Felicita Kalinšek mu je v svoji Slovenski kuharici (izdaja iz leta 1953, stran 159) rekla Ohrovt s krompirjem. V bistvu pa je to dobri stari – zos! Zato, ker to ni omaka. Zato, ker recepta zanj sploh ne potrebuješ. Zato, ker ga vsak dela malo po svoje. Zato, ker je to večna jed, ki je zadnje, modne čase preredko na domačem programu. Zato se z njo marca poslovimo od zime!

Felicita Kalinšek je za svoj ohrovt s krompirjem potrebovala le 41 besed: ”1 kg olupljenega, nalistanega opranega krompirja kuhaj z isto količino na rezance zrezanega poparjenega ohrovta. Ko je krompir razkuhan in ohrovt mehak, prideni bledo prežganje iz 2 dkg masti in 2 žlic moke. Dodaj sol, nekaj zrn strtega česna in poper. Pokuhaj.”

Mi velike ohrovtove glave zamenjamo s kodrastimi listi pomladnega ohrovta, izpustimo prežganje in dodamo paradižnikovo mezgo, potem ko vse skupaj grobo pretlačimo. Če je paradižnik dovolj rdeč, ga poparimo, olupimo in narežemo na majhne kocke, ki jih ni potrebno dolgo kuhati. Na mizi je ob žlici obvezno še najboljše olivno olje. Včasih enostavno ni boljšega kosila, še posebej, če je zraven kar posebna klobasa, za katero je potrebno umazati le tri krožnike, za moko, jajce in drobtine.
 

Še več ohrovta za člane Šole okusov:
Polenta s kodrastim ohrovtom in tartufi
Ohrovt in bulgur
Potrebušina in brstični ohrovt
Quiche z brstičnikom

 

Tags: , , , , , , , ,