Ocenili smo dalmatinsko konobo Pece, v kateri chef Edi Gregurić kuha z razgledom, od rodne ribiške vasice Vinjerac do zdomske Španije

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger

 

Mimo Vinjerca vodijo vse smeri. To je tam, kjer se avtocesta spusti z Velebita v Posedarje, kjer se začenjajo Dalmacija, Kornati, zadrsko območje, kjer se pri Maslenici z mostu vidita dve morji, kjer ne potrebujemo trajekta za na Pag, kjer se, torej, le peljemo, namesto da bi se ustavili. Prvič, Vinjerac je ena najlepših jadranskih ribiških vasi, drugič, v Vinjercu je konoba Pece!

konoba pece grope venernice morski pajek2

Kdor ne ve, kam je prišel, uživa ob razgledu in se naje školjk, škampov, lignjev, rib, ki so večinoma iz dnevnega ulova večinoma ribičev iz vasice, do katere je tako lep pogled.

Kdor ve, pa pride, ko ni tako lepega razgleda, a je zato še boljši ulov, zato uživa ob chefovih jedeh, ki so lokalno navdahnjene in pomorsko ter špansko nadgrajene. Pece je avtohton, toda z razgledom, ta pa seže od rodne vasi, iz katere so sestavine in tradicija, do svetovnih morij, iz katerih so ideje in drugačnost. Cela hrvaška obala je polna morskih ježev, ki le pikajo. Le Pece pa piči z ragujem iz morskih ježkov, ki sicer niso na najboljših špagetih, so pa v najboljši omaki.

konoba pece hladna predjed

Čeprav se zdi, da chef in lastnik Edi Gregurić improvizira, ko škampom klešče zvija za glavo, hobotnice želira in iz rakovic in morskih pajkov kuha buzaro, je to le zato, ker je na njegovem jedilnem listu steak črno prečrtan, od čevapčičev pa so na gradelah le morski ražnjiči in špikana je le hobotnica. Seveda je pršut, toda ”vinjerački”, seveda je solata iz hobotnice, toda na vinjeraški način, seveda so kozice, toda kot ”čičvarda”, seveda so škampi na žaru, toda v medu, seveda je potrebno potrpljenje, toda zaradi svežih sestavin.

In čeprav je najbolj po dnevnem navdihu, ko vrata niso zaprta le pred burjo, temveč tudi pred nevednimi, je tudi na terasi, ki je iz kamnitih vrst in pod krošnjato senco, ob meniju za dopustnike tudi dovolj dnevnih posebnosti za radovedneže. V Pece je potrebno na trde lesene klopi zato, ker je čez špagete ”bolonjeze” iz morskih ježkov, ker so grope z rakovico v omaki in ker so njoki domače domači!

”Tudi iz kamenja se da skuhati dobro jed,” je prepričan chef Edi, a le zato, ker se po to ”kamenje” sam potopi, a le takrat, ko je njegova sezona. Šestnajst let je plul po svetovnih morjih in bival v Španiji, zato so njegove avtohtone jedi enako dalmatinske kot španske in portugalske, saj so takšne zaradi sestavin, ki so le iz Vinjerca, in idej, ki so le Edijeve.

konoba pece špageti z morskimi ježki2

Rad Dobrojem priporoča: ”Čeprav vas ima natakar za turista in je vino le belo ali rdeče, se ne dajte in sprašujte tako dolgo, dokler vam ne prinesejo tisto, kar je le danes in le drugače. Ogrejte se s chefovo hladno morsko predjedjo, najejte se školjk, ne kruha, potešite se z njoki in če ostane še kaj prostora se pustite zadimiti z gradelami.”

 

Konoba Pece

 

 • Konoba

  Ko se je vrnil z ladij in iz Španije, si je Edi Gregurić najprej postavil v rodni ribiški vasi kamnito hišo. Šele ko so ga prijatelji prepričali, da je škoda, če bi kuhal le za njih, je v njej odprl konobo. Od leta 2000 se Pece razlikuje od običajnih dalmatinskih konob.

  konoba pece zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogled

  Pogled na Vinjerac, Seline, Starigrad je najlepši, ko je Velebit v oblakih, morje pa v valovih. Ker takrat so pred konobo lesene klopi še zložene, v Dalmaciji pa še ni sezone. Pece je odprt celo leto.

  konoba pece pogled s terase
  od
  Avtor slike: UME
 • Ponudba

  Natakar, ki je ”od danes” razdeli plastične jedilne liste, na katerih med hladnimi predjedmi ribje paštete, med toplimi bela ali črna ribiška rižota, med ribami grdobina na žaru in med mesom dalmatinska pašticada. Za priporočila je zadolžen bolj zgovoren natakar, ki omeni solato iz hobotnice, frigane gambere, sipice polnjene s panceto in sirom in hobotnico polnjeno s pršutom in sirom. Potrebna je vztrajnost, da izvrtaš še kaj več. A se splača. Na koncu lahko tudi prespiš.

  konoba pece tabla
  od
  Avtor slike: UME
 • Morski pjat

  Le en chefov hladni morski pjat za dva ni (bila) dobra odločitev. Skoraj bi se skregala … Dolgo je potrebno čakati, da ga kuhinja zloži, potem pa se prehitro poje. A to tudi pove, da res ni klasičen. Žolica je iz hobotnice, na njej pa je ”ajvar” iz Španije (pečena paprika na sladko). Sipin karpačo je začinjen s koprom in gorčico, karpačo škarpene pa mariniran z jogurtom in čebulo ter ”posoljen” z ikrami, ki pa niso iz ulova. Surovi škamp je prelit s staromodno cocktail (kečap) omako, ki pa spet prihaja v modo. Solata iz rakovice je iskreno-preprosta in zato najboljša.

  konoba pece hladna predjed
  od
  Avtor slike: UME
 • Grope

  Grope ali prnjavice so venernice, ki so najboljše okrog Zadra. Tukaj jih nadgradi buzara, v kateri je meso morskega pajka. Obvezno naročiti. Škoda, ker jih kupljeni kruh ni vreden.

  konoba pece grope venernice morski pajek
  od
  Avtor slike: UME
 • Njoki

  Redko kje tako dobri domači njoki. In še bolj redko v takšni omaki, ki ne škrtari z rakovico. Bilo bi še boljše, če bi bili veliki in ”starinski” krožniki pogreti. Davek razgleda s terase.

  konoba pece njoki z rakovico
  od
  Avtor slike: UME
 • Morski ježki

  Za otroke ima tudi Pece ”Špagete Bolonjeze”, za odrasle pa le Pece špagete z ragujem iz morskih ježkov. Če bi obojim namenili bolj kakovostno testenino, bi odrasli še bolj ploskali zaradi omake iz ježkov. Specialiteta chefa Edija! Šlo bi tudi brez parmezanove čipke.

  konoba pece špageti z morskimi ježki
  od
  Avtor slike: UME
 • Paačinke

  Za prvič smo se odrekli ribam in gradelam, ker nas je čakal obvoz čez Gračac zaradi zaprtega tunela Sveti Roko. Za drugič bo zato ostalo še dovolj. Palačinke z domačo marmelado so kot so bile včasih povsod. Doma so sicer boljše, a v gostilni si takšnih vesel.

  konoba pece palačinka
  od
  Avtor slike: UME
 • Torta

  Čokoladno torto smo si zavili. Drugi dan je posladkala kosilo s preprostim biskvitom in sodobnim čokoladnim ”moussom”. Čokoladna injekcija, ki je je ribja podlaga vesela.

  konoba pece čokoladna torta
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Kdor ne ve, kam je prišel, uživa ob razgledu in se naje školjk, škampov, lignjev, rib, ki so večinoma iz dnevnega ulova večinoma ribičev iz vasice, do katere je tako lep pogled.

  Kdor ve, pa pride, ko ni tako lepega razgleda, a je zato še boljši ulov, zato uživa pozimi v konobi in se izven sezone greje na terasi ob chefovih jedeh, ki so lokalno navdahnjene in pomorsko ter špansko nadgrajene. Pece je avtohton, toda z razgledom, ta pa seže od rodne vasi, iz katere so sestavine in tradicija, do svetovnih morij, iz katerih so ideje in drugačnost. Cela hrvaška obala je polna morskih ježev, ki le pikajo, le Pece pa piči z ragujem iz morskih ježkov, ki sicer niso na najboljših špagetih, so pa v najboljši omaki.

  konoba pece pogled terasa
  od
  Avtor slike: UME
“]

Tags: , , , , , , , ,