Razglasitev Michelinovih priznanj 2023: dobili smo zlato in srebro, toda vsi še vedno ne morejo niti sodelovati

 

Uroš Mencinger

Michelin zna! Zato, ker si sicer jezen nanj, a ga moraš vseeno (po)hvaliti … Najprej o pohvali, a ne hvali.

Hiša Franko je že dve leti za tri zvezdice, zato pohvala Francozom, ker so si jih letos ”upali” dati. Z njimi je, namreč, slovenska vrhunska kulinarika dobila najvišje možno priznanje. Četudi bi na spisku The World’s 50 Best Restaurants, kjer je chefinja Ana Roš že bila najboljša na svetu, Hiša Franko v 2024 pristala na prvem mestu (zdaj je 32.), to ne bi bilo večje od treh Michelinovih zvezdic. Tri mišelinke so pač – zlata olimpijska medalja!

Kulinarična velesila

EkipaHišeFranko

Michelin Slovenija 2023: ekipa Hiše Franko foto Jošt Gantar za STO

Zato, priznam, sem mislil, da nas bo Michelin, ki mu sicer Slovenija pridno plačuje že štiri leta, pustil še nekaj časa v sušni paci. Kajti, na primer, če ne bi pred leti Juan Amador prišel na Dunaj iz Nemčije, kjer je že bil med ”bogovi”, bi bila Avstrija še vedno brez treh zvezdic, pa čeprav si jo vsaj še Steirereck (18. na Best 50) že dolgo zasluži. In ko je pred dnevi izšel novi rdeči vodič za Madžarsko, je ”le” potrdil dve restavraciji s po dvema zvezdicama, sicer pa ima večja Madžarska toliko ”enk” kot Slovenija, ki pa je povrhu od lani do letos Michelinu eno celo vrnila (zaprtje Ateljeja). S celotnim ozvezdjem je Michelin ”majhni” Sloveniji priznal status kulinarične ”velesile”!

A kdo ve, če bi Michelin kljub dobri ”plači” Sloveniji veličino že priznal, če se ne bi lani zgodila Milka … Ker pa so Milki lani tako hitro po odprtju podelili prvo zvezdico, letos, ko so se lahko celoletno dobro ”najedli”, niso mogli vztrajati pri svoji škrtosti, s katero so si v stotih letih tudi ustvarili legendarni status in, seveda, ceno. Hiša Franko je bila že pred dvema letoma za 3, a Milka je že lani pokazala, da vsi drugi v Sloveniji niso ”le” za eno.

Zato hvala Milki in Hiši Franko, da sta s svojim primerjanjem z najboljšimi na svetu ”prisilili” Francoze k priznanju, saj je šele zdaj, ko imamo celo ozvezdje, pravi lov popolnoma odprt! Čeprav hkrati to tudi pomeni, da nekateri sicer tekmujejo za medalje, a nekateri ne morejo niti sodelovati … V tem pa gre Michelinu graja.

Še premalo kuharskih uniform

OneMichelinSTars

Michelin Slovenija 2023: 1 zvezdica foto Jošt Gantar za STO

Imamo ozvezdje, ne vidimo pa še (celega) neba. Če Hiša Franko, Milka, Hiša Denk, Hiša Linhart, Strelec, COB, Grič, DAM in Gostilna Lojze svoje delo opravljajo odlično in, torej, ”mišelinsko”, potem Michelin v Sloveniji svoje naloge ni opravil le s tem, da je ”priznal” ter ob tem podelil še 43 svojih kuharskih uniform (in rdečih priporočilnih) tabel!

Po številu zelenih zvezdic (Špacapanova hiša, Grič, Gostilna Krištof, Hiša Linhart, Hiša Franko, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž) je Slovenija sicer svetovna prvakinja (glede na število prebivalcev), pa tudi po ”pravih” zvezdicah z devetimi nismo tako daleč od realnosti (a dokler jih ne bo vsaj 12, ne bom tiho!). Toda zvezdice niso vse in najbrž Francozev ne plačujemo le zaradi njih.

Najbolj znani in cenjeni kulinarični vodič na svetu, ki ocenjuje glede na svojih 5 osnovnih kriterijev (1 kakovost sestavin, 2 harmonija okusov, 3 obvladovanje kuharskih tehnik, 4 chefova osebnost in čustva, ki jih vzbudi z jedmi, ter 5 doslednost kakovosti v celotnem meniju in med različnimi obiski, ki/ker se, baje, zgodijo večkrat letno) v štirih letih še ni obiskal celotne Slovenije. Čeprav lahko Slovenci v istem dnevu smučamo v gorah in plavamo v morju, imamo vseeno toliko gostiln in restavracij, da se vseh resda ne da obiskati v enem letu. Toda, le nekaj primerov: kako lahko sredi Ljubljane spregleda za zvezdico eno najboljših restavracij pri nas, druge, ki sodi med tri najboljše v Ljubljani, pa niti ne opazi; kako lahko ignorira celotno (poplavljeno) Zgornje Savinjsko dolino; kako ne ve, da tudi na Koroškem radi+dobro jemo; kako je lahko navdušen v Starem selu, ne gre pa pogledat še zraven v Kobarid; in zakaj, ko se iz Posočja pelje čez Vršič, vmes ne zavije še v Log pod Mangartom …? Zato, kakšen uspeh je to, da je po štirih letih na Michelinovem spisku ”že 59 restavracij”, če pa je Slovenija res prava kulinarična velesila?! Kajti nimamo le ene restavracije s tremi in ene z dvema zvezdicama, temveč imamo ”za vsakim ovinkom” kakšen okusen razlog, da se – ustavimo in uživamo?!

Vreča s priznanji

Pa tudi Michelinova ”vreča” mi ni všeč … Zelena zvezdica je sicer res trajnostna, toda bib-mišelinko je vse tako pomešal, da ne veš, ali je res za tolažbo gostov, ker je cenovno ugodno, ali pa zgolj chefov, ker niso dobili ”prave” nagrade. V kategoriji priporočil, ki se vsako leto imenuje malo drugače – letos je ”selected” -, pa ni sicer nič hudega, če je kdo preveč, je pa zelo hudo, ker mnogih ni! Tako da smo po eni strani zaradi Michelinovega priznanja treh in dveh zvezdic super srečni, a po drugi strani nesrečni zaradi spregledanih. Ali to Michelinu kdo tudi pove, ali pa se mu le zahvali in plača?!

P.s. Po štirih letih je tudi že čas, da se scenarij razglasitve Michelinovih priznanj korenito spremeni! Zakaj Michelinova priznanja podeljujejo minister in njegovi?! Zaradi podeljevalcev, ki so kot organizatorji lahko le v ozadju, ne pa da so na vsaki sliki, podelitev priznanj za kulinarično vrhunskost izpade kot pohanc iz puranjega podplata z dekoracijo kodrastega peteršilja, kolobarja pomaranče in polovice paradižnička … Tako se več ne kuha! Še dobro, da je Ana (lahko) pripeljala na Grad celotno Hišo in je bilo po koncu PR-rokovanj na odru tako sproščeno veselo, da so fotografi končno lahko naredili kakšno fotografijo.

Hiša Franko

Hisa Franko Ana @Suzan Gabrijan 4

Tri Michelinove zvezdice

Meni: 50 let Hiše Franko in 50 let Ane Roš Stojan
Klik

Tri Michelinove zvezdice

Restavracija Milka

Milka chef David Žefran, foto Lana Špiler 2

Dve Michelinovi zvezdici

Meni: izkušnja užitka v Jasni
Klik

Dve Michelinovi zvezdici

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Izbor okusov, Teden restavracij

Tags: , , , , ,