Trije (bivši) blejski chefi Štefelin, Jagodic in Volčič so kuhalnico na skupni večerji v Vili Podvin prepustili svojim pomočnikov, mentorski večer pa je počastil mentor vseh Andrej Kuhar
Piše: Uroš Mencinger
”Užival sem,” je Andrej Kuhar, starosta slovenske vrhunske kulinarike, ki edini pozna ”breme” Michelinove zvezdice, izrekel največjo pohvalo in nato trem chefom podaril najlepše darilo. A mentor številnim znanim slovenskim chefom, ki je pri 72 letih še vedno aktiven, v gostilni Zorko, dragocenih japonskih nožev iz damastnega jekla z vgraviranimi inicialkami AK ni podaril trem gorenjskim ”tenorjem”, ki so prav pod Kuharjevim vplivom zasloveli najprej na Bledu, potem pa po Sloveniji in tudi v tujini, temveč njihovim – pomočnikom. Igor Jagodic (Strelec) je bil Kuharjev naslednik v Vili Bled, Bine Volčič (Monstera) ga je nasledil v blejski Promenadi, Urošu Štefelinu (Vila Podvin) pa je pomagal na začetku njegove chefovske poti, zdaj pa so sami v tej vlogi. Potem ko so zasloveli kot trije blejski chefi, so po enajstih letih zdaj na svojih skupnih ”tenorskih” večerih šli med goste, svoje kuhinje pa vsaj za ta večer prepustili (še) mlajšim.

Jure Kralj, Gregor Jelnikar, Jonatan Zupan (od leve)
Kako se spajata ”mladost & norost ter modrost & izkušenost”, smo doživeli v Vili Podvin, sledila pa bosta še večera v Ljubljani, v Monsteri in Strelcu. Chef Štefelin je svojemu pomočniku Jonu Zupanu dal za nalogo toplo predjed in glavno mesno jed, chef Jagodic je 25-letnemu Juretu Kralju, vnetemu ribiču, zaupal pripravo morskih jedi, hladne in tople predjedi, Volčič pa je Gregorja Jelnikarja, ki ga je poklical, ko ”nisem vedel, kaj bi s seboj, Binetov slog pa mi je bil blizu”, zdaj pa ga uspešno nadomešča pri vseh catering dogodkih, poslal v ogenj s postrvjo in sladico.
Bine Volčič: ”Če ne znaš organizirat, moraš delat … Zato je potrebno mlade čim prej in čim boljše naučiti, da lahko prevzamejo. Ko sem se sam učil, nisem imel mentorja, bil sem zelo vedoželjen, zato mi je to manjkalo in sem se moral sam znajti. Zato sem že takrat rekel, ko bom velik, bom vlagal v mlade.”

Mladost v kuhinji, chefi pa med gosti
Igor Jagodic: ”Sam sem imel kar nekaj mentorjev in učiteljev. Prvi je bil zagotovo Andrej Goljat na Brdu, ko sem bil na Bledu, pa sem imel to srečo, da je prišel Andrej Kuhar. Nato pa sem šel v tujino, da bi se še izpopolnil, a nisem imel posebnega vzornika, temveč sem se trudil, da delam tisto in tako, kot je meni všeč. Sem pa spoznal, da brez mladih kuharjev tudi sam ne morem biti dober in uspešen, zato se trudim, da svojim sodelavcem pustim ustvarjalno svobodo.”
Uroš Štefelin: ”Imel sem kar veliko mentorjev, nekateri so bili zelo dobri, nekateri pa tudi ne … Prvi je bil Silvester Križaj v Vili Bled, bil je res pravi človek, sem si rekel, da bi bil tudi jaz rad takšen v odnosu do sodelavcev. Ko smo začenjali, v Sloveniji še ni bilo sodobne kulinarike in ko je prišel na Bled Andrej Kuhar, nas je vse premaknil, odprl nam je kulinarični svet. Čeprav sem bil že chef v hotelu Astoria, sem ga velikokrat poklical za nasvet in vedno mi je takoj pomagal. Zdaj skušam tako delati tudi sam z mladimi, da jim pustim delati, da jih ne oviram, da jim prepustim odgovornost.”
Tags: bine volčič, bled, chefi, Gorenjska, Gregor Jelnikar, igor jagodic, Jonatan Zupan, Jure Kralj, mentor, mladost, starosta, strelec, uroš štefelin, večer