Med najboljše slovenske chefe se je s tremi srčki uvrstil mladi Jorg Zupan, ki kreativno in bistro kuha v Ateljeju

Ste že na smučanju? Ali pa se nanj pripravljate? Ker vemo, da se vas bo veliko (spet) odpravilo na največji smučarski krog na svetu (Sellaronda v italijanskih Dolomitih) smo preverili ponudbo smučarskih koč na področju Alte Badie, kjer pri dvigu kakovosti kulinarične ponudbe na snegu vsako leto na pomoč pokličejo kar najboljše med najboljšimi. To zimo tako v ütiah med Corvaro, La Villo in San Cassianom kuhajo jedi vrhunskih chefov z najbolj znanih smučišč po svetu, Aspena, St. Moritza, Zermatta, Gstaada, Lecha, Zürsa, Ischgla, Kitzbühla, celo ruskega Sočija in kazahstanske Alma-Ate. Smučarska karta Dolomiti Superski, ki povezuje največje smučišče na svetu, ni dovolj. Za popolne užitke na snegu potrebujete tudi karto smučarsko-kulinaričnega potepa, ki vam jo tukaj ponuja Šola okusov!

Kam pa zvečer? Apres ski je že preteklost. Po smučanju se raje malo odpočijte, da boste potem lahko bolj uživali – na večerji. V Alti Badii so v treh vaseh, namreč, kar štiri mišelinke. Obiskali smo najboljšo (z dvema) med njimi; v hotelu Rosa Alpina kuha v restavraciji St. Hubertus najboljši chef Dolomitov Norbert Niederkofler – tukaj.

Med najboljše slovenske chefe pa se je s tremi srčki – tukaj – uvrstil mladi Jorg Zupan, ki je dobil v nekdanjem Smrekarjevem hramu svoj atelje – Atelje. Rad Dobrojem ga tako priporoča: ”Ateljejev jedilni list je kratek, štiri predjedi, pet glavnih jedi in tri sladice, a v njem je toliko sestavin, tehnik, posebnosti in novih kuharskih trikov, da ni prostora za niti eno klasično omako … A prav v tem je Zupanova ”skrivnost” in novost: svežina je bolj pomembna od pene, emulzija bolj od kreme, sok bolj od redukcije; dimi se bolj v okusu kot v aromi, fermentira se bolj z razlogom kot modno, v kuhinji pa je že bolj malo prostora, saj vsaka sezona prinese več olj, kisov in vloženih prilog.” Foto zgodba obiska v Ateljeju je tukaj.
 

ocvrti ostrigarji rdeze zelje iz voka
 
Kaj ste pa sami skuhali? Ali, kaj še boste? Ker ste člani Šole okusov aktivni dobrojedci, smo v naši kuhinji 1. Skuhali, 2. Poslikali, 3. Pojedli, 4. Kar nam je bilo všeč, zapisali in objavili. Toda, samo za člane Šole okusov:

Ostrigarji, rdeče zelje in majoneza s tartufi
V pečici dušeni lignji z zelenjavo
Skutni muffini z brusnicami

Tags: , , , , , , , , , , , , ,