Ocenjujemo: Polonka je tako priljubljena, ker je tako drugačna od Hiše Franko. Polonko si poželiš drugo jutro, ko se po obisku Hiše Franko zbudiš poln globokih vtisov in nepozabnih spominov.
Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger
Polonka je priznanje, da smo vsi vsak dan lačni, a da bi bili vsi radi enkrat na mesec tudi radovedni. Ker pa vsi ne moremo niti enkrat na leto v Hišo Franko, smo veseli, ker gremo lahko vsak dan v Polonko. Ker v Polonko gremo zaradi Ane Roš, potem pa smo veseli, ker je v njej Valter Kramar. Saj gre tudi Ana zelo rada v Polonko – ker v njej ne kuha.
Polonka, Valter Kramar
Pravzaprav je Hiša Polonka za to, da greš vsaj enkrat v življenju v Hišo Franko. Ker je Hiša Polonka za vsak dan, se je ne naveličaš, temveč postaneš slej kot prej radoveden. Zakaj je tako malo takšnih preprostih oštarij, v katerih strežejo le to, kar imam rad, le za najest, pa zraven še nekaj dobrega spit, le za družbo, dobro voljo in smeh? Kaj znajo avtorji Polonke drugače, da ni nič drugače kot bi naj bilo vedno in povsod? Zato, ker te Valter povabi še k Ani, te ta modra hiša zvabi še v tisto rožnato, v katero se sicer ne bi upal, saj za Hišo Franko veš in slišiš, da je čisto – drugače.
Ocena: ❤️
Polonka, Frankov angleški roastbeef
Hiša Polonka je zato, ker v Hiši Franko ni več kultnega Frankovega angleškega roastbeefa (od 1973). Hiša Polonka je zato, ker nikjer ni več takšne prave frike iz pravega tolminskega sira, z visoke paše in surovega mleka. Hiša Polonka je zato, ker so povsod le še bruskete, a na njih ni planinske skute, ker so drugje bakalce iz novozelandskih ovc, žlikrofi pa iz industrijske proizvodnje, ker so piščanci zmleti in brez perutnic, ker so burgerji stoje, leže, mimojede, ne pa za staro, leseno in polno mizo, ker v štrukljih ni več dovolj orehov, ker … nikjer pred preprostimi gostilnami ni več vrst in čakanja!
Hiša Polonka pravzaprav ne potrebuje ocene, saj se vanjo ne gre jest, temveč veselit. A naj se ve, da boste srčkano siti!
Rad Dobrojem priporoča
Polonka, izba
V Polonki se ne da rezervirati, zato je pred Polonko vedno vrsta. Toda gostje zelo radi čakajo, saj imajo za to kar tri razloge. V vrsti je vedno veselo, saj ti prinesejo hišno pivo Feo. Ko prideš na vrsto, si srečen še preden naročiš, saj končno imaš mizo. Ko ješ, pa nočeš nehati, saj si dolgo čakal, zato poskusiš čisto vse. Kar je edino pravilno, saj je v Polonki vse dobro.
Obisk, avgust 2021
-
Hiša
V Polonki se ne da rezervirati, zato je pred Polonko vedno vrsta. Toda gostje zelo radi čakajo, saj imajo za to kar tri razloge. V vrsti je vedno veselo, saj ti prinesejo hišno pivo Feo. Ko prideš na vrsto, si srečen še preden naročiš, saj končno imaš mizo. Ko ješ, pa nočeš nehati, saj si dolgo čakal, zato poskusiš čisto vse. Kar je edino pravilno, saj je v Polonki vse dobro.
Polonka, čakanje
od
-
Valter
Ko je Valter Kramar z ženo Ano Roš iz očetove gostilne naredil eno najboljših Hiš na svetu, je sredi Kobarida odprl novo Hišo, Polonko. V njej je zdaj deklica za vse, gospodar, somelje, pivovar, kuhar, natakar, nabavni … Takšen mora biti oštir!
Polonka, Valter Kramar
od
-
❤️
Hiša Polonka je zato, ker v Hiši Franko ni več kultnega Frankovega angleškega roastbeefa (od 1973). Hiša Polonka je zato, ker nikjer ni več takšne prave frike iz pravega tolminskega sira, z visoke paše in surovega mleka. Hiša Polonka je zato, ker so povsod le še bruskete, a na njih ni planinske skute, ker so drugje bakalce iz novozelandskih ovc, žlikrofi pa iz industrijske proizvodnje, ker so piščanci zmleti in brez perutnic, ker so burgerji stoje, leže, mimojede, ne pa za staro, leseno in polno mizo, ker v štrukljih ni več dovolj orehov, ker … nikjer pred preprostimi gostilnami ni več vrst in čakanja!
Hiša Polonka pravzaprav ne potrebuje ocene, saj se vanjo ne gre jest, temveč veselit. A naj se ve, da boste srčkano siti!
Polonka, Frankov rozbif1
od
-
Frika
Čeprav je Frankov roastbeef kulten in je ob njem Natašin kruh z drožmi, pa je jed, ki najbolj nagradi čakanje v vrsti pred Polonkinimi vrati tradicionalna pastirska jed iz krompirja in sira, frika. Na SladoLentu še vedno velja Valterjev rekord iz 2016. leta s 750 porcijami frike, ki pa ga v poletnih mesecih v Polonki zruši vsak dan. Osnova je tolminski sir, ki so mu za okus dodani starani planinski siri. Krompir je zato, da popivna maščobo in lahko več poješ (ter popiješ).
Polonka, frika1
od
-
Bakalca
Ko prinesejo hišne njoke, pri sosednjih mizah začnejo striči z nosnicami, diši po jančkovi bakalci.
Polonka, njoki z bakalco1
od
-
Svinjski vrat
Klasična oštarija ne potrebuje veliko jedi. Če so vse dobre, seveda. Tudi Polonka ima burger, s kandirano rdečo čebulo, zeliščno solato in mladim planinskim sirom, tudi golaž, ki pa je jelenov (s kipnikom), in tudi ocvrtega piščanca, vendar le perutničke, s krompirjevo solato in zeliščno majonezo. Nima pa stejkov in florentincev, pač pa od kralja živali svinjski vrat, pečen na žerjavici, z ocvrto zelenjavo, pečeno polento in ostrim nožem.
Polonka, svinjski vrat1
od
-
Pita
Dnevna pita pomeni, da je vedno sveža in vedno sezonsko drugačna. Ta je breskova. Za tiste, ki so že poskusili kobariške štruklje.
Polonka, breskova pita2
od
-
Oštarija
V Polonki je vse domače. Valter Kramar, eden najboljših slovenskih vinskih poznavalcev, skrbi, da so v kozarcih in na karti (45 etiket) najboljša slovenska sonaravna vina avtorjev z naše in italijanske strani, med katerimi je, seveda, tudi Valterjev brat Matjaž Kramar, Atelier Kramar iz Dobrane v Brdih. Ker pa je Polonka oštarija in se v njej spije največ piva, je Valter Kramar tudi lastnik mikro pivovarne Feo, kjer tik ob Polonki vari piva pilsner, pale ale, Indian pale ale, summer ale in stout.
Nova Kramarjeva pet nat penina HUG sledi trendu poletno-aperitivnih, motnih in pitnih mehurčkov. Beli Kramarjev Bohem, 2016, zeleni sauvignon (friulano, jakot, sauvignonasse …), se je po kratki maceraciji (3 dni) zresnil v 500 l sodih (20 mesecev). Merlot Garanza, 2016, Kramar, je bil 3 leta v sodih, da je postal tako velik.
Polonka, izba
od
O modrih in rožnatih Hišah
Kultni Frankov roastbeef in Valterjeva frika
Klik O modrih in rožnatih Hišah
IZBOR OKUSOV
Vse o ocenjevanju na vivi.si
Klik
Vse o ocenjevanju na vivi.si
Izbor okusov za gostince
Informacije za gostince o iskalniku najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov.
Klik
Izbor okusov za gostince
VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracij
Rad dobro jem
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik Hiša Polonka: ❤️ za vsak dan