Radovljiški 6. Festival čokolade je popestrila čokoladno-chefovska večerja v Vili Podvin. Chef Uroš Štefelin je nanjo povabil so-članici iz združenja JRE, Tanjo Pintarič (Gostilna Rajh) in Ksenijo Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in skupaj so ustvarili čokoladni jedilnik treh dežel, Gorenjske, Krasa ter Prekmurja.

Čokolada je bila rdeča nit, ni pa bila zato večerja (le) sladka. ”Le en okus ne sme prevladovati, sladko je lahko le zaključek,” je pravilo postavil Štefelin, zato so chefinji in chef čokolado, ki sta jo zanje pripravila mlada podjetnika Martina in Sebastjan Kalinšek (20 chocolate), znana iz TV oddaje Štartaj, Slovenija!, uporabili kot začimbo.

”To je bil izziv tudi za naju, saj sva doslej delala le temne čokolade, tokrat pa so chefi potrebovali tudi mlečno. V sodelovanju s chefi sva se tako spet veliko naučila,” je poudaril Sebastjan Kalinšek, prodorni čokolatier, ki je na festivalu čokolade v Radovljici prikazal potovanje od kakavovega zrna do čokoladne tablice. ”Prava izbira kakavovih zrn in ravnanje z njimi v proizvodnem procesu sta ključna dejavnika za gourmet čokolado!” Ker takšna čokolada zgolj iz kakavovih zrn, brez vseh drugih dodatkov, vsebuje manj maščob, se v ustih topi počasneje, zato tudi tako ustvarja drugačne in posebne občutke. Prava začimba, torej!

Someljejski izziv druženja s sladko in pekočo, temno in mlečno, belo in črno, začimbo so v Vili Podvin popestrili s tem, da so izbor vinske spremljave delno prepustili kar gostom – ob vsaki jedi so ponudili rum ali vino.

Foto zgodba iz Vile Podvin in čokoladne Radovljice

vila podvin cokolade vsi chefi 1

Tags: , , , , , , , , , , , ,