Novo v Šoli okusov – Kuhljanje v domači pečici – Ocenili smo gostilno Kovač iz Tomačevega – Premalokrat na naših krožnikih: črni koren, belušna cikorija, artičoke

Če imate pečico, potem lahko pozabite vse lonce, ki so jih polne vse omare, ter jih zamenjate za litoželezno posodo s težkim in ravnim pokrovom. Dajte vanjo aromate, velik kos mesa in malo tekočine ter za nekaj ur ob ne najmočneje prižgani pečici pozabite na vse skupaj. Za podpeko namreč ne potrebujete gradbenega dovoljenja za gradnjo krušne peči na domačem vrtu, temveč le navodilo za uporabo pečice v kuhinji! Počasno dušenje v pečici je kuharska tehnika, ki od kuharja zahteva najmanj dela, jedcu pa daje največ užitka! Še posebej, ko je sezona nekje vmes, kot marca, ko ni več zima, a tudi ni še pomlad, zato nam je všeč, če je takšna tudi prehrana, mešanica zimskega spanja in pomladnega prebujanja, torej velik kos mesa, ki ga ”pozabimo” v pečici, medtem pa gremo nekaj svežega ”nabrat”. Kuhljanje v domači pečici je tukaj.

 

Ocenili smo: Gostilna Kovač, Tomačevo

kovac ribji trisVidi se! Na parkirišču. Na negovanem vrtu. V jedilnicah, novi, zastekljeni, stari, elegantno pogrnjeni. Na uniformiranih natakarjih. V hitrosti, kako se gostje izmenjujejo, kako jih postrežejo, koliko polnih servirnih vozičkov se vozi naokrog. Na krožnikih, na katerih je vse tisto, kar imamo (skoraj) vsi radi. V letnici. Kovač je gostilna z veliko začetnico! Ker je vedno polna, ker je vedno enaka, ker je vedno aktualna. Ker je institucija, še iz Prešernovih časov! Niti Ljubljančani ne bi vedeli, kje je Tomačevo, čeprav je čisto blizu največjega slovenskega krožišča, če ne bi bilo Kovača. Foto zgodba iz Tomačevega je tukaj.

 

Artičoke, belušna cikorija, črni koren

Zelenjavi se velikokrat godi krivica! V gostilnah, kjer je odmrznjena, razkuhana, izsušena, skratka, ubita. In doma, kjer zanjo ponavadi zmanjka časa, saj je zrezek hitreje potolčen, krompir pa pečen. In vse to samo zaradi tega, ker so v juhi le korenje, ob ribi le blitva, na dunajcu le peteršilj, ob cesti le divji šparglji in v košari s tržnice le zelena solata. Pa je še toliko drugih vrst zelenjave, ob kateri je meso le priloga ali pa ga sploh ni. Zato smo rižoti dodali koromač in artičoke, špagetom (pravzaprav pičijem) belušno cikorijo in polenovki na azijski način, v škrniclju z zimsko zelenjavo in čemažem, gratin črnega korena.

Tags: , , , , , , , , , , ,