Ostanki po veliki noči: mesna štruca in zelenjava iz velikonočnega bruncha ter omaka domačega chefa

Seveda, krivi so prazniki. Spet smo (bomo) preveč pojedli. Saj se jim res ni lahko upreti, še posebej temu prazniki, v katerem župnik poskrbi za šunkin žegen, otroci za pisanke, mama za potico, vi in mi pa za pridno sedenje za tako obloženo mizo. Če bi se vsaj 40 dni pred tem postili … A se bomo, upajmo, vsaj danes vzdržali vsaj mesa. Jutri pa – predlagam, da nekaj tudi pustite!

Krivi, seveda, niso prazniki, temveč mi, sami. Če pa tako diši, pravite … Mislite na to, da se že po štirih, največ petih grižljajih tako navadimo na arome in okus, da potem dalje jemo le še iz navade. Ne pa več zato, ker tako diši … Ravno to je tisto, kar učimo v Šoli okusov. Uživajte ob hrani! In tudi po njej! Hrana mora razveseliti, ne pa obtežiti. Kdor težko vstane, je pojedel preveč. Kdor mora po hrani spat (sam), bo jutri jezen na tehtnico.

Kriva je hrana, ker je je preveč? Mi smo le žrtev, ker se ne spodobi, da hrana ostaja … Od tega je res le to, da veliko preveč hrane vržemo stran! Zakaj? Če pa so lahko ostanki tako dobri!

Zato že danes (in še enkrat) mesna štruca. Da boste jutri in prihodnje dni mislili nanjo. Nič hudega, če ostane. Boste videli, da bo po praznikih še boljša. Ker ne bo potrebno v trgovino. Ker ne bo potrebno tuhtati, kaj skuhati. Ker bo tako hitro gotovo. Pa še recept ne bo potreben.

Velikonočni brunch, ki ga lahko pripravite kadarkoli spomladi, ko je prepozno za zajtrk in prezgodaj za kosilo, je tukaj. Mesna štruca, ki bo letos zamenjala običaj – spet šunka -, je tukaj. Da ne bo le meso, je tukaj tudi spomladanska zelenjava. Vi morate, torej, le pravočasno odnehati. Ne pojejte vsega!

Zelenjavo lahko pogrejete kar v mikrovalovki, mesno štruco v pečici, ”ostankom” bo dala sveži pečat in drugačnost tako omaka, ki ste se jo naučili pripravljati tukaj.

Tags: , , , , ,