Ocenili smo avstrijski hotel Riederalm, v katerem mladi chef Andreas Herbst penzionskim gostom kuha kot v vrhunski restavraciji, zunanje goste pa navdušuje s penzionsko večerjo – Vse le iz domače vasi

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Ker se spomladanska smuka že za kosilo konča, imaš več časa za hrano … In tako smo na Solnograškem našli primer dobre prakse, ki lahko koristi tudi slovenski gastronomski tituli 2021. Če bo kdo rekel, da to ne velja, ker je v dveh smučarsko povezanih dolinah med Saalbachom, Hinterglemmom, Leogangom in Fieberbrunnom več snega in več prog kot v celotni Sloveniji, naj ve, da lahko gre tja tudi čez mesec dni, ko bo zimske sezone že konec. Letna sezona je namreč še boljša!

Začnimo kar z zajtrkom. Zato, ker je na njem zbrana cela družina. Mama in ata Herbst ter njuna sinova Andi in Thomas z družinama. Ker je zajtrk samopostrežni, z bifejem, ki zaseda tri sobe, si postrežejo, skupaj s svojimi gosti, tudi sami. Mi potem čez dan smučamo, plavamo, kolesarimo, planinarimo, telovadimo in lenarimo, oni pa pripravljajo večerjo. In tako že trideset let.

Že? Šele! Oziroma, začeli so s kočo na snegu, zdaj pa imajo spodaj ob gondoli Asitz v Leogangu hotel. Niso, torej, vsi v Avstriji v turizmu že dvesto let, Riederalm ima tudi ”le” štiri zvezdice in chef Andi še čaka, da ga sprejmejo v kulinarično združenje JRE ter da ga bo Gault & Millau sploh opazil.

Riederalm RestaurantKupfergold FotoMichaelHuber

Toda že za zajtrk je 14 različnim vrstam kruha samo suhih mesnin namenjenih kar 19 vrst; od šunk so praška, hišna, z brinom in hrenova, od telečjih klobas navadna, posebna in s pistacijami, od salam poprova, parmezanova, goveja, sirova, osso collo, od špehov z veliko in malo slanine, z malo in več dima, z zelišči s planin in z lastnega vrta, iz govedine je pastrami, ”naša” kranjska je iz jagnjetine in s sirom. Pa kaj, kajne, saj imajo še več klobas v diskontni delikatesi na vsakem vogalu … Le da so te iz Leoganga vse iz domačega zakola in kar od strica, predelane pa v vaški mesariji.

Ker domače marmelade niso imele časa priti na vrsto, smo jih dobili za domov, s hruško, pasijonko in vaniljo ter z malinami in zelenimi jabolki.

Toda, kot rečeno, je v Riederalmu to šele zajtrk, torej začetek. Glavno se zgodi zvečer, ko penzionski gostje uživajo v a la carte kulinarični ponudbi in storitvi, zunanji pa v ”penzionski”, toda oboji na gourmet-dobrojedskem nivoju za zvezdice, kape in tri srčke.

Riederalm LeogangerWildmasthendl FotoLorenzMasser

Rad Dobrojem priporoča: ”Vsi že ponujajo vedno sneg, velike velnese in spaje, visoke hribe, lepo naravo, dolgo tradicijo, razvito infrastrukturo, vse to v elegantnih, luksuznih, komfortnih, a družinskih, gostoljubnih in domačnih hotelih. Zato je razlika le še v hrani! Riederalm ima, torej, vse!”

Hotel Riederalm

 • Predjed v kuhinji

  Chef Andi Herbst pred večerjo povabi goste na ”gaudi” v kuhinjo.

  riederalm kuhinja chef
  od
  Avtor slike: UME
 • Chef z mikrofonom

  Ker je devet kuharjev tako rožljalo z lonci, sto gostov, ki so se v dveh urah zvrstili med štedilniki, pa tako mlaskalo z usti, je chef dirigiral kar z mikrofonom.

  riederalm andreas herbst
  od
  Avtor slike: UME
 • Deset hodov predjedi

  Amuse bouche pred ”penzionsko” večerjo je imel deset hodov: jetrno pašteto bio kokoši iz proste reje, z želejem iz višnjevega kuhanega vina in pistacije; 

  riederalm gaudi piščančja krema in višnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Žele

  Na servirnih žlicah so pisani penasti želeji iz skute, z riževim kisom, mangom, praženo rdečo peso in makadamskimi oreški, vabili na predjed v kuhinjo.

  riederalm gaudi skuta mango rdeča pesa
  od
  Avtor slike: UME
 • Tatarec

  telečji tatar je s hrustljavim krompirjem in kremo iz jurčkov s peteršiljem;

  riederalm gaudi telečji tatar
  od
  Avtor slike: UME
 • Zlatovščica

  zlatovščico iz lokalne ribogojnice, ki je zrasla do šestih kilogramov, preden so jo pripravili po japonsko, z mariniranim rižem, wasabijem in praženo čebulo;

  riederalm gaudi zlatovščica mariniran riž
  od
  Avtor slike: UME
 • Jajčevci

  brezmesno inačico z jajčevcem, ki se je 24 ur mariniral v v dashijevi juhi, preden so ga spekli in mu dodali prevretek pražene čebule;

  riederalm kuhinja gaudi pečen melancan riž
  od
  Avtor slike: UME
 • Jelenov karpačo

  karpačo mladega jelena, ki je plaval v gazpachu rdeče pese, z jurčki in bezgovimi jagodami;

  riederalm kuhinja gaudi jelenov karpačo
  od
  Avtor slike: UME
 • Gazpacho

  brezmesno izvedbo gazpacha s figami, kostanjevo peno in šampinjoni;

  riederalm kuhinja gaudi gazpacho rdeče pese in fig
  od
  Avtor slike: UME
 • Kozji sir

  sveži kozji sir iz vaške sirarne, s čežanama sladkega krompirja in zelenih jabolk.

  riederalm gaudi kozji sir sladek krompir jabolko
  od
  Avtor slike: UME
 • Družina za lonci

  Potem je za kuhalnico poprijel še gospodar in v ponvi opražil domače skutne njoke z jelenovim ragujem in rdečim zeljem s kostanji.

  Žar na oglje je ponujal še pečeno-dimljena svinjska rebrca, in seveda niso manjkali niti mini burgerji s trgano lokalno duroc svinjino, hišno bbq omako, kitajskim zeljem in kremo pečene čebule.

  riederalm kuhinja gaudi papa gostje
  od
  Avtor slike: UME
 • Končno, večerja

  Potem smo ”končno” lahko sedli/legli za mizo. Začela jo je ribja juha s postrvjim cmokom.

  riederalm večerja2 ribja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Lososova postrv

  Poširana lososova postrv je bila z limonovo omako, črnim korenom, fižolovo kremo in čajem iz hrena;

  riederalm večerja2 lososova postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Lokalna svinjina

  Lokalna svinjina, sous vide vrat in s pinjencem konfiran oreh, so spremljali peteršiljev koren iz planinskega sena, bob in omaka iz pinjenca.

  riederalm večerja2 svinja vrat oreh
  od
  Avtor slike: UME
 • Sladka juha

  Na srečo je bila na koncu večerje le lahka sladica …, sladka juha iz kutine in buče, s sorbetom ingverja in piva in zemljo iz pistacije. Več kot deset kravjih, kozjih in ovčjih sirov iz okolice Leoganga pred spanjem ni bilo ”obveznih”.

  riederalm večerja2 čežana kutine in buče sorbet ingverja in piva zemlja iz pistacije
  od
  Avtor slike: UME
 • Gourmet s kmetij

  Spoznavni večer smo začeli kot na vsakem zimskem dopustu v družinskem penzionu na severni strani Alp, s pisanim solatnim bifejem. Potem pa se je za mizo vsaka podobnost končala. V Riederalmu je že na meniju na spisku glavnih hišnih dobaviteljev za govedino, svinjino (posebej pašna za meso, hišna za suhe mesnine), perutnino (le iz proste reje), jagnjetino, mlečno teletino, divjačino, domače race, bio jajca, mlečne izdelke, ribe (tudi brancini iz ribogojnice s slano vodo na avstrijskem Štajerskem!), moko, zelenjavo, krompir, sire, med, zelišča, sokove 28 imen lokalnih kmetij!

  riederalm zajtrk klobase
  od
  Avtor slike: UME
 • Žolica in pinjenec

  Majhna štruca domačega kmečkega hrustljavega kruha iz polnovredne ržene in pirine moke se še ni imela časa ohladiti, ko smo jo že premazali s svinjsko mastjo z bučnicami. Za predjed je bila žolica duroc pujsa, ki se je pasel na travnikih Leoganga (kmetija Schattbachbauer), z rahlo dimljenim želejem pinjenca (kmetija Ziefergut), zelene in hruške, kremo brokolija in čajem iz chia semen. Vegetarijancem je žolico zamenjala panakota iz pinjenca in zelene.

  riederalm večerja1 mousse zelene in pinjenca brokoli
  od
  Avtor slike: UME
 • Jelenov polpet

  Nato so mesojedci dobili polpet iz mletega mesa jelena, ki so ga ustrelili lovci iz Leoganga (Herbst, Madreiter, Fiechtl). V divjačinski omaki je gnezdil na pireju iz jabolk in pora, z zeljnimi kalčki. Za vegetarijance je bila bistra paradižnikova juha z zeliščnim cmokom iz skute.

  riederalm večerja1 jelenov polpet jabolko por brstičnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnjetina iz Leoganga

  Za glavno jed smo izbirali med teletino iz Leoganga (kmetija Badmeisterbauer), jagnjetino iz Leoganga (kmetija Vorderreinerbauer) in ominimi ”šluc“ krapi, testeninskimi žepki ponjenimi s svežim sirom in špinačo, z bučo in belim paradižnikom. Ob teletini so bili njoki z žara na oglje, pisano korenje, tapioka, sezam in limonska trava, ob jagnjetini, hrbet rožnat, stegno dušeno, je bila zelenjava, 24 ur marinirana, z ajdovimi žganci, dušenim pekinškim zeljem in omako iz limon v soli.

  riederalm večerja1jagnjetina 24 ur zelenjava ajda pak choi
  od
  Avtor slike: UME
 • Lokalni losos

  Kdor s tem ni bil zadovoljen, se je lahko vsak večer dolgočasil z dunajskim zrezkom iz svinjine, ki se je pasla saj že veste kje, ali kratkočasil s pečenim lososom iz bližnjega Schwarzbacha, kjer jih goji Anton Grundner. Pod a point pečeno ribo so bili skutni njoki z bučno kremo z ingverjem, na njej pa bela paradižnikova pena.

  riederalm večerja1 losos skutni njoki špinača buča ingver paradižnikova pena
  od
  Avtor slike: UME
 • Good Life

  Sladica je bila iz Biskélie, 34-odstotne Valrhonine biskvitne čokolade, s karamelo iz polnomastnega mleka iz Leoganga z rdečo pomarančo in hišnim punč-sorbetom Good Life (slogan hotela Riederalm).

  riederalm večerja1 kostanjev crumble punčev sorbet karamela biskelia čokolada
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveji prah

  Zadnji večer je bil na mizi sveži kruh iz polnozrnate pirine moke in jogurta. Namenjen mu je bil namaz iz čemaža in kokosovega mleka. Potem so nam zlatovščico iz vaškega ribnika hladno podimili z oljem in začinili s prahom pašne junetine; sladko-kislost in sočno-hrustljavost so ji dodali s koromačem in rabarbaro. Slednja je bila ob cvetači v glavni vlogi na zelenjavnem krožniku.

  riederalm večerja3 surf turf zlatovščica goveji prah
  od
  Avtor slike: UME
 • Mladi pujs

  V penasti kremi iz ohrovta in gorčične kreše je bil ocvrtek mladega pujsa, s pečeno dimljeno slanino malo starejšega. 

  riederalm večerja3 ovrtek svinjina ohrovt hmelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha

  Zelenjavna je bila juha, z olivnim oljem in mlečno peno.

  riederalm večerja3 kremna juha buča kokos
  od
  Avtor slike: UME
 • Težek piščanec

  Sosednji kmet Elböck je posebej za Riederalm pustil na prostem zobati piščance, da sta bila oba kosa, krepko bedro in nežne prsi, na beli polenti z brokolijem in limono, enako sočna in težka.

  riederalm večerja3 piščanec
  od
  Avtor slike: UME
 • Kozliček

  S kmetije Streckauhof je bil še mlečen kozliček, stegno je bilo rožnato in trebuševina dušena, na kariju rumene leče in paprike, z jogurtom, sladkornim grahom in kuskusom.

  riederalm večerja3 kozliček
  od
  Avtor slike: UME
 • Tonkin biskvit

  Poslovili smo se ob tonkinem biskvitu, kokosovem parfeju in Valrhonini Dulcey čokoladi z 32 odstotki kakava ter okusom keksa.

  riederalm večerja3 pečeno jabolko tonka kokos dulcey čokolada
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , ,