutar in častni glas Andrej Kuhar.

  vila podvin 3šefi20 andrej kuhar marcela
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Hlebček svežega kruha, pet vrst masla (peteršilj, korenje, rdeča pesa, lešnik in konoplja), gorenjski zajtrk v jajcu (polenta trdinka, ocvirki, jajce, krompirjeva espuma, prah rdeče pese in poper) in pražen krompir po podvinsko, kot ocvrti hrustek.

  vila podvin 3šefi20 amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Škamp in jezik

  Hladna predjed, Jure Kralj (mentor Igor Jagodic): kvarnerski škamp, goveji jezik, buča na več načinov.

  Jure Kralj: ”Igorjeva kuhinja mi je blizu, ampak vsako priložnost izkoristim, da spoznavam tudi druge kuhinje in chef, ker le tako se lahko nekaj naučim in izpilim svoj slog.”

  vila podvin 3šefi20 kralj škam buča jezik
  od
  Avtor slike: UME
 • Vse iz postrvi

  Hladna predjed, Gregor Jelnikar (mentor Bine Volčič): postrv od glave do repa, leča, gel okisanega bezga, prah melancane, aioli; v kozarcu postrvja juha in ocvrtek postrvi na palčki.

  Gregor Jelnikar: ”Ko sem pred leti začel iskati samega sebe, sem začel hkrati iskati mentorja. Binetov slog mi je bil najbližje, zato sem se mu javil. Ujela sva se in našel sem se.”

  vila podvin 3šefi20 jelnikar postrv leča bezeg
  od
  Avtor slike: UME
 • Tri testenine

  Topla predjed, Jonatan Zupan (mentor Uroš Štefelin): testenine na tri načine, kuhan krap, ocvrti raviol, soparjen wonton, s sirom, kolerabo, črno trobento.

  Jonatan Zupan: ”Uroš ima rad domače, kar mi je včasih všeč, včasih pa se mi zdi smešno. Takrat naredim po svoje.”

  vila podvin 3šefi20 zupan 3ravioli
  od
  Avtor slike: UME
 • Romb in plankton

  Topla predjed, Jure Kralj (mentor Igor Jagodic): romb, ohrovt, ohrovtova krema, prah zelenih oliv, raviol polnjen s planktonom, list kodrastega ohrovta, prah zelenih oliv.

  vila podvin 3šefi20 kralj romb ohrovt
  od
  Avtor slike: UME
 • Govedina v dveh dejanjih

  Glavna jed, Jonatan Zupan (mentor Uroš Štefelin): govedina, drobovina, sladko-kislo zelje, grah, čebula, kaki; drobovina kot krema in pečen topinambur; na majhnem krožniku grahov pire, kocke kakija in ocvrta čebula.

  vila podvin 3šefi20 zupan govedina drobovina
  od
  Avtor slike: UME
 • Viljamovka in olivno olje

  Sladica, Gregor Jelnikar (mentor Bine Volčič): Viljamovka, sladoled viljamovke, orehova krema, medenjakov kolač, rožmarin, olivno olje.

  vila podvin 3šefi20 jelnikar viljamovka medenjak olivno olje
  od
  Avtor slike: UME
 • Mladi Vinar

  Mladostna vina Frešer so v Vili Podvin spremljala mlade chefe: Matjaž Frešer je še mlad prevzel sedem hektarjev družinskih vinogradov, zdaj pri 38 letih jih na Ritoznoju ekološko prideluje že 17.

  Vina Frešer: za aperitiv Ritoznojčan 2019, k škampom z govejim jezikom Laški rizling 2018, k postrvi od glave do repa Sauvignon 2017, k trem testeninam Renski rizling Pantheon 2015, magnum, h govedini Modri pinot 2018, k sladki viljamovki Rumeni muškat 2018.

  vila podvin 3šefi20 matjaž frešer
  od
  Avtor slike: UME
 • Skupinska

  Bine Volčič je moral na TV snemanje, drugi pa so se ovekovečili za spomin na večer mladosti in norosti, modrosti in izkušenosti.

  vila podvin 3šefi20 skupinska2
  od
  Avtor slike: UME

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,