Bliža se najbolj okusni spomladanski teden v letu – Stara cena (19 evrov), novi dodatek (za najboljše)

Spomladanski Teden restavracij 2020 bo od 20. do 29. marca. Cena menijev bo ostala 19 evrov. Izjema so najboljše ocenjene restavracije (3 in 4 srčki), kjer bo cena posebnega menija TR 25 evrov. Skupno bo na spomladanskem Tednu restavracij sodelovalo 110 restavracij in gostiln, od tega kar 13 novih. Po ceni 25 evrov bodo meniji v 16 restavracijah (od 110).

Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: ”Teden restavracij se je leta 2012 začel s ceno 12 evrov, nato pa je vsako leto z novo letnico dodajal po evro, z namenom, da postopno dosežemo ‘pravo’ ceno. Menimo, da smo jo dosegli lani, z 19 evri. Zato letos cene menija ne dražimo na 20 evrov, a hkrati uvajamo dodatek na srčke (tri in več). Dodatek na kakovost je praksa, ki jo v podobnih akcijah uporabljajo po celem svetu. Ne le, da se restavracije med seboj razlikujejo po kakovosti, temveč se zaradi nje razlikujejo tudi po cenah. Z doplačilom za srčke (3 in več) želimo še bolj spodbuditi obisk v restavracijah z enim in dvema srčkoma času Tedna restavracij, razbremeniti gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih (najboljše ocenjenih) restavracijah, odpraviti uravnilovko pri gostinskih cenah, izpostaviti pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov ter omogočiti boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah.”

Fudo TR2019 pomlad foto Jure Brložnik 14

Novost Tedna restavracij 2020 je, da bo spletna stran www.tedenrestavracij.si dvojezična (slovensko, angleško), saj je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo Teden restavracij že lani jeseni začel nagovarjati tudi tuje goste.

 

Preteklost in sodobnost

Letošnji poudarek Tedna restavracij je povezovanje preteklosti in sodobnosti. Uroš Mencinger: ”Ko spomladi zacveti narava, je Teden restavracij, ki se ponovi jeseni, ko obiramo plodove. In tako kot to dela narava, bodo letos ustvarjali tudi slovenski chefi, ki bodo gostom Tedna restavracij ponudili v okušanje kulinarično prihodnost tako, da bodo povezali tradicijo in sodobnost. Vrhunska kakovost mora črpati iz bogate tradicije, hkrati pa ne sme obstati v preteklosti, temveč mora tradicijo nadgrajevati. S poudarjanjem in povezovanjem tradicije in sodobnosti želimo poudariti, da sta v sodobni prehrani enako pomembna oba elementa.”

Vsako leto Teden restavracij poudari nov element, ki je pomemben za vrhunsko doživetje kulinarike v gostinstvu, a ohranja vse dosedanje. S tem Teden restavracij dviguje kakovostno raven v najboljših slovenskih restavracijah in gostilnah.

altroke meni TR, Počasi kuhana jagnjecja kraca, masleni kuskus in zelenjava foto galerija okusov resized

Dosedanji poudarki, ki so postali stalnica:

  • 2015 lokalno in ustvarjalno (kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR);
  • 2016 prezentacija jedi (naj jejo tudi oči);
  • 2017 prijazno do narave (vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR);
  • 2018 pozdrav iz kuhinje (meni TR se začne s chefovo dobrodošlico);
  • 2019 vinska spremljava (slovenska vina in vinarji na Tednu restavracij).

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni – 19 evrov. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno, da je vedno draga.

Teden restavracij je ekskluzivna prireditev, na katero so vabljeni samo gostje, ki radi (in) dobro jejo (dobrojedci), in le restavracije, ki sodijo med najboljše v Sloveniji. Kakovost preverja in izbira sodelujoče restavracije slovenski kulinarični kritik Uroš Mencinger (kulinarični portal Izbor okusov www.vivi.si).

hotel korosica meni TR, dodatna ponudba, Cemazeva juha foto Tomo Jesenicnik resized

Slovenski Teden restavracij se je začel v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami in tri tisoč gosti. V letu 2019 je v dveh akcijah Tedna restavracij 100 restavracij obiskalo že več kot 90 tisoč gostov!

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,