Teden restavracij se je pridružil shemi nacionalne kakovosti ”izbrana kakovost – Slovenija” – Za lokalno pridelano hrano – Znak ”izbrana kakovost” za govedino in perutnino v menijih TR

 

”Na ta način bomo zmagali vsi. Kajti naučili se bomo ceniti kakovost, se odmaknili od nizkocenovne hrane, začeli bomo spoštovati delo slovenskega kmeta. In to bomo okusili v ustih,” je na novinarski konferenci Tedna restavracij, ki jo je gostila Restavracija JB chefa Janeza Bratovža, poudaril direktor Kmečke zadruge Sevnica Janko Skube.

Teden restavracij, ki je najbolj množična slovenska kulinarična akcija – od petka, 13. oktobra, do nedelje, 22. oktobra, v 103 izbranih restavracijah po vsej Sloveniji, po ceni TR menijev 23, 25 in 28 evrov -, se je pridružil nacionalni shemi kakovosti in promovira kampanjo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ”Izbrana kakovost – Slovenija”. Z znakom ”izbrana kakovost – Slovenija” bodo na jesenskem Tednu restavracij označene restavracije in njihove jedi, pripravljene iz kakovostnega, slovenskega, certificiranega govejega in perutninskega mesa iz sheme ”izbrana kakovost”. S tem si Teden restavracij v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prizadeva spodbuditi večjo uporabo lokalnih sestavin v slovenskih gostilnah in restavracijah.

Teden restavraci, novinarska konferenca TR23J

Teden restavraci, novinarska konferenca TR23J

Več okusa, manj ostankov

Z letošnjim poudarkom ”Več okusa, manj ostankov” Teden restavracij spodbuja k zmanjšanju zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu ter poudarja kakovost na krožnikih. ”Že spomladi so sodelujoče restavracije dokazale, da ”brez ostankov” ni le modni slogan, temveč stalna skrb, da je zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu in prehrani čim manj. Jesenski meniji napovedujejo, da se nam obeta najbolj okusen teden leta,” je na novinarski konferenci jesenskega Tedna restavracij v Restavraciji JB povedal Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij.

V ospredju projekta ”izbrana kakovost – Slovenija” je prepoznavanje naraščajoče ozaveščenosti slovenskih potrošnikov glede izvora živil. Kvaliteta in sestava živil, slovenski izvor, okoljska trajnost ter etičen odnos do živali postajajo ključni dejavniki pri izbiri živil za domačo uporabo, prav tako pa tudi pri ponudbi restavracij. S partnerstvom v kampanji ”izbrana kakovost – Slovenija” se Teden restavracij aktivno vključuje v promocijo lokalne kakovosti.

Ana Le Marechal Kolar, direktorica Direktorata za hrano in ribištvo MKGP

Ana Le Marechal Kolar, direktorica Direktorata za hrano in ribištvo MKGP

”V okviru Tedna restavracij se želimo približati gostom kot končnim potrošnikom in tako povečati prepoznavnost in zaupanje v znak ”izbrana kakovost”. Potrošniki imajo pravico izvedeti poreklo sestavin, ki so uporabljene v jedeh. Po drugi strani pa želimo potrošniku olajšati izbiro, saj mu visoka kakovost in jasno izpostavljeno poreklo surovin omogočata bolj zavestno odločanje. Naš cilj je spodbuditi gostince, da jasno označujejo in poudarjajo slovenske surovine. Prav tako pa si prizadevamo, da potrošniki sami postanejo zagovorniki tega pristopa in začnejo aktivno spraševati po poreklu in kakovosti surovin. Naš cilj je poudariti slovenski nacionalni interes v razvoju domačega kmetijstva z namenom ohranjanja in povečevanja delovnih mest ter ustvarjanja dodane vrednosti kmetijskim in živilskim proizvodom,” je pojasnila partnerstvo s Tednom restavracij direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

 

Ne le cena, temveč kakovost

Teden restavracij, Uroš Mencinger

Teden restavracij, Uroš Mencinger

Janko Skube, direktor Kmečke zadruge Sevnica: ”V projektu izbrane kakovosti sodelujejmo s 714 kmetijami. Mi smo podaljšana roka kmeta do končnega potrošnika. Kmetje skrbijo za dobrobit živali, transportne poti so kratke, vse poteka hitro in pod stalnim nadzorom. To vse se okusi v ustih! A doslej nam je manjkal končni del, potrošnik. Pomembno je, namreč, da so potrošniki seznanjeni s kakovostjo, da poznajo prednosti certificiranega mesa, da iščejo izdelke lokalnega izvora. Če pri izbiri odloča le cena, je zelo težko poudarjati kakovost. Prav Teden restavracij, ki združuje najboljše restavracije in privabi takšno množico gostov, je zato priložnost, da potrošniki spoznajo prednosti mesa z oznako ”izbrana kakovost – Slovenija”. Kajti to sedaj ne bo le znak, ki je nalepljen na izdelkih v trgovskih hladilnikih, temveč bodo gostje Tedna restavracij na mizo dobili jedi, ki jih bodo iz teh kakovostnih izdelkov pripravili najboljši kuharji. Na ta način bodo to kakovost dobesedno zaužili. In jo nato ves čas in povsod pričakovali ter zahtevali!”

Nina Bratovž iz Restavracije JB je pozdravila partnerstvo, ki bo pomagalo potrošnikom prepoznavati kakovost v kulinariki. ”Pri našem delu cenimo uporabo visokokakovostnih, lokalno pridelanih sestavin, saj verjamemo, da je to ključnega pomena za izjemno gastronomsko izkušnjo. Teden restavracij igra aktivno vlogo pri spodbujanju te filozofije, saj podpira gostince na različne načine, vključno z vzpostavljanjem povezav z dobavitelji ter spodbujanjem trajnostnih praks. Ta pristop ne le izboljšuje gastronomske izkušnje, temveč tudi prispeva k lokalnemu razvoju in omogoča restavracijam sodelovanje z najkakovostnejšimi lokalnimi pridelovalci.”

banner TR23J sola okusov IK

Izbrana kakovost – Slovenija, partner Tedna restavracij TR23J

Gašper Puhan, lastnik in vodja restavracije Galerija okusov ter podpredsednik največjega mednarodnega združenja visoke kulinarike JRE, je poudaril, da je za nacionalni razvoj gastronomije ključnega pomena uveljavljanje visokih standardov kakovosti in vzpostavljanje trajnostnega poslovnega modela. ”V okviru projekta Teden restavracij je ključno, da organizatorji skrbijo za vključitev najboljših slovenskih restavracij, kar se tesno povezuje z vključitvijo v projekt ”Izbrana kakovost – Slovenija“, ki prav tako poudarja visoko kakovost živil in lokalno samooskrbo. Za uspešno uresničevanje ciljev razvoja gastronomije v državi je ključnega pomena celovita obravnava procesa od proizvajalcev sestavin, pa vse do gostov. Pozdravljamo, da se shemi ”izbrana kakovost – Slovenija” pridružijo tudi drugi sektorji slovenskega kmetijstva, saj bo to restavracijam omogočilo lažji dostop in poglobljeno sodelovanje z najkakovostnejšimi lokalnimi pridelovalci.”

 

banner TR23J sola okusov partnerji

Partnerji Tedna restavracij TR23J

Kako na Teden restavracij?

Beri DOBRE NOVICE, ne slabih

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , , ,