Ocenjujemo: Altrokè, zagotovo, kot v Istri, vendar ne na kmetiji, temveč v mestu. Altroke je istrska kuhinja Čokove kmetije ob Ljubljanici.

 

Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Gremo tja? Zagotovo! Seveda! Logično! Kam pa drugam! Zagotovo, kje se dobimo, kam gremo, kje bo polno, kje so vsi, kje je pestra ponudba, v Ljubljani je prva izbira, tako za turiste kot domačine, stara Ljubljana ob Ljubljanici! Najbolj gostinska od vseh slovenskih ulic, Ljubljančani bi rekli m’nda, Primorci pa altrokè, je zato promenada od Starega, preko Mestnega do Gornjega trga. Zato je tam, kje pa drugje, tudi Altroke!

Altroke, svinjski vrat2

Altroke, svinjski vrat

Tako pestra kot je stara Ljubljana, je tudi Altroke. Kar je v slovenski Istri potrebno iskati in poznati, kje je še kakšna stara, pristna, kmetska konoba, je v stari Ljubljani na obeh straneh najbolj obljudene pešpoti. Za mimojede in bistro Vino & Ribe, za istrski pjat, boškarinova lička, ribji brodet, Čokove kulinarične dobrote, izbrana vina, opoldanski ali večerni meni, pa Altroke. Kje še lahko narežejo s toliko kmetij  – Čok, Zadel, Trček, Dujmović, Faganel, Azrri, Zidarich, Korošec, Baruta, Stepan, Žerjal – in iz vseh treh istrskih držav? Kje še lahko kupimo za domov, kar smo pojedli in popili? Kje so vsa vina na kozarec? Kje je toliko hodov za marendo? Kje ob Ljubljanici je tako istrsko? Zagotovo, altrokè!

Ocena: ❤️

Altroke, tatar boškarina1

Altroke, tatar boškarina

Altroke je gostilna, v kateri se družiš, ker želiš le nekaj hitro, dobro, preprosto, znano, po možnosti istrsko in primorsko, pojest. Ker za potešitev te želje na jedilnem listu najdeš dovolj odgovorov, kuhinja pa jih zna dovolj spretno pripraviti in lično zaviti, je Altrokè konoba, ki bi jo tudi Istra potrebovala.

Altroke, jedača in pijača, čez pešpot pa vino in ribe, je tipična gostilna stare Ljubljane. Tukaj se od Mestnega do Gornjega trga izmenjujejo gostilne in gostilnice, ki jih družijo stari oboki in gneča na pločniku. Zato gostje ne izbirajo po ambientu, temveč ponudbi. Na ulici podobnih gostilnic, kjer se ne ve, kdo pije, kdo je, kdo pa trudi le sprehoditi mimo, je Altrokè posebnost zato, ker ponuja le znano. Istro, morje, vino, oljke, ribe in boškarina imamo vsi radi, zato gremo za vikend na izlet, med tednom pa v Altrokè.

Rad Dobrojem priporoča

Altroke, figov tarte

Altroke, figov tarte

Altroke ni konoba na kmetiji, temveč v mestu. Altroke noče biti presenečenje, temveč želi spomniti: tudi sredi Ljubljane lahko sediš, ješ, piješ, kupiš kot sredi Istre. Ta stara Ljubljana je priljubljena, ta ulica je polna, te stene, mize, stoli, table, to je družabno …, zato ni nujno, da je Altroke, v katerem želijo gostje hitro pojest in dolgo sedet, tvoja vsakodnevna gostilna, se je pa nanj dobro spomniti, ko tuhtaš, kam naj greš v Ljubljani, ob Ljubljanici, na Starem trgu. Zagotovo, altrokè!

Obisk, november 2021

 • Zagotovo, altrokè

  Altrokè, zagotovo, kot v Istri, vendar ne na kmetiji, temveč v mestu. Altrokè je istrska kuhinja Čokove kmetije ob Ljubljanici.

  Altroke, zunaj
  od
 • Stara Ljubljana

  Stara Ljubljana in stare mize na Starem trgu, kombinacija opeke in kamna pod starimi oboki.

  Altroke, notranjost1
  od
 • Altrokè je gostilna, v kateri se družiš, ker želiš le nekaj hitro, dobro, preprosto, znano, po možnosti istrsko in primorsko, pojest. Ker za potešitev te želje na jedilnem listu najdeš dovolj odgovorov, kuhinja pa jih zna dovolj spretno pripraviti in lično zaviti, je Altrokè konoba, ki bi jo tudi Istra potrebovala.

  Altrokè, jedača in pijača, čez pešpot pa vino in ribe, je tipična gostilna stare Ljubljane. Tukaj se od Mestnega do Gornjega trga izmenjujejo gostilne in gostilnice, ki jih družijo stari oboki in gneča na pločniku. Zato gostje ne izbirajo po ambientu, temveč ponudbi. Na ulici podobnih gostilnic, kjer se ne ve, kdo pije, kdo je, kdo pa trudi le sprehoditi mimo, je Altrokè posebnost zato, ker ponuja le znano. Istro, morje, vino, oljke, ribe in boškarina imamo vsi radi, zato gremo za vikend na izlet, med tednom pa v Altrokè.

  Altroke, bakalar1
  od
 • Kruh in olje

  Istrske konobe imamo radi zaradi oljčnega olja (Čok), ki nam ga takoj ponudijo s svežim, mehkim, penastim, domačim kruhom (fokača).

  Altroke, focaccia
  od
 • Pozdrav

  Kuli rdeče pese, čips iz korneta in zelenje rdeče pese. Brez pribora se moraš sicer znajti s kruhom, a pozdrav je dovolj okusen, da se veseliš nadaljevanja.

  Altroke, pozdrav2
  od
 • Bakala

  Bakala na opečeni fokači, porova krema, pol-sušeni paradižniki. Malo drugače kot povsod, a v pozitivno smer. Lepo ”mastnemu” bakalarju koristi opečena fokača, da ni le namaz, temveč jed, pravzaprav specialiteta. Tudi kuhinja pokaže, da je dovolj spretna, da klasiko dekorativno tako opremi, da ne koristi le očem, temveč tudi jeziku. Poveden primer nivoja za 1 srček, pri katerem je zadovoljstvo bolj pomembno od vrhunskosti. Ponjo, namreč, ne gremo v Altrokè.

  Altroke, bakalar2
  od
 • Boškarin

  Ugoden vtis pusti tudi tatar boškarina – ker ne tekmuje s klasičnim govejim tatarcem, temveč je zaključena jed. To ni tatar za deljenje ali posedanje, temveč predjed, ki se z mesom ne pretvarja, da je pljučna, s prilogami pa ne, da je obred. Ker ima meso več globine kot surovosti, priloga pa več okraskov kot začimbnosti, je tatar všečen tudi v ustih. Poslanstvo je opravljeno.

  Altroke, tatar boškarina1
  od
 • Tortelloni

  Tortelloni z dimljenim brancinom, postrvje ikre, hrenova krema, gozdna detelja. Bolj všečno-generično, kot pristno-istrsko.

  Altroke, torteloni dimljena riba2
  od
 • Paccheri

  Paccheri z ragujem divjega prašiča. Čeprav gre za ”golaž”, to ni všečno, temveč okusno in zato dobro. Dobri na zob paccheri, dobro, čvrsto in divje meso, ragu z decentno sladkobo borovničeve marmelade in s potrebnimi divjačinskimi začimbe. Ne potrebuješ več, da si zadovoljno sit.

  Altroke, pacheri, divja svinja ragu1
  od
 • Svinjski vrat

  Svinjski vrat Iberico pujsa, v svinjski masti pečen krompir, demi glace omaka, okisana solatka iz bele redkve, jabolka in orehov. Ker je ”naš” svinjski vrat nekaj povsem drugega, je španski upravičeno v istrski konobi, saj jedilni list z njim dobi – dober svinjski steak. Ker si želiš ravno to, da je meso, a malo drugače, da ni preveč, a dovolj, da si lahko še prihodnjič naročiš, a z več omake.

  Altroke, svinjski vrat2
  od
 • Buča

  Pečena buča z albuminsko skuto, bučnim oljem, bučnimi semeni, bučno majonezo. Pohvalno, da je na jedilniku zelenjavna jed, ki pa ni dolgočasna, pusta, nedomiselna. Je tudi primerno sezonska. Pa še všečna, zaradi oblike, sestavin in okusa.

  Altroke, pečena buča3
  od
 • Krostata

  Figova krostata z limonovo kremo in svežimi figami. Po eni strani Carlova slaščičarna dobro dopolnjuje Altrokèjeve jedi, po katerih se prileže še nekaj sladkega, po drugi strani pa mu je konkurenca. Toda zato sladka … To so sladice, ki po imenu in tudi v vitrini ne vzbudijo radovednosti, toda zato se boš v Altrokè vrnil – zaradi njih! Figova krostata z iskrenim nadevom, živimi okusi in zadovoljnim mlaskanjem.

  Altroke, figov tarte
  od
 • Tortica

  Tortice s sladkim polnilom med musom imajo tudi drugje,

  Altroke, eksotična tortica1
  od
 • Tart

  jabolčne tarte prav tako, da sploh ne omenjamo tiramisuja in mueluja … Toda italijanski slaščičar je dodana vrednost Altrokeja!

  Altroke, jabolčna krostata1
  od

Altroke

Altroke, notranjost2

Altrokè, zagotovo!

Istrska kuhinja v stari Ljubljani
Klik

Altrokè, zagotovo!

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracij

Tags: , , , , ,