Povabilo na marčevsko gostijo za šest prijateljev, dimljeno postrv, zajčka in srno.

Marec je še zimski, toda tudi že spomladanski mesec. Ko posije, je hitro toplo, in to se pozna v travi, ki jo že rumenijo trobentice. A na tržnici je, vsaj v prvi polovici marca, še večina tistega, kar je prezimilo, in malo mladega in novega, ki ima zato še visoko ceno. Narava se že prebuja, toda še zmeraj je potrebno zvečer zakuriti. Gomoljaste zelenjave smo se že naveličali, toda z letalskimi tovori iz daljnih dežel se vseeno ne pustimo preslepiti. Glava si želi na krožniku vedno več lahkega in svežega, a želodec še ni zadovoljen tako hitro. Skratka, marca smo še nekje – vmes.

Zato smo se odločili za kosilo. Dnevi so že daljši, a zvečer smo še vedno prej utrujeni. Zato v nedeljo, saj gremo v soboto v soncu že na izlet, v nedeljo pa je tako prijetno doma, pa čeprav je spomladanska utrujenost le izgovor.

Zato v štirih hodih, saj lahko katerega izpustite, za več pa marec ni dovolj pomemben mesec. Zato sestavine, ki morajo v zamrzovalniku narediti prostor novemu letu, in ki so na tržnici ne glede na muhavost vremenske napovedi. Zato divjačina, ker se marca narava začenja prebujati, a zbudi se še ne. Zato za začetek postrv, ki je dimljena, toda le rahlo, saj tudi peč marca ni več tako vroča. Zato za konec tiramisu, ker je najboljši pozimi, a ta recept je neprimerno lažji in bolj osvežilen.

Pa še nekaj opredeljuje marčno gostijo pri nas doma. Teden restavracij! Resda bomo kar deset dni, kajne, potovali med najboljšimi slovenskimi restavracijami ter uživali v menijih, ki nam jih bodo v svojih polnih gostilnah pripravljali najboljši chefi, toda zaradi tega bomo prej in potem, ne manj, temveč kvečjemu še bolj, lačni … In zato se bo prileglo, da bomo nekaj dobrega skuhali še sami ter doma! Povabite na marčevsko gostijo pri vas doma! Kaj in kako skuhati, pa na Šoli okusov – tukaj.

Dimljena postrv, grahov humus, hrenov sorbet
Korenjeva juha in polpet z rdečo peso
Divjačinska pečenka po burgundsko
Jogurtov tiramisu s pasijonko

Tags: , , , , , , , , , , , , ,